8

Belasting in Australië. Zo vraag jij je Tax File Number aan.

belasting in australië

Helaas helaas ... Belasting in Australië moet je ook betalen. Wanneer je in Australië wil werken, dan gaat daar net als in Nederland en België belasting overheen. Als je een baan hebt gevonden, dan wordt er gevraagd om je Tax File Number. In dit artikel ga ik dit allemaal met je doornemen.

In dit artikel leer je:

 • Wat een Tax File Number is
 • Hoe je een Tax File Number aanvraagt
 • Wanneer je kan gaan werken

More...


Belasting in Australië: Zo werkt het

Australië werkt voor de belastingen met een Tax File Number. Een Tax File Number is een uniek nummer dat aan jouw naam gekoppeld wordt en bij je blijft. Dit is ingesteld door de Australian Taxation Office (ATO). De Belastingdienst van Australië.  

Belasting ... Leuker kunnen we het niet maken

Als jij wil gaan werken in Australië dan heb jij een TFN nodig. Als jij je salaris krijgt, dan wordt hier een stukje belasting op ingehouden.

belasting in australië

In Australië houdt het financiële jaar op 30 juni van dat jaar op en begint het nieuwe financiële jaar op 1 juli van dat jaar.

Als je aangifte wil doen dan heb jij in het betreffende jaar tot 31 oktober om dit te regelen.Superannuation

Naast de belasting wordt er ook een gedeelte van je salaris ingehouden voor 'Super'. Dit is een verkort woord voor Superannuation. Het dient als een fonds voor je pensioen. Dit kan je aan het einde van je reis door Australië ook uitbetaald krijgen van de organisatie die jouw Super in handen heeft.

De Super wordt geregeld door jouw werkgever. Mocht je per se een ander fonds willen​ hebben, dan kun je dat regelen. Echter, de fondsen lopen niet ver uiteen en ik zou mij daar niet al te druk om maken tenzij je naar Australië permanent emigreert.

Zo vraag je een Tax File Number aan

Je TFN kan je online aanvragen op de website van The Australian Tax Authority (ATO). Dit proces duurt ongeveer 20 minuten.

Er worden ook andere wegen aangeboden ​om je TFN aan te vragen. Dit zijn meestal wegen waarbij je moet betalen en dit is dus niet nodig. De officiële manier is gratis via de website van de ATO.

Klik hier als je je TFN wil aanvragen, je komt direct op de juiste website. Ik zal je meenemen door het proces.

Het proces

Als je daar bent klik je op Foreign passport holders, permanent migrants and temporary visitors. Je komt dan op een pagina terecht waar je wat condities ziet waaraan jij voldoet. Vervolgens klik je daar op de knop Apply online for a TFN.

"Klikker-de-klik"​

Je komt dan terecht bij een "Individual Auto-Registration" waarop je als eerst wat condities ziet waaraan je voldoet. Vervolgens klik je rechts onderin de hoek op "Next". Daar zie je weer wat condities en daar staat uitgelegd dat je door een proces wordt genomen dat ongeveer 20 minuten duurt. Klik wederom op “Next” om te beginnen met de vragen.

De vragen zijn puur om informatie af te nemen zoals je paspoortnummer en dergelijke. Het wijst zich in principe vanzelf.

Als het je niet helemaal lukt

Als het nu niet helemaal lukt met de aanvraag van je TFN, stel je vraag in de Kangoeroeland Facebook groep. Ik zal je vervolgens helpen met je vraag. Ook met andere vragen die je hebt natuurlijk!Tip

Bij het aanvragen van je TFN wordt vermeld dat dit binnen 28 dagen per post naar je wordt opgestuurd. Waarschijnlijk heb je nog geen adres in Australië. Dit adres zal je krijgen op het moment dat je je verblijf regelt. Dit kan zijn een hostel, een shared house of een adres van familie, kennissen of vrienden. 

Check bij je verblijf even of zij het goed vinden dat jij je Tax File Number naar hun laat opsturen en of ze mee willen werken om het vervolgens door te sturen naar een ander adres. Ze kunnen ook een scan maken van het papier of gewoon simpel een foto maken met de telefoon van het formulier en dan naar jou toe sturen. Je hoeft het formulier niet fysiek in handen te hebben, je hoeft alleen te weten wat jouw Tax File Number is. ​

​Als jij namelijk bij je verblijf bent, dan blijf je daar waarschijnlijk niet 28 dagen. Je bent aan het reizen en je wil meer dingen wil zien. Misschien ben je zelfs al onderweg naar een baan die je gevonden hebt.

Lees meer:


Maak je trouwens geen zorgen over de vraag of je wel mag werken op het moment dat je nog geen Tax File Number hebt. Als jij je TFN hebt aangevraagd, dan krijg je een behandelingsnummer van die aanvraag. Dit krijg je ook per e-mail bevestigd wanneer je je e-mailadres hebt opgegeven.


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië
Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 8 comments
Jorina - July 24, 2017

He Luuk! Super fijne info. Gisteren geland in Perth en nu aan het inlezen wat er precies gedaan moet worden. Heftig zweetwerk en lichte paniek begon toen ik las dat het TFN 2-3 weken kan duren. Maaaar jij laat mij mooi weten dat je dan gewoon al aan de slag kan! Topskie, dankjewel!

Reply
  Versio - August 2, 2017

  Goed om te horen Jorina! Ja joh, bewaar dat zweten maar voor werk!

  Reply
Manon - September 20, 2017

Hi Luuk! Ik probeer dus al een paar keer m’n TFN aan te vragen, maar krijg elke keer de melding dat dit nog niet kan omdat ik me nog niet in Australie bevind. Weet jij hoe dit komt?
Groetjes!

Reply
  Versio - September 22, 2017

  Ha Manon!

  Zit je wel in Australië nu?

  Als je nog niet in Australië bent, is het waarschijnlijk dat het systeem van de immigratiedienst aan de hand van je paspoortnummer kan zien dat je er nog niet bent. Je bent immers nog niet de grens over en dit wordt geregistreerd. Omdat de systemen nu meer geautomatiseerd zijn, zijn ze ook met elkaar verbonden, zo ook die fijne belastingdienst.

  Op dit moment zit ik even in het buitenland en is mijn Australië visum ook verlopen. Een TFN heb ik al, maar ik krijg dezelfde melding als ik een nieuwe wil aanvragen. Het proces stopt en zegt: “Transaction ended. Your details indicate that you are eligible for a TFN but you have not yet arrived in Australia. Please wait until you arrive in Australia before applying for a TFN.” Mijn aanname is dat je het land nog niet in bent.

  Als je er al wel bent:

  Via deze link https://www.ato.gov.au/Individuals/Tax-file-number/ kom je bij de mogelijkheid om het TFN aan te vragen. Hier heb je drie opties. Met twee opties kom je niet verder: Dat is dat je nog buiten Australië bent en dat je geen Australische nationaliteit hebt.
  De optie die overblijft is: Foreign passport holders, permanent migrants and temporary visitors, ervan uitgaand dat jij een voor Australië buitenlands paspoort hebt (Nederlands paspoort dus) en ook tijdelijk (temporary) blijft.

  Ongeacht of je in Australië bent of niet, kies alsnog voor de optie Foreign passport holders, permanent migrants and temporary visitors. Je komt uiteindelijk hier uit: https://iar.ato.gov.au/IARWeb/default.aspx?pid=4&sid=1&outcome=1 (ik krijg uiteindelijk eenzelfde melding via deze weg, terwijl dit wel de weg is om te volgen).

  Als het nog niet lukt op het moment dat je wél in Australië bent en die melding komt alsnog, dan klopt er gewoon iets niet en dan zou ik deze richting pakken: If you still can’t find it, phone us on 13 28 61, 8.00am to 6.00pm, Monday to Friday. Als je in Australië bent, kunnen ze je daar zo verder helpen, je weet het namelijk nooit met die bureaucratie. Binnen 5 à 10 minuten heb je meer duidelijkheid.

  Hopelijk kom je hiermee verder!

  Reply
Naomi - November 3, 2017

Super geholpen door luuk! Dankzij hem mijn tfn aan kunnen gevraagd en binnen 5 dagen ontvangen, super!!

Reply
  Karin - November 28, 2017

  Hallo Naomi, hoe heb je het uiteindelijk kunnen aanvragen vanuit Nederland. In het verhaal van Luuk zie ik geen verschil in de aanvraag.
  Als wij voor: Foreign passport holders, permanent migrants and temporary visitors, kiezen krijgen wij nog steeds de foutmelding.

  Reply
Loïs - March 10, 2020

Hoi, ik heb via deze website een Tax File Number aangevraagd, maar na 4 weken nog steeds niet ontvangen. Ik begin ineens te twijfelen of het wel goed is gegaan. Kreeg jij je TFN per post of online? Ik kan in mijn mail ook nergens een bevestiging vinden. Thanks voor je antwoord!

Reply
  Versio - March 18, 2020

  Hoi Loïs,

  Dat is vreemd. Bij aanvraag krijg je het namelijk per e-mail bevestigd.
  Als ik jou was zou ik ze even bellen. Hier vind je enkele telefoonnummers, afhankelijk van waar je bent.
  https://www.ato.gov.au/About-ATO/contact-us/phone-us/

  Als je nog in Nederland zit, dan kan je het nummer pakken bij “Overseas enquiries”.
  Een manier om ze goedkoop te bellen is om Skype op je computer of telefoon te zetten en er krediet aan toe te voegen.

  Hopelijk kom je verder zo, laat je weten hoe het is gegaan?

  Groetjes,

  Luuk

  Reply

Leave a Reply: