2

Een internationaal rijbewijs voor Australië: is het noodzakelijk?

Eén van de vragen die ik het meest zie langskomen is de vraag of je een internationaal rijbewijs voor Australië nodig hebt. In dit artikel ga ik dit met je bespreken.

In dit artikel kom je te weten:

 • Of een internationaal rijbewijs voor Australië noodzakelijk is
 • Wanneer je mag autorijden in Australië
 • Mijn ervaringen met het wel en niet hebben van een internationaal rijbewijs

More...

Een internationaal rijbewijs voor Australië

Autorijden in Australië is één van de leukste dingen om te doen tijdens je reis. Het geeft je de mogelijkheid om de mooiste roadtrips te maken naar de mooiste plekken waar je zonder auto niet zo snel zou komen. Maar dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je dat ook mag!

Autorijden in Australië met je reguliere rijbewijs

In Australië zijn er verschillende regels per staat als het gaat om autorijden met het rijbewijs dat je hebt van het land waarin je woont.

Sommige staten willen graag dat je een internationaal rijbewijs kan laten zien in combinatie met het rijbewijs van het land waarin je woont. Andere staten vragen dat je een engelse vertaling van je rijbewijs bij je hebt in combinatie met het rijbewijs van het land waarin je woont.

In de meeste staten van Australië kan je 'gewoon' met het rijbewijs rijden zolang dat deze geldig is. Dit was ook één van de ervaringen die ik had en die ik verderop in het artikel bespreek.

Daarbij mag je ook alleen maar rijden met de voertuigen waarmee je in je eigen land mag rijden, niet dat je ineens denkt "Ik ga roadtrippen in een vrachtwagen" als je je rijbewijs daar niet voor hebt.

De regels per staat over het hebben van een buitenlands rijbewijs

Hieronder vind je de regels per staat als het gaat om het hebben van een, voor Australiërs, buitenlands rijbewijs en het autorijden in Australië. Deze vind je onder de links die ik hieronder heb geplaatst. Je komt dan direct op de website waar het om gaat. Verderop heb ik een samenvatting neergezet per staat.


Samenvatting per staat

Autorijden per staat van Australië

Hieronder vind je in grote lijnen de regels als het gaat om autorijden in Australië met je rijbewijs van thuis en het hebben van een internationaal rijbewijs.

Lees het eerst per staat even door en dan sluit ik af met een conclusie, gevolgd door mijn persoonlijke ervaringen met een internationaal rijbewijs voor Australië.

New South Wales (NSW)

Voor autorijden in New South Wales geldt het volgende: wanneer je een rijbewijs hebt dat volgens Australiërs 'overseas' (buitenlands) is, dan ben je toegestaan om te rijden in de voertuigen waarmee je in je eigen land mag rijden.

Bij de meesten van ons zal dat rijbewijs B zijn, sommigen hebben daarnaast ook A (motor). Een veel selectere groep zal een rijbewijs hebben dat toestaat om in een bus of vrachtwagen te rijden. Dat gaat echter wel onder de voorwaarden dat je:

 • Een tijdelijke buitenlandse bezoeker blijft;
 • Rijbewijs geldig blijft tijdens je verblijf in Australië;
 • Geen rijontzegging hebt voor New South Wales of waar dan ook ter wereld;
 • Rijbewijs niet geschorst of geannuleerd is of op een manier je privilege om te rijden is ingetrokken;
 • Je rijbewijs bij je hebt wanneer je rijdt. Als je rijbewijs niet in het engels is, dan moet je een International Driving Permit (IDP) aanvragen of een officiële vertaling van je rijbewijs fiksen (kom ik later op terug). Welke van de twee het wordt, draag je bij je reguliere rijbewijs van je thuisland.

Queensland (QLD)

Queensland heeft qua autorijden ongeveer dezelfde regels als het gaat om autorijden in Australië in combinatie met je Europese rijbewijs (dus je Nederlandse rijbewijs) en het hebben van een internationaal rijbewijs.

Van Queenslanders mag je daar autorijden wanneer je een voor hun geldig buitenlands rijbewijs hebt. Wanneer je een Queensland rijbewijs hebt, dan weegt dit rijbewijs zwaarder juridisch gezien en maakt je Europese rijbewijs ondergeschikt.

Wanneer je wil rijden in Queensland op een geldig Europees/buitenlands rijbewijs/rijbewijs van je thuisland, dan gelden de voorwaarden dat je:

 • Alleen het klasse voertuig rijdt waarmee je in je eigen land geautoriseerd bent (dus niet bijvoorbeeld op een motor rijden als je dat in je thuisland ook niet mag);
 • Je houdt aan de verdere condities die gelden voor jouw rijbewijs als deze er zijn;
 • Je rijbewijs laat zien aan de politie wanneer ze dat van je vragen;
 • Voor Queensland hoef je géén internationaal rijbewijs te hebben dat NSW wel vraagt.

Verder geldt dat als je in je thuisland mag rijden met een auto (dus rijbewijs B hebt) je in Queensland mag rijden in wagens die nog niet in klasse C van het Queensland rijbewijs vallen. In dit geval een wagen van 4.5 ton van onder klasse C of een transport capaciteit tot 12 personen.

Voor sommige reizigers kan dit erg handig zijn; toen ik werkte voor een hovenier in Australië kon ik rijden in een truck, die niet onder klasse C viel maar B, om bouwafval naar de stort te brengen.

Politie

Wanneer je de de politie wordt aangehouden (denk aan een willekeurige alcoholtest), dan willen ze dat je je kan legitimeren en dat je je rijbewijs bij je hebt.

Als je rijbewijs niet in het Engels is, dan willen ze dat je een erkende Engelse vertaling bij je draagt. Deze erkende vertaling kan je alleen halen bij een door de overheid van Queensland erkende instantie (The National Accreditation Authority for Translators and Interpreters) die je op de website vindt.  

Oppassen met boetes

Ook is het verstandig om rekening te houden met het feit dat als je teveel punten 'scoort', Queensland je een brief kan sturen met de boodschap dat je niet meer mag rijden in Queensland.

Ondergetekende heeft hier helaas met een ontzegging van 5 maanden mee te maken gehad. Klik hier als je meer wil weten over dit verhaal en wat je kan doen om de boetes te betalen.

Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van roestvrij staal en gaat daarom lang mee. Ideaal tijdens je vlucht, op reis en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je én het is duurzaam.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je  veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent of navigatie gebruikt. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.

Australian Capital Territory (ACT)

Het Australian Capital Territory (ACT) is vrij kort over het autorijden. Zij zeggen dat 'rijdende bezoekers' aan ACT niet genoodzaakt zijn een ACT rijbewijs te halen onder de voorwaarde dat ze wel een geldig rijbewijs van het land van herkomst kunnen laten zien in combinatie met een International Driving Permit.

Als je deze wil aanvragen dan verwijzen zij je naar de website van New South Wales die je net al langs bent gekomen (je hoeft dus niet voor elke staat en aparte International Driving Permit te hebben).

Verder definiëren ze een 'rijdende bezoeker' als iemand die in ACT aankomt zonder dat ze de intenties hebben om een permanente bewoner te worden. Voor meer informatie kan je op de eerder vermelde link klikken.

Northern Territory (NT)

Autorijden in northern territory (NT) mag je voor een periode van 3 maanden rijden met je Europese rijbewijs (lees alleen nog wel even verder als dit je teleurstelt).

Wanneer je een rijbewijs hebt dat niet in het Engels is weergegeven, wat onder andere met het Nederlandse rijbewijs is, dan moet je in Australië een International Driving Permit bij je dragen. Deze kost 42 Australische dollar (ongeveer 25 euro) en kan je via de website van NT aanvragen.

Wacht met dit laatste even totdat je bij de conclusie komt.

Verder staat op de website: "Under NT law, you must carry your licence with you at all times." Hiermee bedoelen ze waarschijnlijk mee wanneer je rijdt, maar hou 'm voor de zekerheid gewoon altijd op zak.

Wanneer de 3 maanden voorbij zijn moet je een rijbewijs voor NT aanvragen. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Máár ... 

Zoals onder de link van NT vermeld staat:

Als je langer dan 3 maanden blijft maar niet langer dan 12 maanden, dan kan je vrijstelling vragen voor de bovenstaande regel dat je anders een NT rijbewijs moet halen na 3 maanden.

De voorwaarden die hiervoor gelden is dat je:

 • Een geldig rijbewijs hebt vanuit je thuisland;
 • Bewijs dat je kan aantonen dat je tijdelijk in Northern Territory bent (dat kan met je visum);
 • Bewijs dat je een ingezetene bent van een ander land (je paspoort);
 • Je realiseert dat dit per geval wordt bekeken (garanties willen ze kennelijk niet op schrift).

Als je dit wil regelen dan kan je in NT één van de kantoren van de Motor Vehicle Registry (MVR) bezoeken.

Verder is Northern Territory (net als de rest van Australië) niet geamuseerd van backpackers die boetes rijden.

SNAP JE HET NOG?!

Maak je geen zorgen. Ik kom straks aan bij de samenvatting in combinatie met mijn ervaring en dat kan je helpen een beslissing te maken in wat je doet.

South Australia (SA)

De regels voor het autorijden in South Australia zijn niet heel anders dan de voorgaande die ik besproken heb. Als je in de staat Zuid Australië lekker wil kunnen roadtrippen dan kan je dezelfde voertuigen besturen waartoe je met je Europese rijbewijs gemachtigd bent. Zoals ik al zei, is dit bij de meesten rijbewijs B. Er gelden hierbinnen de voorwaarden dat je:

 • Als je Australië alleen bezoekt, je alleen met de voertuigen mag rijden waartoe je gemachtigd bent, maar dan ook alleen volgens de condities die gelden voor jouw rijbewijs (dit om het voor hun zo goed mogelijk dicht te timmeren dat je je aan de regels houdt);
 • Een geldig rijbewijs hebt in je thuisland dat in Engels is geschreven (heb je een Nederlands rijbewijs en is die geldig, dan is deze niet in het Engels geschreven);
 • Een geldig rijbewijs met een Engelse vertaling of als dit nodig is een internationaal rijbewijs;
 • Deze documenten (rijbewijs, vertaling of internationaal rijbewijs) altijd in combinatie bij je dragen wanneer je rijdt en je paspoort voor de politie wanneer deze hierom vraagt;
 • In geen enkele land rijontzegging mag hebben;
 • Als je Europese rijbewijs verloopt terwijl je in Australië bent, je een Australisch rijbewijs neemt.

Over het International Driving Permit; deze moet uitgegeven worden in hetzelfde land als waar je je rijbewijs hebt gehaald. Dit is dus een internationaal rijbewijs die je in Nederland kan halen bij één van de ANWB vestigingen en geldig is voor 12 maanden.

Western Australia (WA)

Wanneer je een bezoeker bent en je wil autorijden door West Australië, dan mag je, net als met de voorgaande staten alleen maar rijden met de voertuigen waarmee je thuis mag rijden. Een voorwaarde is dan wel dat dit rijbewijs thuis geldig is en blijft gedurende je reis door Australië. Wanneer dit niet het geval is moet je een Western Australia licence aanvragen als je toch wil autorijden.

'Bezoekende bestuurders' zijn voor West Australië mensen die:

 • Op een Working Holiday visum in Australië blijven;
 • Lekker de toerist komen uithangen;
 • Er zijn voor zaken;
 • Tijdelijk in West Australië werken;
 • In West Australië studeren;

Als je rijbewijs uit je thuisland niet in het engels is, dan moet je een International Driving Permit of een officiële Engelse vertaling bij je dragen in combinatie met je rijbewijs.

Wanneer je wil rijden door West Australië moet je:

 • Je rijbewijs van je thuisland en je International Driving Permit altijd bij je dragen wanneer je gaat autorijden. Daarnaast willen ze dat je het aan een politieagent laat zien wanneer deze hierom vraagt;
 • Voldoen aan de verdere condities die gelden voor je rijbewijs uit je thuisland;
 • Alleen rijden met de voertuigen waartoe je in je thuisland gemachtigd bent;
 • Een rijbewijs hebben dat geldig is en niet geschorst of geannuleerd.

Tasmania (TAS)

Je mag in Tasmanië autorijden met je Nederlandse of Belgische rijbewijs als je een bezoeker bent en/of wanneer je een tijdelijk visum hebt. Een tijdelijk visum is bijvoorbeeld een Working Holiday visum, wat waarschijnlijk voor jou zal opgaan. De voorwaarden zijn dat je:

 • Nederlandse of Belgische rijbewijs moet geldig zijn;
 • Geen rijontzegging hebt voor Tasmanië of waar dan ook ter wereld;
 • Rijbewijs niet geschorst is of geannuleerd;
 • Recht om te rijden in Tasmanië niet op een andere manier tot een halt is geroepen;
 • Niet een Tasmaans rijbewijs hebt (dit rijbewijs weegt namelijk zwaarder en maakt je Europese rijbewijs ondergeschikt);
 • Je rijbewijs bij je hebt wanneer je rijdt. Als je rijbewijs niet in het engels is, dan moet je een internationaal rijbewijs of een officiele vertaling in combinatie bij je dragen.

Conclusie voor het nemen van een internationaal rijbewijs voor Australië

Zoals je ziet maken de verschillende regels die er per staat zijn het er niet makkelijker op. Dit vinden de ambtenaren van de staten vaak ook zo.

International Driving Permit

De eerste verwarring die er bij de meeste mensen optreedt is die van het zogeheten International Driving Permit (IDP).

Wat wordt er verstaan onder het International Driving Permit?

Hier is geen enkele staat echt duidelijk over en het lijkt er op dat een IDP alleen van toepassing is op Australiërs die zélf in het buitenland willen gaan halen.

Wat wordt dan bedoeld met IDP als het gaat om de regels omtrent autorijden in Australië?

Hiermee bedoelen ze een internationaal rijbewijs mee zoals we die van Nederland en België kennen. Dit halen we uit het feit dat de officiële website van South Australia stelt: "Your international driving permit (IDP) must be issued by the same country that issued your driver's licence. The permit verifies in several languages that you have a valid driver's licence." Het zou ook raar zijn als je een internationaal rijbewijs haalt ín het land waar je op bezoek bent die je taal niet spreekt ... 

Met een International Driving Permit wordt een internationaal rijbewijs bedoeld die je in Nederland bij één van de ANWB vestigingen kan halen.

Vertaling

De tweede verwarring die ontstaat, is over de Engelse vertaling. In Australië moet je in sommige gevallen een Engelse vertaling van je rijbewijs laten maken van een door Australië bepaalde instantie.

Het rare is alleen dat de meeste reizigers en backpackers (net als ik) dit nooit gaan doen of van gehoord hebben. Ten eerste is het duur, ten tweede is het tijdrovend en ten derde is er géén instantie die tienduizenden dan niet honderdduizenden vertalingen gaat maken op jaarbasis: in 2017 waren er namelijk 645.000 backpackers in Australië waarvan een aanzienlijk percentage wil gaan autorijden.

Verderop laat ik je een alternatief hierop weten mocht je toch voor een vertaling gaan.

Mijn ervaringen met een internationaal rijbewijs voor Australië

Jeep Cherokee, Tasmanië, Australië

Toen ik voor het eerst naar Australië ging, had ik bij de ANWB een internationaal rijbewijs gehaald voor ongeveer 20 euro. Toen ik in Australië aan kwam, ben ik het gaan testen.

Bij de aanschaf van mijn auto's in Australië

Ongeveer 3 weken na aankomst in Australië had ik een auto gekocht. Met de verkoper ben ik toen naar één van de vestigingen gegaan van de National Roads and Motorists' Association (NRMA). Dit is, laten we zeggen, de ANWB van New South Wales.

Eis trouwens ook dat de verkoper van de auto met je meegaat, omdat ze je kunnen helpen met overdracht en dit voorkomt dat ze je oplichten.

Toen uiteindelijk de overdracht plaatsvond werd NIET gevraagd naar mijn internationale rijbewijs. Er werd alleen naar mijn reguliere Nederlandse rijbewijs en mijn paspoort gevraagd.

Verder heb ik 2 keer later nog een auto gekocht waarvan eentje in Queensland. Ook hier werd er niet om het internationaal rijbewijs gevraagd.

Mocht je meer willen weten over mijn ervaringen met auto's, check dan dit artikel.

Willekeurige checks door de politie

Ook in Australië komen willekeurige checks voor. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholcontrole of gewoon een willekeurige controle waarbij de politie je staande houdt.

Ook in deze situaties is bij mij nog nooit gevraagd om een internationaal rijbewijs. Wel om mijn reguliere Nederlandse rijbewijs.

Hoe vaak ik een internationaal rijbewijs nodig hebt gehad

Letterlijk geen één keer. In mijn tweede en derde jaar had dat papiertje van de ANWB zelfs niet bij me.

In het derde jaar ben ik uiteindelijk voor mijn Queensland rijbewijs gegaan. Het derde jaar was namelijk op een ander visum dan een Working Holiday visum en dit visum was van een permanenter aard (met het doel om een permanente bewoner van Australië te worden).

Betekent dit dan dat je geen internationaal rijbewijs voor Australië hoeft te halen?

Nee.

Geen internationaal rijbewijs voor Australië halen zou echt niet zo slim zijn.

I know, ik noemde mezelf niet zo slim.

Op de website van iedere staat wordt vermeld dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt in combinatie met je reguliere rijbewijs van je thuisland én moet bij je dragen wanneer je rijdt.

Daarnaast:

Het kan liggen aan de persoon die je voor je hebt

Wellicht waren de agenten die me hielpen gewoon heel chill of zag ik er onschuldig uit met mijn voorkomen als backpacker. Soms heb je gewoon mazzel dat iemand niet streng is of gewoon zelf de regels hieromheen niet zo goed weet (I don't blame him or her).

Misschien ligt het aan het land waarin het rijbewijs is gehaald 

Zover ik weet hebben Nederlanders hebben een goede reputatie als het gaat om autorijden. Niet omdat Nederlanders nu zulke goed rijders zijn, maar Nederland en andere meer welvarende landen van Europa staan bekend om goed georganiseerd verkeer en duidelijke regels.

Verhuurmaatschappijen

Alhoewel ik hier zelf geen ervaring mee heb; verhuurmaatschappijen kunnen vragen om een internationaal rijbewijs. Het zou zonde zijn als jij enkele maanden naar Australië gaat waarin je niet van plan bent een auto te kopen maar te huren en dit niet zou kunnen.

Mocht dit je overkomen adviseer ik je om direct naar een concurrent verhuurbedrijf te lopen, grote kans dat zij je wel een auto meegeven. Dit is echter nog geen failsafe zoals je die wel bij een internationaal rijbewijs vindt. 

Ga je na Australië naar Zuid-Oost Azië?

Tijdens mijn reis door Zuid-Oost Azië en dan met name Thailand heb ik heel veel op een scootertje van hot naar her gereden en dit was fantastisch.

Thailand vraagt ditzelfde internationale rijbewijs als voor Australië dus wellicht heb je twee vliegen in één klap.

Geloof me, in Thailand, of in ieder geval in Chiang Mai, controleren ze veel. In Thailand pakken ze precies de backpackers er uit, want die hebben geld én meestal geen internationaal rijbewijs. Als je op een scooter wil rijden in deze landen, dan heb je het dus nodig.

Verwarring?

In dit artikel heb je nu verschillende dingen gezien die overheden per staat vragen als het gaat om autorijden in Australië.

Ten eerste wordt er gesproken over een internationaal rijbewijs waarvan niet eens echt duidelijk is of dat voldoende is. Er wordt namelijk ook gesproken bij sommige staten over het hebben van een Engelse vertaling van je rijbewijs, waarvan de ene staat je oplegt om deze vertaling bij een door hun vermelde instantie te doen.

Zijn er nog andere opties?

Je kan bij de Dienst Wegverkeer van Nederland (RDW) een zogenaamde 'echtheidsverklaring' van je rijbewijs in het engels aanvragen via internet. Dit is dus een Engelse verklaring. Alhoewel het niet een door Australië aangewezen instantie is, het is een vertaling waar ze iets mee kunnen.

Conclusie

Feit: Je bent 16.000 kilometer van huis verwijderd

Die echtheidsverklaring van de RDW kost 4,50 euro. Drink een koffie bij een café minder en je hebt het er uit.

Dat internationale rijbewijs van 20 euro. Drink een paar drankjes in Australië minder en je hebt het er uit. 

Of je er iets aan hebt of niet; ik zeg neem het zekere voor het onzekere en schaf sowieso één van de twee aan afhankelijk van je verdere plannen in het reizen.

Ga je bijvoorbeeld naar Zuid-Oost Azië na je reis door Australië, dan is het verstandig een Internationaal Rijbewijs aan te schaffen bij de ANWB. Als je dit niet gaat doen, dan zou ik voor de echtheidsverklaring gaan.

Ikzelf en vele anderen hebben genoeg aan alleen het normale rijbewijs gehad, maar er zijn ook mensen die baat hebben gehad bij één van de twee aanvullingen.

Veel plezier!

Backpackgids Australië

De meest volledige reisgids voor Australië

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro

Laat van je horen!

Heb jij ervaringen met een internationaal rijbewijs voor Australië? Heb je er eentje nodig gehad of kwam je in de problemen door het niet te hebben? Laat het ons hieronder weten!


Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Matthijs - January 12, 2020

Interessant stuk!

Nooit nodig gehad omdat ‘blijkbaar’ ons rijbewijs een vertaling heeft: er staat in het klein Driving License op de voorkant en verder staat alle informatie redelijk kaal erop, ipv ‘Naam:’ staat direct je naam en alle benodigde info. Zo werd het mij uitgelegd en zo heb ik het in heel AU en NZ ervaren.

Ik had wel een internationaal rijbewijs bij voor de zekerheid, waaronder een tijdje verlopen. Er is nooit om gevraagd.

Reply
  Versio - May 23, 2022

  Bedankt Matthijs!

  Reply

Leave a Reply: