Luuk
de beste reistijd om naar australië te gaan

Eén van de vragen die ik het meest krijg, is: "Wat is de beste reistijd voor Australië?" Dit zal ik je even haarfijn gaan uitleggen. Daarnaast zal ik je enkele tips geven zodat jij je route zo kan uitstippelen dat jij ALLEEN maar zon hebt!

Oké, Oké, ik overdrijf, maar ik zeg je eerlijk dat je er niet ver naast zit als je je er aan houdt.

In dit artikel leer je:

 • De beste reistijd voor Australië
 • Dat het in de Europese winter, hartstikke zomer is in Australië
 • Een planning om op te stellen om je verblijfsplekken goed te timen
 • Een Pre-Checklist om te bepalen waar in Australië je reis wil starten

Leestijd: 6 minuten

More...


Winter is Zomer! En Andersom ...

Net als dat het water door de afvoer in Australië de andere kant op draait dan dat het in België en Nederland doet, is de zomer en winter ook omgedraaid. Dit biedt een heel leuk perspectief: Je kan de Nederlandse en Belgische winter ontsnappen!

... Of was dat van het water toch een mythe? ... 

Wat in ieder geval géén mythe is, is dat het in december in Australië HARTJE ZOMER is! De eerste keer dat je dit meemaakt is heel vreemd. Waar je normaal gesproken in de vrieskou zit of de stromende regen, zit je ineens kerst te vieren op het strand van Bondi Beach in het tweede jaar dat je er bent of op de kersen-boerderij in het eerste jaar dat je er bent.

De beste reistijd om naar Australië te gaan

Plan je verblijfsplekken

Als je het over winter in Australië hebt, dan kan het koud worden. Die vieze kou zoals we die in Nederland en België kennen. Vooral Melbourne staat bekend om die kou. Als je het namelijk in perspectief ziet, dan ligt Melbourne ongeveer ter hoogte van Engeland, Nederland en België. Althans, het heeft hetzelfde klimaat.

de beste reistijd om naar Australië te gaan

Wanneer je dus naar Australië vliegt, plan je reis dan zo, dat je niet in juli eerst naar Melbourne of Sydney vliegt. Je komt dan van een Nederlandse of Belgische zomer, midden in de Australische winter, oftewel een koude kermis. Kijk maar naar de foto hierboven. Het is dus belangrijk om je reis een beetje slim te plannen en dit te vermijden, zodat je veelal in mooi weer zit. De beste reistijd voor Australië als je het hebt over het zuiden, is dus in de Europese winter! 


De beste reistijd voor Australië

Stiekem heb ik dit al verklapt, het is dus beter om het zuiden van Australië op te zoeken rondom december.

De seizoenen van Australië

Hieronder zie je een kaart van Australië met de verschillende temperaturen / seizoenen.

De beste reistijd om naar Australië te gaan

Zoals je ziet is het in het Zuiden meer een zeeklimaat, zoals we dat in Nederland en België kennen. Het Noorden daarentegen is zo tropisch als het maar kan.

Beiden zijn schitterende plekken. In het Zuiden heb je bijvoorbeeld het mooie stedelijke Sydney en Melbourne en in het Noorden het magische Cairns, met daaromheen het regenwoud.

Dit is dan nog maar de Oostkust. De Westkust heeft ook veel moois te bieden. Sommigen durven 'nóg mooier' te stellen. Het tropische Darwin, dat bekend staat om de vele krokodillen (die zijn ook in Cairns trouwens, dus ga er niet zwemmen) of het stedelijke Perth dat weer meer in het Zuiden ligt.


Enkele ideeën om je reis te plannen

Om jou te helpen de beste reistijd voor Australië te bepalen, zal ik je enkele adviezen geven. Misschien twijfel je of je de Oostkust of Westkust wil gaan afreizen. Of misschien twijfel je of je in het Zuiden of het Noorden wil beginnen.

Het hangt ten eerste af van wat jij graag wil (duh). Natuurlijk wil jij als persoon dingen gaan zien in Australië en dit zal ook zeker gaan gebeuren. Wat ik bedoel is de ervaring die jij gaat krijgen tijdens je reis.

Wil je graag het totale overzicht van wat je allemaal kan doen in Australië op je grote reis? Dan raad ik je aan om op de knop hieronder te drukken voor meer informatie. Je komt te weten over:

Backpackgids Australië
 • Goede voorbereidingen die je kan treffen
 • Stappenplan voor je reis naar Australië
 • Gave route opties
 • Informatie over de bus, trein of vliegtuig
 • Tips voor accommodatie
 •  Tips en maatwerk naar jouw budget
 • Must see's en must do's
 • Handige informatie over tools en websites
 • Ervaringen van een expert

Pre-Checklist West- of Oostkust, starten in Noord- of Zuid-Australië

Bepaal het volgende dat je wil doen:

 • De Westkust van Australië
 • De Oostkust van Australië
 • Starten in Noord Australië (rond juli)
 • Starten in Zuid Australië (rond december)

De Westkust van Australië

De Westkust van Australië is schitterend (net als de Oostkust trouwens).

Wat ik je wel wil meegeven is dat Perth de meest geïsoleerde stad ter wereld is (geen geintje). De eerste stad van een goede grootte die je tegenkomt vanaf Perth is Adelaide. Hier ben je na ongeveer 2,100 kilometer rijden of vliegen. 

De reden waarom ik dit vertel, is omdat openbaar vervoer niet in overvloed zal zijn en als het er is, heeft het beperkte stops.

Wanneer je alleen reist

Als jij in je eentje naar Australië gaat zonder rijbewijs en je bent ook niet van plan om een auto te kopen. Dan beperk je jezelf als je de Westkust gaat afreizen. Natuurlijk hoeven deze punten geen probleem te zijn. Er zijn namelijk genoeg mensen die het wel gewoon alleen doen. 

Op Facebook vind je namelijk pages zoals deze, waarin je een oproep kan doen om met iemand te gaan liften (ik begrijp dat dit niet voor iedereen is weg gelegd). Er zijn groepen backpackers die ook de Westkust willen afreizen en misschien kan je met ze mee. Bovendien heb je ook bepaalde tours die je bijvoorbeeld een stukje buiten Perth nemen en weer terug.

Wanneer je samen met iemand reist

De beste reistijd om naar Australië te gaan

De Westkust zou beter voor je zijn wanneer je samen met iemand gaat reizen. Als je namelijk stopt bij die mooie kust aan het Westen en je bent alleen en je hebt een eigen auto, dan is het jammer als je het niet kan delen met iemand. Daarnaast kan je samen makkelijker een auto kopen om te road trippen vanwege de kosten die je dan split.


De Oostkust van Australië

De Oostkust van Australië heeft verreweg het meeste vertier te bieden. Vooral de route van Zuid naar Noord of andersom is erg populair. Met vertier bedoel ik de hoeveelheid aan activiteiten die je kan doen. Het zal je dan ook niet verbazen als je veel reizigers tegen gaat komen aan de Oostkust. Omdat er meer bedrijvigheid is, kan je ook rekenen op meer mogelijkheden in het vervoer. Op een rijtje:

 • Het sociale leven is bruisend. Vooral als je alleen bent is dit erg leuk;
 • De vliegtickets zijn goedkoper tussen de steden aan de oostkust; 
 • Je hebt meer mogelijkheden met de busreizen. Bussen stoppen op meer punten; 
 • Er zijn meer mensen om mee te liften als je dat leuk lijkt;
 • Je hebt meer keuze en aanbod uit tours; 
 • Tours zijn goedkoper vanwege het grotere aanbod aan bedrijven die de tours aanbieden.

Denk aan tours zoals de Whitsunday Eilanden of Fraser Island, of activiteiten zoals bungee jumpen en skydiven. Vooral als jij alleen gaat reizen is de Oostkust heel erg leuk, maar natuurlijk ook als je samen met iemand gaat. Persoonlijk wilde ik alleen de Oostkust van Australië afreizen, omdat je dan met niemand dan jezelf rekening hoeft te houden en die vrijheid is erg fijn.

Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van staal en gaat daarom dus lang mee. Ideaal ook wanneer je gaat vliegen en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je bijvoorbeeld veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.

De steden en gebieden die je tegenkomt aan de Oostkust

Wat onder de Oostkust (road trip) valt, met Adelaide erbij als een stukje South Australia, zijn de volgende gebieden en steden (van Zuid naar Noord):

Van Zuid naar Noord

 • Adelaide
 • Tasmanië
 • Melbourne 
 • Sydney
 • Brisbane
 • Cairns
 • Tussen Melbourne en Sydney ligt ook nog de hoofdstad Canberra. Die heb ik er niet tussen gezet maar wilde ik nog wel vermelden. Persoonlijk zou ik die overslaan, maar deze keuze is uiteraard aan jou en ik wil je hierin niet beïnvloeden.

  Als je vanaf het Zuiden in Australië je reis gaat beginnen (Adelaide, Tasmanië, Melbourne en Sydney) zorg er dan voor de je op z'n vroegst in oktober gaat. Vanaf dan gaat het goed opwarmen in Australië en dan is het in het Zuiden heel aangenaam.  

  Van Noord naar Zuid

  Hier is het lijstje natuurlijk precies andersom 😉

 • Cairns
 • Brisbane
 • Sydney 
 • Melbourne
 • Tasmanië
 • Adelaide
 • Als jij je reis van Noord naar Zuid gaat doen. Zorg dan dat je rond juni in Cairns zit. Je zit dan in de Australische winter en dan is het in Cairns echt heerlijk weer. Het regen seizoen van Cairns is dan ook net voorbij. Het regenseizoen valt binnen de zomer van Australië en is van ongeveer oktober tot en met februari. Reken op temperaturen van 35 graden, een luchtvochtigheid van boven de 90% en veel regen. 

  De beste reistijd om naar Australië te gaan

  Schrik hier trouwens niet van. Veel mensen vermijden Cairns in het regenseizoen, maar persoonlijk vind ik het één van de mooiste tijden. Juist dan komt het regenwoud enorm tot leven en is alles erg groen. Ga bijvoorbeeld naar de Daintree Rainforest in deze tijd en laat je overweldigen door de magie ervan. Trouwens, ook in juni is de Daintree magisch. Maak je maar geen zorgen.


  Mijn advies in het kort

  Van Zuid naar Noord
  Starten rond oktober, november of december rond Melbourne en Sydney.

  Van Noord naar Zuid
  Starten rond juni, juli of augustus rond Cairns.

  Zelf ben ik in december met mijn Oostkust trip gestart in Sydney, omdat ik daar ook landde. Vanaf daar ben ik naar Melbourne en Tasmanië gegaan. Vervolgens naar Adelaide en weer terug via Melbourne en Sydney waar ik in februari weer aankwam. In maart ben ik richting Brisbane gegaan, heb daar een tijd op een boerderij 'in de buurt' gewerkt en ben toen in juni naar Cairns gegaan.

  De kou van het zuiden het ik vermeden en ik heb voor mijn Second Year Visa gespaard in de omgeving van Cairns om vervolgens in september de Oostkust weer af te reizen richting het Zuiden. Eén keer was voor mij niet genoeg!!!

  Een korte vakantie naar Australië

  Ga jij voor een kortere tijd naar Australië? Bijvoorbeeld 2, 3 of 4 weken? Ook dan is het goed te doen. Het is mogelijk om bijvoorbeeld de Oostkust af te reizen in 3 tot 4 weken. Er staat dan alleen wel een tijdsdruk op het geheel en je zal keuzes moeten maken.

  Mijn ouders hebben mij bijvoorbeeld opgezocht in Cairns in April. Ze zijn in Sydney begonnen, waar ze een jas nodig hadden, maar waar het wel mooi weer was. Zeg maar een mooie herfstdag in Nederland of België. 

  Van Sydney uit zijn ze met een camper naar Cairns gekomen en hebben ze de hotspots aangedaan om vervolgens een kleine week in Cairns te zijn. Met de Whitsunday Eilanden en Fraser Island als grootste twee hotspots van de Oostkust, hebben zijn gekozen voor Fraser Island. De Whitsunday Eilanden hebben ze overgeslagen.

  Als je voor 2 weken gaat, dan zul je je keuzes nog scherper moeten maken. Je zou bijvoorbeeld 3 keer van locatie kunnen veranderen in die tijd en bijvoorbeeld Melbourne, Sydney en Cairns kunnen bezoeken.

  Als je slim boekt ben je voor een enkeltje 100 Australische dollar kwijt. Dit is ongeveer 80 Euro.


  Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

  Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

  • Stappenplan en Routes
  • Tips op het gebied van accommodatie
  • Persoonlijke ervaringen van een pro
  Backpackgids Australië

  Stel hier je vragen over de beste reistijd voor Australië!

  Heb je vragen over de beste reistijd voor Australië? Heb je al ervaring met een bepaalde reistijd en wil je dit graag delen? Laat hieronder je reactie achter! We helpen je graag 🙂


  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Hallo,

   Ik heb op deze website terecht gekomen toen in mijn zoektocht naar de beste reistijden voor AustraIië! ?

   Ik vind hier heel veel over terug maar het blijft voor mij allemaal een beetje onduidelijk…

   Mijn plan is om van feb ’18 tem mei ’18 te gaan reizen.

   Ik start begin feb in Thailand, dan Laos, Cambodja, Singapore.

   Bedoeling is dan om eind maart/begin april door te reizen naar Sydney en 2 maand rond te reizen in Australië.

   Graag zou ik het stuk tussen Sydney en Cairns doen en Alice springs.

   Maar daar heb ik dus hulp bij nodig! ?

   Het is mij niet duidelijk wat ik best eerst zou doen en of dit stuk van Australië wel ideaal is in de periode april/mei.

   Kan jij mij hierbij helpen? Ik ben namelijk niet zo’n fan van heel koud weer en veel regen!

   Dus wat is dan het beste plan? Voor mij zijn andere delen van Australië zeker ook een optie.

   Alvast bedankt indien je mij hiervoor een richtlijn geven.

   Groetjes,

   Katrien

   1. Ha Katrien!

    Bedankt voor je reactie 🙂

    Als je van plan bent om eind maart/begin april in Australië aan te komen, dan begin je in de herfst en ga je richting de winter.

    In principe is dat geen probleem. Australische herfst of winters zijn lang niet zo belabberd als dat ze in Nederland zijn. Over het algemeen is dan het weer zacht en lekker.

    Check deze foto op mijn Instagram: https://www.instagram.com/p/BRhTdtQgwqs/?taken-by=kangoeroeland.nl
    Deze was genomen in Coogee Beach, Sydney, midden maart toen ik naar een festival ging. Heerlijk weer overdag en in de avond een lange broek aan en een vest.

    Of het ideaal is? Ja. Ik hou ook niet van koud weer en regen 😉

    Hou vooral het Noorden en Zuiden in het oog. Het Noorden is dichtbij de evenaar, het Zuiden dichtbij de pool. Aangezien je je naar het Noorden beweegt en in Cairns eindigt, kom je daar in fantastisch weer aan en is het daar dan hoogseizoen, omdat de meeste mensen de zomers in Cairns vermijden en in de winter opzoeken.

    Om in die tijd van Sydney naar Cairns te gaan is een goed plan. Zou je eerst in Cairns beginnen en dan naar Sydney gaan, dan is de kans groter dat het kouder is wanneer je in Sydney aankomt in mei. Het is daar dan ook laagseizoen en voor jou, om je ervaring zo mooi mogelijk te maken, dan is het wel leuk als er veel reizigers zijn op de stukken waar je reist. Je zal zien dat je met sommige reizigers ‘meereist’ en ze vaker tegen gaat komen onderweg. Dat is zo leuk aan de Oostkust!

    Alice Springs is in die tijd ook goed te doen. Het is woestijngebied en vooral ‘s zomers erg warm. De periode waar jij in wil gaan, is voor Alice Springs prettig.

    Bepaal alleen voor jezelf hoe je dit wil aanpakken.
    Je zou bijvoorbeeld van Sydney naar Alice Springs (AS) kunnen vliegen en dan van AS naar Brisbane kunnen vliegen.
    Je zou ook, als je het stuk Sydney-Brisbane niet wil overslaan, een retour Brisbane-AS kunnen boeken.
    Ook kan je Cairns-AS boeken.
    Ik vertel er wel bij dat vliegen naar AS aan de prijs is.

    Sla echter het stuk Brisbane-Cairns aan de Oostkust zeker niet over! Net onder Brisbane ligt Byron Bay, erg gezellig. Boven Brisbane heb je Noosa, Fraser Island, Agnes Water, Airlie Beach met de Whitsunday Eilanden, Mission Beach waar je een vette Skydive kan doen en dan Cairns dat een paradijs is met de Tablelands, The Reef en the Daintree Rainforest.

    Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂 Mocht je nog wat willen weten, let me know.

  2. Hallo,
   Graag zou ik uw advies krijgen over de beste reistijd voor Australië. Ik heb in augustus 2 weken de tijd om een tripje in Australie te doen. Mijn voorkeur gaat uit om iig Syney te zien. De adviezen vwb klimaat duizelen me een beetje. Ik zou daar graag een auto huren en bijv van Syney naar Melbourne of Brisbane reizen. Of juist anders om. Welke route zou u adviseren? Hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Douwe

   1. Hoi Douwe,

    Thanks voor je bericht.

    Ik neem aan dat het weer een belangrijke factor voor je is én dat je in Sydney wil beginnen, dan zou ik zelf richting Brisbane reizen. Onderweg kom je dan ook nog Byron Bay tegen en dat is een leuke plek om te zijn. Je maakt meer kans op lekker / warm weer dan dat je dat in Melbourne doet. Lekker en warm weer betekent ook meer reizigers waarmee je kan socializen.

    Het is nu, 22 juni, winter in Australië. Als je nu op Google weather kijkt dan zie je dat het in Melbourne overdag ongeveer 10 graden is, in Sydney 14 graden en in Brisbane 20 graden. Tegen augustus warmt het iets op, maar de orde blijft hetzelfde.

    De route die ik dus zou adviseren, is Sydney, Byron Bay en Brisbane. Bij Brisbane heb je veel leuke dingen, zoals The Australia Zoo van Steve Irwin.
    Met een gehuurde auto gaan is perfect, want je kan bij de meeste autoverhuur maatschappijen de auto in een andere stad afleveren.

    Als ik jou was zou ik nog een keer terug gaan naar Australië en dan in de Australische zomer Melbourne bezoeken 😉

    Hopelijk weet je zo genoeg. Als je meer wil weten, vraag gerust!

  3. Hoi Luuk,

   In januari wil ik graag naar Australië vertrekken, echter ben ik nog steeds in dubio waar ik het beste kan starten en wat de beste reistijd is. Ik heb contact gehad met Dutchies Travel en zij adviseren me om te starten in Cairns en vanuit daar naar Sydney te reizen (incl. alle bekende stops zoals Mission beach, Magnetic Island, Airlie beach, Noosa, Brisbane, Byron Bay etc.) in vier tot vijf weken tijd. In februari wil ik vanuit Sydney naar Nieuw Zeeland vliegen en vervolgens daar een maand verblijven. In maart reis ik van Sydney naar Melbourne (dan is het nog 24 graden), vervolgens zou ik evt. door kunnen gaan naar Tasmanië (maart/april). Rond april-mei-juni wil ik de oostkust afreizen (Adelaide-Alice Springs-Uluru-Darwin-Perth). Is deze planning een beetje logisch (met betrekking tot het seizoen en klimaat)? Wat adviseer jij?

   Verder wil ik tussendoor ergens een maandje werken, maar ik zou niet weten waar.. Jij nog tips?

   Groetjes,
   Chrissy

   1. Hoi Chrissy,

    Mooie casus om even te bekijken 🙂
    Even alles op een rijtje voor de seizoenen en beste reistijden voor Australië.

    Lente: september, oktober en november.
    Zomer: december, januari en februari.
    Herfst: maart, april en mei.
    Winter: juni, juli en augustus.

    In januari wil je dus naar Australië vertrekken en is het zomer. In het Zuiden is het dan nog lekker en de zomermaanden zijn fijne maanden om dan in Sydney en Melbourne te zijn.

    Hoe ik het zou doen: Doe je Cairns naar Brisbane reis op het laatst wanneer de wintermaanden aanbreken. Denk er ook over na om dit gedeelte van de reis andersom te doen, dus van Brisbane/Byron Bay naar het noorden van Australië.

    Beginnen in Sydney in januari en dan naar Melbourne reizen om daar vervolgens naar Tasmanië te gaan. Na Tasmanië kom je weer aan in Melbourne en vandaar kan je vliegen naar Nieuw-Zeeland.

    Na Nieuw-Zeeland kom je weer terug naar Australië, laten we zeggen, begin maart. Laten we zeggen dat je dan aankomt in Melbourne om dan de Great Ocean Road te doen en verder doorgaat naar Adelaide.

    Vanuit Adelaide kan je dan door richting Noord-Australië via Alice Springs naar Darwin en dan Perth waar je in april aan komt. Je pakt dan wel de weg door het midden van Australië en niet de Oostkust (de Oostkust is Sydney, Brisbane, Cairns).

    Vanuit Perth (waar het in april dan wel koud is, maar ik denk dat je dit offer moet maken) neem je een vlucht naar Cairns en dan is het mei. In mei nader je de winter en dan is het Noorden van Australië het lekkerst om te zitten. Het is daar tropisch en in de winter is het daar heerlijk.

    Vanuit Cairns reis je dan, via de oostkust naar het zuiden en kan je dus Mission beach, Magnetic Island, Airlie beach, Noosa, Brisbane, Byron Bay en dergelijke aandoen. In juni is het in Brisbane en omstreken nog steeds lekker weer, subtropisch klimaat.
    Vanuit Brisbane kan je dan je vlucht terug naar Nederland pakken.

    Je kan er ook voor kiezen om vanuit Perth naar Brisbane te vliegen en dan de oostkust naar boven te reizen richting Cairns mocht je het helemaal perfect willen plannen.

    Samengevat met een schema:

    [januari, februari] Sydney, Melbourne, Tasmanië en Nieuw-Zeeland.
    [maart] van Melbourne naar Adelaide en door via Alice Springs naar Darwin en Perth.
    [april] naar Cairns om daar misschien een tijdje te werken.
    [mei, juni] van Cairns naar Brisbane in 4 tot 5 weken tijd.
    [werk] Proberen in de reis tussen Cairns en Brisbane.

    Op deze manier zit je in een richting die veel reizigers en backpackers aanhouden.

    In jouw geval: Als je dus in Tasmanië in april aankomt, dan nader je de winter en dan is het in Tassy waterkoud, zoals we dat kennen in Nederland en België.
    In juni is het winter in Australië. In Adelaide is het dan koud en regenachtig, maar de volgorde waarop je het wil doen is goed; van Zuid naar Noord Australië via Adelaide, Alice Springs, Uluru Darwin en Perth. Ik zou in jouw geval het Cairns stuk in de Australische winter doen in plaats van meteen in de Australische zomer, waarbij je dus chille maanden in Sydney, Melbourne en Nieuw-Zeeland mist.

    Hopelijk heb je hier wat aan!

  4. Hey Luuk,

   Wij zouden graag in augustus 3 tot 4 weken naar Australië gaan.
   Dit is we enigste periode dat we kunnen gaan owv werk enzo.
   We zouden graag van Cairns naar Syndey rijden.
   Is dit te doen in deze tijd? We lezen namelijk overal andere informatie mbt het weer en klimaat…

   Alvast bedankt voor de info.

   Mvg
   Michelle

   1. Hoi Michelle,

    Thanks voor je bericht, ik snap dat dat verwarrend is.

    Onder deze link vind je de officiële website waar de seizoenen van Australië staan. Hiermee kan je wat makkelijker de beste reistijd bepalen: http://www.bom.gov.au/climate/glossary/seasons.shtml
    Augustus is de laatste maand van de winter van Australië. September is de eerste maand van de lente.

    Hoe noordelijker je in Australië zit, hoe warmer het is. 31 augustus 2018 zag het er zo uit: http://www.bom.gov.au/jsp/awap/temp/archive.jsp?colour=colour&map=maxave&year=2018&month=8&day=10&period=month&area=nat

    Aangezien je een kleine maand blijft zal er qua weer niet veel veranderen en je weet het nooit; je kan in de winter stralende dagen hebben in Sydney waar het 18 graden is, of je kan in de zomer koude regenachtige dagen hebben. Het zal in ieder geval niet zo vies (regen)koud zijn als dat we in Nederland of België kennen.

    Wanneer je van Cairns (het noorden) naar Sydney (het zuiden) reist, dan reis je richting de kou. Je zou er ook aan kunnen denken om het andersom te doen, dus van Sydney naar Cairns reizen. Binnen 4 weken is dit te doen. Mijn ouders hebben het recentelijk ook gedaan 🙂 In dit geval reis je richting de warmte en op deze manier zou ik het doen; van stedentripjes richting de tropen.

  5. Hoi Luuk,
   Graag zou ik wat advies willen, ondanks dat er al veel informatie op je site staat! Ik vlieg halverwege maart naar Australië voor 24 dagen. Als eerste ga ik een klein weekje naar Melbourne waarbij ik de formule 1 meepak. Hierna wil ik denk ik nog 2 plekken zien en dan eindigen in Sydney. Zelf leek Cairns mij mooi, maar misschien niet handig vanwege het seizoen, en verder Airlie beach. Heb jij nog tips qua reistijd of betere ideeën qua plaatsen?

   Groetjes,
   Shannon

   1. Hoi Shannon,

    En of ik ideeën heb! Tof dat je gaat 🙂
    Australië is wel groot voor 24 dagen.

    Belangrijk is dus om globaal te bepalen welke grote plekken je gaat bezoeken om zo de beste reistijd voor Australië te bepalen en in welke volgorde. Voor nu is dit Melbourne, Cairns, Airlie Beach en dan Sydney.

    Wat vind je zelf leuk om te doen? Strandhangen? Touren? Land? Zee? Duiken? Snorkelen? Wandelen?

    Laten we beginnen bij het weer.

    Maart is het begin van de herfst in Australië en het zag er in deze maand voor 2018 zo uit: http://www.bom.gov.au/jsp/awap/temp/archive.jsp?colour=colour&map=maxave&year=2018&month=3&day=15&period=month&area=nat

    Toen ik in Sydney was in maart 2017, stond ik met m’n korte broek en shirt te dansen op Days Like This Festival in Sydney om even een voorbeeld te geven.

    Airlie Beach als plaats vind ik persoonlijk niet heel boeiend. Het is klein en het is ook een beetje een feest- en drinkoord. In mijn ogen ga je dan ook niet naar Airlie Beach, maar naar de Whitsunday Islands. De tours naar deze eilanden vertrekken vanaf Airlie. Het ligt er aan of je een tour op zee leuk vind. Daarom even een ander idee: Wat nu als je van Melbourne naar Brisbane vliegt. Vanuit hier kan je een tour boeken naar Fraser Island. Dit vond ik een hele gave tour. (hier mijn blog: https://www.kangoeroeland.nl/fraser-island-australie/)

    Rond Brisbane heb je ook Byron Bay en dat is een fijne plaats met een hippie vibe met veel backpackers. In maart is het hier 20 tot 26 graden (min/max/nacht/dag). Vanuit Brisbane zou je dan weer naar Sydney kunnen vliegen.

    Over Cairns: in mijn optiek is het ALTIJD een goed seizoen voor Cairns, je hebt in de zomer alleen meer regen, maar dat zijn korte krachtige buien en de temperatuur blijft goed. Je hebt er een cyclone season die loopt van november tot en met april, maar rond eind maart en begin april is de scherpe rand er wel vanaf en is het tussen de 20 en 31 graden (min/max/nacht/dag). Daarnaast is Cairns in die maanden ook niet één en al orkaan. Als je een orkaan meemaakt in die tijd én in Cairns, dan zou ik meteen een staatslot kopen.

    Als je je hoofd op Cairns hebt gezet, dan zeker gaan. Je hebt namelijk veel te doen in de omgeving: https://www.kangoeroeland.nl/doen-in-cairns-australie/
    Het is er werkelijk prachtig en je maakt er geen verkeerde keuze mee.

    Hopelijk heb je er wat aan!

  6. Hoi Luuk,

   Ik wil graag volgend jaar tussen april en juni naar Australië om alleen te backpacken. Ik wil dan de route van Sydney naar Cairns doen per bus. Ik denk eraan om dit in ongeveer 6 weken te doen. Dit wordt mijn aller eerste keer backpacken, dus ik vind het erg spannend. Nu vroeg ik mij af of ik rond deze tijd wel genoeg andere backpackers ontmoet. Daarnaast weet ik ook niet of ik beter vanaf Sydney naar Cairns kan gaan of juist andersom.

   Alvast bedankt voor je hulp 🙂

   Groetjes Manon

   1. Hoi Manon,

    Leuk dat je gaat!

    Mijn persoonlijke voorkeur in die periode zou zijn om van Sydney naar Cairns te gaan. Dit omdat het tussen april en juni dan herfst/winter is in Australië. Van de winter ga je in dit geval het meeste merken in Sydney, alhoewel ik de herfst daar erg zacht vind. In mei is vanuit persoonlijke ervaring Byron Bay bij Brisbane in de buurt erg goed te doen (weer t-shirts en korte broeken, neem alleen wel een lange broek en trui mee voor de avonden) en zelf zou ik het fijn vinden om warm te eindigen. In dit geval dus tropisch Cairns. Helaas weet je het nooit met regen. In ieder geval is het regenseizoen in Cairns van ongeveer november tot maart.

    Je gaat zeker andere backpackers ontmoeten. Deze zullen vooral in Cairns zitten omdat de meeste reisbureaus de reizigers adviseren om in de Australische winter in Cairns te zitten. Toch zal je zeker genoeg backpackers vinden in het zuiden van Australië, daar hoef je je geen zorgen om te maken!

    Veel plezier!

    P.s. op wat voor visum ga je?

  {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}