Luuk
Te doen op Magnetic Island, Queensland, Australië

In dit artikel vind je wat je allemaal kan doen op Magnetic Island. Heb je zin om te wandelen, chillen, zonnen, duiken, snorkelen, unieke dieren zien of al deze dingen? Op Magnetic Island ben je aan het juiste adres.

Magnetic Island is één van de hotspots van Far North Queensland. Een hotspot waar je niet snel over hoort, totdat je in de regio van steeds meer mensen te horen krijgt dat je deze plek niet mag missen. Als je meer wil weten over wat je kan doen op Magnetic Island, hoe je er komt en waar je kan overnachten, lees dan snel verder!

In dit artikel kom je te weten:

 • De leukste dingen om te doen op Magnetic Island
 • Welke accommodatie te kiezen voor je overnachting(en)
 • Dat je in West Point maar beter niet kan zwemmen
 • Hoe je geld kan verdienen met padden
 • Dat er een zeldzame soort Wallaby op het eiland leeft

Leestijd: 5 minuten

More...

Te doen op Magnetic Island

Magnetic Island is een 'suburb' van Townsville. Er wonen ongeveer 2,100 inwoners op het eiland en je kan het vanaf Townsville met de veerboot bereiken. Misschien vraag je je af hoe het eiland aan z'n naam komt; dit komt omdat het eiland ervoor zorgde dat het kompas van Captain Cook beïnvloed werd toen hij zijn verkenningstochten deed langs de Oostkust van Australië. Geinig.

54% van het eiland is een National Park. Dit houdt in dat het gebied bescherm is en dus kan je rekenen op veel natuur waar je de mooiste dingen ziet en de leukste avonturen kan beleven.

Hoe je op Magnetic Island komt

Zoals ik al zei, kan je via Townsville het eiland bereiken. Dit gebeurt via de veerboot vanuit Townsville Breakwater Marina en je vaart dan naar Nelly Bay Harbour op Magnetic Island. Je kan een losse kaart kopen, óf je kan een mooie deal fiksen waarbij de boottocht inbegrepen is bij het pakket. Hier ga ik nu over vertellen.


Losse retourticket naar het eiland

Losse retourticket naar het eiland

Als je een dag naar Magnetic Island wil en je wil niets inplannen, dan is een retourticket ideaal. De ferry gaat 18 keer per dag heen en weer tussen Townsville en het eiland en de oversteek duurt 20 minuten. Eenmaal daar kan je gaan verkennen en chillen.


Townsville en Magnetic Island pakket

Townsville en Magnetic Island bundel

Dit pakket is ideaal als je de voornaamste hotspots van Magnetic Island en Townsville wil zien. In dit pakket heb je een retour naar het eiland, een buskaart die de hele dag geldig is, toegang tot Bungalow Bay Koala Sanctuary waar je koala's kan zien en vasthouden, toegang tot Reef HQ Aquarium in Townsville én toegang tot het Museum of Tropical Queensland. Volle bak! 


Overnachting op Magnetic Island

Overnachting Magnetic Island

Als je langer op avontuur wil naar het prachtige eiland, dan is dit pakket geschikt voor je. In dit pakket zit een retourticket vanaf Townsville naar Magnetic Island én een overnachting bij Peppers Blue on Blue. Daarnaast krijg je ook een dag een auto mee van het verhuurbedrijf. Mooie deal!


Twee overnachtingen met Koala Tour

Twee overnachtingen met Koala Tour

Wanneer je ervan houdt om niet te gehaast over het eiland te jakkeren, dan is dit pakket geschikt voor jou. In dit pakket zit een retourticket naar het eiland, 2 overnachtingen bij Bungalow Bay Koala Village. Deze village is van YHA en dus kan je rekenen op goede faciliteiten en daarbij hoort het ook nog bij een wildlife park! Je gaat hier dus zeker weten een Koala zien en er zijn ook mogelijkheden om een toffe foto te maken mét een koala in je armen. Dit kan je doen vanuit de tour die ook in dit pakket is inbegrepen. Als je iets wil doen op Magnetic Island, dan is dit er eentje die je eigenlijk niet mag missen!


Twee overnachtingen in Townsville: Stay & Play

Uitgebreid pakket met twee overnachtingen

Voor een mooie combinatie tussen Magnetic Island en Townsville moet je hier wezen. Met dit pakket heb je een retourticket naar het eiland, een buspas waarmee je het eiland rond kan én je kan kiezen uit 4 verschillende verblijven in Townsville. Dit zijn:

 • Townsville Escape at The Ville Resort Casino
 • Townsville Escape at Hotel Grand Chancellor
 • Night Townsville Escape at Park Regis Anchorage
 • Night Townsville Escape at Classique Bed & Breakfast

Dit was de 'Stay', nu de 'Play'. Dit pakket biedt de volgende activiteiten aan:

 • Retourticket naar Magnetic Island
 • Buspas voor op het eiland
 • Toegang tot Bungalow Bay Koala Sanctuary op Magnetic Island
 • Toegang tot Reef HQ Aquarium in Townsville
 • Een ticket voor het Museaum of Tropical Queensland

Als je dus in combinatie met Townsville iets leuks wil doen op Magnetic Island, dan is dit jouw pakket.


3 nachten Magnetic Island pakket

3 nachten Magnetic Island pakket

Voor de full monty voor Magnetic Island ben je hier aan het goede adres. Met dit pakket kan je overnachten in 3 door jou uit te kiezen locaties op Magnetic Island. Dit zijn:

Daarbij krijg je ook nog eens een retourticket van Townsville naar het eiland, je krijgt 3 dagen een auto mee om over het eiland te toeren met alle vrijheid die je hierbij krijgt én je krijgt de mogelijkheid om 4 dagen in Townsville te parkeren mocht je daar met eigen vervoer naar toe komen.

Voor de volle Magnetic Island ervaring, is dit het pakket voor jou.


Duiken en snorkelen

Als je van duiken of snorkelen houdt, dan kan je verschillende tours boeken die vanuit Magnetic Island vertrekken. Hieronder zet ik ze voor je op een rij.


Great Barrier Reef snorkel tour

Great Barrier Reef snorkel tour

The Great Barrier Reef is één van de 7 wereldwonderen en hoe kan je dat beter bewonderen vanaf een eiland dat in de buurt ligt? Juist!

Wanneer je nog geen ervaring hebt met duiken dan is dit pakket ideaal. Je vertrekt vanuit Nelly Bay op Magnetic Island met een mooie boot naar de Great Barrier Reef. Het rif heeft waanzinnig veel moois te bieden, zoals mooie koraalsoorten en allerlei zeedieren zoals schildpadden, roggen en kleurrijke vissen.

Op deze trip zijn een aantal zaken inbegrepen die het leven nóg comfortabeler maken. Het moet niet gekker worden! Inbegrepen zijn:

 • Een volle dag snorkelen op de Great Barrier Reef
 • Versnapering in de ochtend
 • Lunch
 • Versnapering in de middag
 • Water, limonade, thee en koffie de hele dag beschikbaar
 • Je uitrusting om te snorkelen
 • Duidelijke instructies en demonstratie
 • Educatieve informatie over het gebied en de omgeving

Wanneer je voor deze tour wil gaan, zorg er dan voor dat je de optie kiest waarbij je vertrekt vanuit Magnetic Island. Druk op de knop hieronder voor meer informatie.


Great Barrier Reef duik tour

Great Barrier Reef duik tour

Vertrek vanuit Magnetic Island met een vriendelijke Aussie crew met een moderne boot naar het zevende wereldwonder en bereid je voor op het zien van allerlei zeedieren. Denk aan schildpadden, roggen, witpuntrifhaaien en vissen in allerlei kleuren. Ik weet zeker dat je Nemo ook gaat vinden daar. Niet alleen zeedieren ga je zien, ook de prachtigste koraalsoorten. Iets dat je niet in woorden kan omschrijven, maar gewoon moet zien.

In de tour zit het volgende:

 • Een volle dag duiken
 • Versnapering in de ochtend
 • Lunch
 • Versnapering in de middag
 • Water, limonade, thee en koffie de hele dag beschikbaar
 • Je uitrusting om te duiken
 • Duidelijke instructies en demonstratie
 • Educatieve informatie over het gebied en de omgeving

Voor een mooie activiteit om te doen op Magnetic Island, of beter gezegd, in de zee eromheen, dan is dit pakket perfect. Klik hieronder voor meer informatie en wanneer je boekt, kies dan de optie dat je vanaf Magnetic Island vertrekt.


Het wrak van Yongala

Het wrak van Yongala

Let op: Deze tour is alleen geschikt als je je duikcertificaat hebt

In het hart van the Great Barrier Reef ligt een scheepswrak genaamd SS Yongala. SS Yongala is één van de meest populaire scheepswrakken waar je kan duiken. In 1911 zonk het schip en de 122 mensen aan boord raakten vermist. Sinds 1958 is het in gebruik als duiklocatie en kan je in combinatie met het mysterieuze wrak de mooiste zeedieren zien en koraal.

Op de dag van de tour kan je verwachten dat je gegidst en begeleid wordt door professioneel en vriendelijk personeel. Daarnaast kan je het volgende verwachten:

 • 2 duiksessies naar het wrak
 • Je uitrusting om te kunnen duiken
 • Versnapering in de ochtend
 • Lunch
 • Versnapering in de middag
 • Water, limonade, thee en koffie de hele dag beschikbaar

Voor een onvergetelijke activiteit om te doen op Magnetic Island én duiken is jouw ding, dan is dit een must. Klik hieronder voor meer informatie en kies de optie dat je vanuit Magnetic Island de activiteit wil doen. Veel plezier!


Gratis te doen op Magnetic Island

Gelukkig zijn er ook dingen te doen op Magnetic Island die gratis zijn. Zoals mooie wandelroutes, Wallabies bekijken, snorkelen en Koala's spotten. Hieronder zet ik de activiteiten voor je uiteen.


Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van staal en gaat daarom dus lang mee. Ideaal ook wanneer je gaat vliegen en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je bijvoorbeeld veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.


Magnetic Island Forts Walk

Magnetic Island Forts Walk

Dit is eigenlijk een must om te doen op Magnetic Island; de Forts Walk. Bij deze wandeling kom je de overblijfselen van de forten tegen die zijn gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast geschiedenis, verrijk je jezelf met deze tocht met de mooiste uitzichten en is het bijna gegarandeerd dat je er Koala's in het wild gaat zien. Wandel helemaal naar de top en je kan het hele eiland overzien. De wandeling is 2.8 kilometer vanaf de Forts parkeerplaatsen.


Arthur Bay Lookout

Arthur Bay Lookout

Vanaf de Forts parkeerplaatsen kan je nog een wandelroute doen die naar de Arthur Bay Lookout loopt. Wanneer je bij de Forts Car Park bent, wordt het aangegeven. De wandeling duurt 30 minuten en is het waard; een uitzicht als dit wil je natuurlijk niet missen!


De baaien van Florence Bays

Radical Bay, Magnetic Island

1 tot 2 kilometer ten Noorden van de Forts vind je Florence Bay. Florence Bay heeft verschillende baaien die het absoluut waard zijn om te bezoeken. Op de foto zie je Radical Bay en zie je ook een klein stukje van Balding Bay. Deze laatste baai is een niet-officieel naaktstrand. Toepasselijke naam! In dit gebied heb je ook nog Gowrie Bay en de baai van Florence zelf. Het is de moeite waard om dit te bezoeken. Vooral omdat het niet heel makkelijk te vinden is en daardoor relatief rustig en ongerept is, zou ik dit zeker gaan doen op Magnetic Island.Allied Rock Wallabies

Snorkelen en Wallabies spotten bij Geoffrey Bay

Magnetic Island is één van de weinige plekken waar je de Allied Rock Wallabies kan vinden. Het is een mooie kans om deze dieren te zien, want ze zijn redelijk tam en je kan er dus dichtbij komen en meestal ook aaien en voeren. Misschien komt er zelfs een op schoot zitten. Superschattig! 

Het bezichtigen is enigszins gereguleerd, maar het is wel gratis. Er wordt van de bezoekers gevraagd of ze alleen bepaalde soorten voedsel willen geven. Zoals appel, zoete aardappel, wortel, meloen of speciaal voer dat je bij de kiosk in de buurt kan kopen.

Als je iets authentieks wil doen op Magnetic Island, dan is dit bij uitstek één van de leukste activiteiten. Bij Arcadia kun je deze dieren vinden en daar in de buurt ligt ook Geoffrey Bay. Hier ga ik het nu over hebben.


Paddenwedstrijd in Arcadia

Sugar Cane Toad

Nu je toch in de buurt van Arcadia bent én je wil iets niet alledaags doen op Magnetic Island, ga dan kijken naar een Cane Toad Race. Yes, je leest het goed! In Arcadia Village Hotel worden deze wedstrijden gehouden en als je écht in een avontuurlijke bui ben, kan je zelfs een gokje wagen op de winnende pad! Ze zullen je er ook één en ander bij vertellen.


Geoffrey Bay

Geoffrey Bay

Stel je hebt de Allied Rock Wallabies gezien, dan kan je naar Geoffrey Bay. Geoffrey Bay is perfect om te snorkelen, te zwemmen en te chillen. Je vind er mooie stukken koraal en komt er diverse zeedieren tegen. 

Geoffrey Bay en de stukken waar koraal te vinden is, wordt gezien als meer geschikt voor de ervaren zwemmers. De snorkelroute begint namelijk op 400 meter van de kust af. Op deze route vind je ook een scheepswrak van Moltke en in de buurt van dat wrak is er ook een motorblok en propeller van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog te vinden.  

De snorkelroute is te vinden via twee wit gekleurde boeien in het water die het begin- en eindpunt laten zien van de route en dus ook waar het veilig is om te snorkelen. De gele boeien die je er gaat zien wil je vermijden, want die hebben met de regulering van haaien te maken. 

Voor de minder ervaren zwemmers en snorkelaars is Nelly Bay geschikter. Je kan wandelen van Arcadia c.q. Geoffrey Bay naar Nelly Bay. Hierover meer in het volgende stuk.


Arcadia naar Nelly Bay wandelroute

Arcadia wandelroute

Van Arcadia met bijbehorende Geoffrey Bay kan je naar Nelly Bay wandelen. Nelly Bay is voor minder ervaren zwemmers en snorkelaars geschikter. Vanaf het strand van Nelly Bay is het ongeveer 100 meter totdat je bij een stuk rif bent met mooie soorten koraal. Je hoeft dus geen grote afstanden te overbruggen. Volg de witte vlotten die de snorkelroute omringen en je bent er. De vlotten kun je gebruiken om uit te rusten als dat nodig is. Heb je even geen zin om te snorkelen, dan is het strand perfect om te ontspannen en een duik in de zee te nemen.


Rocky Bay

Rocky Bay, Magnetic Island

Wanneer je doorloopt vanaf Arcadia en Nelly Bay, kom je onderweg Rocky Bay tegen. Wanneer je bij Rocky Bay bent, kan je op de heuvel Hawkins Point Lookout zien.Hawkins Point Lookout

Hawkins Point Lookout

Wanneer je doorloopt vanaf Nelly Bay, kom je uit op Hawkins Point Lookout. Op de foto zie je het uitzicht vanaf Hawkins Point en kijk je uit over Nelly Bay met daarachter Geoffrey Bay. Voor mooie kiekjes kun je hier dus mooi terecht.


Picnic Bay

Picnic Bay

Aan de andere kant van Hawkins Point Lookout ten opzichte van Nelly Bay, vind je Picnic Bay. De naam zegt al wat je hier goed kan 😉 

Picnic Bay is een hotspot van Magnetic Island. Het is namelijk het 'hoofddorp' van het eiland. Je vind hier een golfbaan, een klein winkelcentrum, een hotel, een politiebureau en restaurants. Voorheen diende de Picnic Bay Jetty, zoals je op de foto ziet, als aankomstplaats van de boten die onder andere vanaf Townsville komen. Nu gebeurt dit bij Nelly Bay.

De steiger biedt nu de mogelijkheid om te vissen, te zwemmen en te chillen en natuurlijk te ... juist, picknicken! Er zijn namelijk tafels hiervoor aanwezig en openbare barbecue's. Mis dit niet van je lijstje te doen op Magnetic Island!


De zonsondergang bekijken op West Point

West Point zonsondergang

De activiteiten die je hier hebt gelezen voor Magnetic Island zijn er wat veel om in één dag af te ronden, maar één dag kan je in ieder geval afronden met een mooie zonsondergang vanaf West Point. Zwemmen zou ik hier trouwens niet doen, want het is een populaire voedplaats voor Stierhaaien (Bullsharks). Deze zijn best groot!


Samenvatting te doen op Magnetic Island

Zoals je ziet is er heel veel te zien en te doen op Magnetic Island. Eerder in dit artikel las je over de pakketten die mogelijk zijn voor dit prachtige eiland die je eigenlijk niet mag missen op je reis door Australië aan de Oostkust. 

Daarom raad ik je aan om het pakket te nemen met drie overnachtingen op Magnetic Island. Met dit pakket heb je dus 3 nachten slapen op het eiland met de keuze uit 3 verblijven, een retourticket van Townsville naar het eiland, 3 dagen een auto mee om over het eiland te toeren met alle vrijheid die je hierbij krijgt én je krijgt de mogelijkheid om 4 dagen in Townsville te parkeren mocht je daar met eigen vervoer naar toe komen.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie.


Hostels

Ben je een backpacker die het liever op z'n beloop laat? Dan kan je natuurlijk ook gewoon een ticket kopen om vanuit Townsville naar Magnetic Island met de boot te gaan en dan van daaruit zien wat je gaat doen. Belangrijk is om dan wel een verblijfsplaats te boeken! Voor jullie heb ik een apart artikel gemaakt dat de hostels van Magnetic Island doorneemt. Klik hier voor het artikel!


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië

Laat van je horen!

Wil je graag naar Magnetic Island en heb je nog vragen? Heb je al leuke dingen gedaan op Magnetic Island en je wil deze graag delen? Stel je vraag hieronder of deel jouw ervaringen!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}