Overnachten in Australië: De 6 opties in grote lijnen.

Overnachten in Australië: De 6 opties in grote lijnen.

Na al het geregel en het voorbereiden van visums en dergelijke, is het natuurlijk ook wel handig als jij kan overnachten in Australië. In dit artikel vind je de 6 meest gangbare manieren om dit te doen. Ik heb de opties op een rij voor je gezet, samen met de betreffende website en/of app.

In dit artikel leer je:

  • Dat je hotels en hostels boekt met Booking.com
  • Dat een hostel ideaal is voor een backpacker
  • Verschillende manieren om te kamperen
  • Wat shared houses zijn
  • Wat couchsurfing inhoudt
  • Dat Airbnb chill is

More...

Overnachten in Australië

Australië is een perfect land voor (beginnende) backpackers. Het biedt een grote hoeveelheid aan mogelijkheden om te overnachten. Zelfs slapen in je auto!


Hotels

De eerste optie die bij de meeste mensen opkomt, is het overnachten in hotels. Dit is over het algemeen de duurste optie als het gaat om overnachtingen in verhouding tot de opties waar ik het verder over ga hebben. Het wordt daarom ook door de meeste backpackers niet gekozen. Ik zet deze optie er toch even bij, want een hotel hoeft niet per se heel duur te zijn en misschien dat je een keer als backpacker een nacht wil slapen in een wat luxere ruimte met wat meer privacy.

Hostels

Als jij als backpacker wil overnachten in Australië, dan is een hostel het meest gebruikelijke om te doen en ook heel erg leuk om te doen. Hostels werken op deze manier: Je slaapt met ongeveer 8 mensen op een kamer (dorm), je deelt de douches, toiletten en de keuken en het is dé manier voor sociale contacten.

Ook is het voor backpackers ​één van de meest gangbare manieren om te overnachten, omdat het relatief goedkoop is. Tussen de 18 en 40 dollar per nacht slaap jij in een gedeelde kamer.

De prijs hangt af van de locatie en faciliteiten die het aanbiedt. Voor bijvoorbeeld een bed in de bekende hostel keten YHA dat uitzicht biedt op The Opera House in Sydney, betaal je $50 per nacht in een dorm. Dit is wel uitzonderlijk.

Voor de Gilligan's in Cairns bijvoorbeeld betaal je $30 en heb je een zwembad en discotheek. Aan de overkant van de Gilligan's zit Caravella. Hier betaal je $18 dollar per nacht voor.

Je eerste keer in een hostel?

Perfect!

Je zal alleen maar reizigers ontmoeten en reizigers willen jou ook ontmoeten. Ga er met een open houding naar toe. Maak een praatje met de receptionist(e), zoek je kamer op, stel je voor aan je kamergenoten en ga 'm chillen in de openbare ruimtes. Hier zitten altijd mensen die openstaan voor een babbeltje. Voordat je het weet drink je een biertje met ze en ga je met ze los in het nachtleven.

De plek om je accommodatie in Australië te boeken

Booking.com

De plek om hotels en hostels te boeken is Booking.com. Via Booking.com krijg je een duidelijk overzicht in wat er wordt aangeboden, waar het wordt aangeboden en ook de beoordelingen van het hostel zodat je weet waar je goed terecht komt. Zeker als je nog naar Australië moet vliegen en je bent op zoek naar een verblijfsplaats is het erg handig. Aan de hand van de map op de website kan je helder zien waar het betreffende hostel zich bevindt. Klik hier als je meer te weten wil komen over booking.com.


Airbnb

overnachten in australië

Airbnb is ook een chill concept als je relatief goedkoop wil overnachten met wat meer privacy dan in een hostel. Het staat huiseigenaren toe om er een kamer per nacht te verhuren. Soms kom je prijzen tegen van $25 per nacht en dan heb je een eigen kamer. Soms kom je kamers tegen in de mooiste buurten van de grotere steden.

Persoonlijk heb ik goede ervaringen met Airbnb. Het ligt compleet aan jou hoe je er in staat. Je kan bij je eigen dingen blijven in alle privacy, maar sommige huiseigenaren vinden het ook leuk om je de omgeving te laten zien.

Gratis coupon van $50

Via deze link wil ik je uitnodigen om ook een account te nemen van Airbnb. Als je een account neemt, krijg je een coupon van $50 voor je boeking. Klik hier om deze coupon te fiksen. 


Roomer

Daarnaast heb je nog een heel gaaf concept dat Roomer heet. Roomer opent hun website met de slogan: "Explore unique hotel deals from people who can't use theirs." 

Soms boeken mensen hun accommodatie en komen in een situatie terecht waarin ze uiteindelijk hun accommodatie moeten annuleren. Om niet al het geld kwijt te raken, zetten deze mensen hun boeking 'te koop' op Roomer. 

Meestal gebeurd dit niet tegen de hoofdprijs, dus als je even gaat speuren, dan loop je tegen de mooiste deals aan. Als je meer wil weten over deze deals, klik hier. Je wordt direct doorgestuurd naar de website van Roomer.


Shared Houses

overnachten in australië

Om een tijd in Shared Houses te wonen is ook heel leuk en ook prettig als je voor een langere tijd ergens wil verblijven. Een shared house is, zoals het al zegt, een gedeeld huis. Je woont dus met andere mensen en deelt de sanitaire voorzieningen en de keuken, maar je hebt je eigen kamer.

Over het algemeen zitten deze shared houses vol met reizigers zoals jij die bijvoorbeeld wat langer op één plek blijven om te werken en te sparen. Zij ontsnappen de hectiek van het hostel leven voor wat meer rust en privacy.

Een kamer voor jezelf in een shared house zal je tussen de $120 en $200 gaan kosten. Je zal merken dat in de meer populaire steden, zoals Sydney, het snel de $200 aantikt en soms kan het nog iets duurder zijn. Als je in Cairns een kamer wil, dan zit je rond de $150. Cairns is een kleine stad.

Hoe je shared houses vind

Als je een shared house wil vinden zijn er een paar mogelijkheden.

Je kan kijken op diverse Facebook pagina's als je zoekt onder de termen 'shared house', 'house mates' en dergelijke. Daarnaast heb je de website Gumtree, dit is de marktplaats van Australië waar onder andere veel kamers worden aangeboden. 

Ook kan je kijken op Flatmates Australia. Hier vind je ook veel kamers die worden aangeboden. Naast deze website heb je ook nog Flatmate Finders. Google is hierbij echt je grote vriend.


Couchsurfing

overnachten in australië

Couchsurfing is ook een erg gaaf concept waar ik de leukste ervaringen mee heb gehad.

Bij Couchsurfing biedt een gastheer of -vrouw haar bank aan om op te slapen voor een gratis overnachting. Er staat niets tegenover, maar de betreffende gastheer of -vrouw zal het ontzettend leuk vinden als jij je gezelligheid mee brengt.


Kamperen, slapen in je auto of campervan

Australië is ideaal om te kamperen. Het klimaat is erg prettig en de gebieden waarin je kan kamperen zijn ontzettend mooi. 

Persoonlijk vind ik officiële campingplaatsen wat aan de dure kant. Al snel betaal je $30 voor een campingplaats. Zo is de keten Big4​ één van de duurdere maar schoonste campingterreinen die ik ben tegengekomen. Ze zitten overal door Australië verspreid.

Vaak hebben bepaalde hostels ook terreinen waarop je mag kamperen. Zoals in Agnes Water waar je het hostel Cool Bananas hebt. Ten eerste is dat hostel super chill, schoon, rustig​ en gezellig en ten tweede mag je er met je slaapauto of campervan voor een tientje per nacht staan. Dit is één van de vele mogelijkheden verspreid door Australië.

Wildkamperen

​Zelf was ik meer van het 'ik kampeer waar ik wil'-principe. Ik had zelf een stationwagen waarin ik alle ruiten achterin met speciaal folie had getint. Op deze manier kon je van buitenaf niet zien of er iemand in de auto sliep, maar van binnen de auto kon je wel alles zien.

Hieronder zie je twee foto's van Wilsons Promontory National Park. Dit kwamen mijn reisgenoot en ik tegen op de weg tussen Melbourne en Sydney en verkozen deze plek als onze overnachtingsplaats, begroet door kangoeroes en wombats.

overnachten in australië
overnachten in australië

Wildkamperen is in Australië niet toegestaan. Als je het toch doet en een ranger spot je, dan riskeer je een boete van rond de $100. Meestal is dat alleen het geval als de ranger chagrijnig is of gewoon een kop koffie nodig heeft. Een babbeltje maken helpt ook wel om hem of haar de goede kant op te charmeren.

Mij is het persoonlijk nooit overkomen dat ik een boete heb gekregen voor wildkamperen. Ik heb echter 1 keer in de 10 maanden dat ik in mijn auto kampeerde een waarschuwing gehad met de boodschap of ik weg wilde gaan. Dit was in de straten van Melbourne in de hipster buurt St. Kilda. Misschien ook wel logisch...

Belangrijk is gewoon dat jij je rotzooi opruimt op het moment dat je gaat kamperen. Dit is waarom het mis gaat. Veel mensen, vooral reizigers en backpackers, lijken er schijt aan te hebben of ze een troep maken in de natuur. Het is respectloos en juist daardoor worden rangers ingezet die boetes uitdelen.

WikiCamps Australia

overnachten in australië

Om een overzicht te krijgen waar je kan kamperen met details over de prijs en faciliteiten, check WikiCamps Australia. Dit is een app die je voor je telefoon kan downloaden en daar staan ontzettend veel kampeerplaatsen aangegeven. Perfect voor op je road trips.

Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

  • Stappenplan en Routes
  • Tips op het gebied van accommodatie
  • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië

Laat van je horen!

Wat zijn jouw plannen met overnachten in Australië? Heb je al ervaren hoe het is om in een hostel te slapen? Of ben je al die zigeuner geweest die in zijn auto tukt? Laat een bericht hieronder achter met jouw ervaringen!


Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: