Terugkomen na een lange reis. 12 tips om de draad weer op te pakken.

terugkomen van een lange reis

In dit artikel ga ik het met je hebben over het terugkomen na een lange reis. Terugkomen na een lange reis is niet voor iedereen even makkelijk. Je vond het reizen heel leuk en je bent gegroeid als persoon. Ineens ben je weer terug en je aard niet goed of helemaal niet. Misschien dat je thuis zijn helemaal k*t vindt en vindt je het jammer dat alles hetzelfde is gebleven. In dat geval is dit artikel voor JOU! In dit artikel vind je 11 tips om de draad weer op te pakken.

Dit artikel leert je:

  • Hoe je na een lange reis de draad zo snel mogelijk weer kan oppakken
  • 11 tips om dit proces beter te laten verlopen
  • De hindernissen die je gaat tegenkomen

Leestijd: 4 minuten

More...


Terugkomen na een lange reis

Je hebt nu een paar maanden erop zitten in een ver land of misschien wel een jaar. Misschien heb je eerst de prachtige Oostkust van Australië afgereisd, of misschien ben je naar Zuid-Oost Azië geweest. Wellicht heb je het allebei gedaan: Gereisd en gewerkt in Australië, geld gespaard en toen via via terug naar huis gevlogen.

terugkomen van een lange reis

Het maakt in principe niet zoveel uit. Je bent in de afgelopen tijd persoonlijk gegroeid. Je hebt dingen ervaren die veel mensen NOOIT van hun leven zullen ervaren. Er bestaat een grote kans dat je anders naar dingen bent gaan kijken. Ineens vind je bijvoorbeeld die favoriete auto van je niet meer zo boeiend, ineens maakt het je niet meer uit als je eens zonder make-up over straat loopt. Dat de nieuwste Iphone uit is boeit je niet meer zo en de verhalen van Geer en Goor heb je al helemaal niet gemist.


Alles lijkt hetzelfde te zijn gebleven

Je bent terug thuis en je merkt dat ALLES eigenlijk hetzelfde is gebleven. Goede Tijden, Slechte Tijden komt nog steeds op RTL 4 en is nog steeds even slecht. De reclames die je langs de weg ziet zijn hetzelfde. Jan Smit, Nick en Simon en René Froger staan nog steeds met hun kop op t.v. om de verkopen van een bedrijf te doen stijgen. De Zwarte Pieten discussie is nog stééds niet een keer opgehouden, het nieuws is nog altijd negatief en de politiek, tja ... ook niet veranderd.

terugkomen van een lange reis

Daarbovenop komt dat je je familie en goede vrienden weer gaat zien. Dit is in eerste instantie heel erg fijn en leuk, maar aan de andere kant verveelt het ook snel. De meesten thuis is gewoon hetzelfde gebleven. Je ziet je beste vrienden en misschien raak je een beetje teleurgesteld. Je kan niet meer zo goed praten over de dingen waarover dat wel eerst zo goed kon. Of waar je over kon praten vindt je nu een beetje saai of is voor jou niet meer zo belangrijk.

Jij bent een beetje linksaf gegaan, waar de ander rechtsaf is gegaan. Het kan zijn dat je een beetje uit elkaar bent gegroeid.

Wees maar niet bang! Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn! Dit hebben veel mensen die terugkomen na een lange reis en om eerlijk te zijn: Ik heb dit ook gehad.11 tips om de draad weer op te pakken

terugkomen na een lange reis

Zoals ik al zei, heb ook ik het pittig gehad toen ik terug kwam naar, in mijn geval, Nederland. Ik raakte in een soort van ontkenning en ik vond het moeilijk te accepteren. Het liefst wilde ik zo snel mogelijk weer weg en dat deed ik aanvankelijk ook, totdat mijn geld echt op was en ik wel terug naar Nederland moest. Daar raakte ik in een slop en zocht ik zo snel mogelijk een baan. Uiteindelijk kwam dat weer goed en ben ik er weer van gaan genieten om in Nederland te zijn.


Kom terug in een goed seizoen

terugkomen na een lange reis

Terugkomen na een lange reis wordt veel makkelijker als je ook lekker weer hebt om naar uit te kijken. Sowieso wordt je humeur beter als het lekker weer is, of in ieder geval wanneer het warmer is dan 15 graden. Daarnaast zijn de meeste mensen om je heen blijer en zijn er meer dingen te doen. Denk aan festivals en terrasjes pakken met vrienden of sportevenementen.

Dit zijn allemaal dingen die je helpen wat afleiding te krijgen zodat je makkelijker kan wennen aan het feit dat je weer terug bent.

Geef jezelf de tijd om te landen

Wanneer je terug komt van een lange reis, kan je een beetje last hebben van een cultuur shock. Een beetje hetzelfde toen wanneer je wegging op je reis. Je komt aan op Schiphol en loopt die grote hal binnen waar je ook naar de treinen kan en je ziet iedereen heel druk zijn.

terugkomen na een lange reis

Haasten, met zichzelf bezig zijn, bellen. JIJ komt net terug van een reis waar alles heel tranquilo ging; je had geen haast, je kon makkelijk met mensen praten en je deed een beetje wat de dag je bracht. Dit staat in schril contrast met wat je nu voor je ziet. 

Net terugkomen van een lange reis zijn niet de juiste omstandigheden om de raadselen van het universum proberen op te lossen. Geef jezelf dus sowieso even een week om te landen. Misschien heb je twee weken nodig, maar néém die tijd. Je lichaam en geest vraagt er om. Daarnaast kan het zijn dat jij, je vrienden en familie moeten wennen aan jou voor een deel en andersom. Dit heeft tijd nodig, maar komt goed. 

Doe iets, zit niet stil

terugkomen na een lange reis

Wanneer je in een goed seizoen terug bent gekomen en je hebt jezelf de tijd gegeven om te landen, ga dan niet stil zitten maar ga iets doen. Sommige reizigers die terugkomen van een lange reis hebben meteen iets om aan te gaan werken. Misschien dat ze zich hebben ingeschreven voor een studie. Misschien kunnen ze direct terugkomen om te werken bij hun oude baas. Nu jij bent terug gekomen van een lange reis, heb je misschien veel vragen. Eén ervan kan zijn: "Wat ga ik doen?" 

Als je moeite hebt met het feit dat je weer terug bent na je reis, dan is het laatste wat je moet doen, stilzitten op de bank. Dit maakt het alleen maar moeilijker om verder te gaan en het kan je zover nemen dat je er zowat depressief van wordt. Blijf dus actief en ga iets ondernemen.

Stel doelen

terugkomen van een lange reis

Eén van de belangrijkste dingen om niet in een slop te raken wanneer je terugkomt van een lange reis, is het stellen van doelen. Doelen geven je houvast om ergens aan te werken. Misschien wil je graag weer op reis. Stel dan het doel wanneer je dat wil, waar je dat wil en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Een subdoel hiervan kan zijn dat je zo snel mogelijk een baan vind om dat geld bij elkaar te krijgen. Wellicht wil je helemaal niet meer reizen, maar een carrière kiezen. Stel doelen wat je hierbinnen wil bereiken. Wil je meer weten over het stellen van doelen? Klik dan hier, je komt op de website van Goeie Gasten.

Focus je op het vinden van een baan

terugkomen van een lange reis

Vind een baan. Stel niet al teveel eisen aan die baan (tenzij je je wil richten op het opbouwen van een carrière). Zeker wanneer het nieuwe seizoen aanbreekt, is er meer werk beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de horeca op het strand, of waar er veel terrasjes zijn. Er is genoeg te doen. Voor Australië heb ik een gids geschreven om snel aan een baan te komen. Deze methode heb ik ook gebruikt toen ik terug in Nederland kwam. Klik hier als je wil weten welke methode dat was. Wanneer je werkt, heb je wat afleiding en kan je gaan werken aan de 5e tip!

Plan je volgende reis

terugkomen van een lange reis

Nu jij goed bent geland en een baan hebt, kan jij gaan werken aan dát wat jij heel erg leuk vindt: Reizen bijvoorbeeld! Als jij even heel hard je best doet, dan kan je sparen voor een reis om in Nederland of België de winter te vermijden. Misschien heb je zelfs wel de mogelijkheid om voor een tweede jaar naar Australië te gaan. Dat is al helemaal top want dan kan je hem in oktober ongeveer smeren en ga je dus naar de zomer van Australië toe. Tegelijkertijd kan je daar weer werken, je verdient iets meer en zo kan je verder gaan sparen aan je volgende reis naar bijvoorbeeld Zuid-Oost Azië. Haal het beste uit het feit dat je weer thuis bent

Aansluitend aan de voorgaande tips, haal het beste uit het feit dat je weer in je thuisland bent.

Ik snap dat je het niet helemaal relaxed vindt dat je weer thuis bent na een topreis. Alleen, het zou zonde zijn als jij gaat zitten sikkeneuren over het feit dát je weer terug bent. Het feit dat je weer terug bent, biedt ook weer heel veel leuke mogelijkheden. Zo kan je je familie en vrienden even 'herontdekken' of beter gezegd, jij geeft hun de kans jou te herontdekken. Jij bent immers lang op reis geweest. Dit is een hele mooie tijd, waarin jij je nieuwe ervaringen kan delen met anderen.

Neem tijd voor familie en vrienden
terugkomen na een lange reis

In mijn geval heb ik die kans gepakt om meer tijd te besteden aan mijn familie en vrienden. Tijdens mijn reizen ben ik er meer bewust van geworden dat ik om ze geef en van ze hou. Dit biedt een mooie gelegenheid om de relatie die je hebt te verdiepen met de personen die voor jou het belangrijkst zijn.

Misschien kan het ook zijn dat je bij werk terecht bent gekomen dat je nog NOOIT hebt gedaan, maar dat je wel leuk vindt om te doen. Je kan nu daar alles uithalen en 100% jezelf inzetten, zodat je een leuk persoon bent en ook als een leuk persoon wordt ervaren. Je verdient geld, je leert en je maakt nieuwe vrienden. Het kan zelfs zo zijn dat, als je weg gaat voor je volgende reis, je weer terug mag komen bij diezelfde baan.

De wereld is je thuis

terugkomen van een lange reis

Tijdens en na de reizen die ik tot nu toe heb gedaan, sprak en spreek ik nog regelmatig mensen die ik ben tegengekomen op reis. Sommige hiervan zijn heel ontspannen onder het feit dat ze weer zijn teruggekomen, maar sommigen echt totáál niet. Deze laatste personen beginnen vrij snel met klagen over hun thuisland.

Dat  je thuisland niet leuk is, is niet waar. Jouw ervaring ervan maakt dat het niet leuk is. Het één is niet beter dan de ander. Het was alleen dat jij meer vrijheid ervoer in het buitenland, meer dan in je thuisland. Hier valt een belangrijke les uit te halen. Hoe komt het dat je je meer vrij voelt in het buitenland dan in het thuisland?

Leer in je thuisland te leven zoals je op reis leefde.

Stop met t.v. kijken

terugkomen na een lange reis

In september 2011 ben ik gestopt met televisie kijken ... Dit is één van de BESTE dingen die ik ooit heb gedaan. Het begon eigenlijk op een ochtend toen ik niet in mijn beste humeur was. Ik zette tijdens mijn ontbijt het nieuws op en ja hoor, het was weer negatief: De economie was slecht, die en die waren weer aan het bitchen in het parlement, er was weer eens een aanslag ergens gepleegd.

Het viel me toen op hoe weinig er veranderd was in de laatste tien jaar qua nieuws. Ook viel me op dat mensen er in mijn omgeving het er de hele dag over konden hebben! Als er iets giftigs is, dan is het wel de televisie. Als jij je goed wil voelen, zeker in tijden dat je weer aan thuis moet wennen, laat de televisie dan even voor wat het is.

Ga je verdiepen in onderwerpen die je interesseren

terugkomen van een lange reis

Sommigen van ons zijn gewend om veel televisie te kijken. Op reizen leer je dit meestal af. Meestal was er geen t.v. of had je veel leukere dingen te doen, zoals sociaal bezig zijn en nieuwe dingen ontdekken. Wanneer jij thuis niet in het oude patroon wil vallen, dan raad ik je sterk aan om je te verdiepen in andere onderwerpen en dan vooral onderwerpen die je interesseren. Misschien wil je meer weten over reizen, misschien wil je meer over Australië of andere plekken in de wereld te weten komen. Misschien wil je leren om geld te verdienen op internet zoals ik nu doe. Hierover meer onderaan dit artikel. Ga een cursus theater doen, ga die studie doen die je altijd al hebt willen doen, doe wat JIJ leuk vindt om te doen.

Hou je niet vast aan het verleden

terugkomen van een lange reis

Dat er dingen zijn veranderd, is duidelijk. Alleen eigenlijk kan je het beter zo bekijken: JIJ bent veranderd. Dit is goed, maar kan in het begin ongemakkelijk zijn. Jij hebt jezelf een upgrade gegeven. Je hebt van jezelf een beter persoon gemaakt en vooral meer open. Terugkijken naar het verleden heeft geen zin en het kan zijn dat je je hieraan vasthoudt.

Je kan niet meer terugveranderen in de persoon die je was. Je hebt mooi dingen ervaren en bent meer van dingen bewust geworden die je nu niet ineens kan gaan ontzien. Tenzij je in ontkenning gaat zitten, maar dit is voor niemand goed.

Soms kom je er bijvoorbeeld gewoon achter dat een vriend of vriendin niet meer past bij wie je nu bent. Misschien was je zelfs wel beste vrienden of vriendinnen. Dat je hier achter komt is niet iets slechts. Het is wat het is. Soms groei je uit elkaar.

Verander mee

terugkomen na een lange reis

Verander mee met wat er gebeurd. Dit is in lijn met de vorige tip. Verzet je niet tegen de veranderingen die zijn opgetreden, maar kom ze met nieuwsgierigheid tegemoet. Dingen veranderen en waar je iets achterlaat of weg haalt, komt er iets nieuws in de plaats. Iets of iemand past dan beter bij je dan wat was.

Daarbij komt ook nog dat jij door de veranderingen vaak meer plek krijgt voor het ontstaan van nieuwe dingen. Je maakt nieuwe vrienden of je gaat dat werk proberen waarvan je eerst nooit gedacht had dat je dat zou gaan doen.EXTRA: JIJ weet wat het beste voor je is

Toen ik aan het reizen was door Australië en Zuid-Oost Azië, kwam ik tussen de bedrijven door weleens naar Nederland. Bijvoorbeeld om kerst te vieren met familie en dan terug te gaan naar Australië waar ik in Sydney Oud & Nieuw kon vieren. Eenmaal thuis kom je oude vrienden en kennissen tegen en je zit nog lekker in je reis modus. Je hebt je vrienden en kennissen een lang tijd niet gezien en je hebt echt even zin om weer bij te kletsen.

Opmerkingen van anderen

Wat je soms gaat tegenkomen is dat anderen zich gaan bemoeien met wat je zou moeten doen of wat beter voor je zou zijn. Soms krijg je dan te horen: "Wordt het niet eens een keer tijd om dat reizen achter je te laten en iets op te bouwen."

Vaak hebben mensen ook cliché opvattingen over iemand die reist. Zo zou je "aan het ontsnappen zijn", "op de vlucht voor iets zijn" of "jezelf aan het ontdekken zijn" (dit laatste is trouwens vaak wel zo, maar dat is alleen maar goed).

Dit kan vervelend overkomen. Bedenk alleen dat ze het goed bedoelen en ook dat ze het reizen niet begrijpen. Iemand die heeft gereisd, zal zoiets niet zo snel zeggen.

Het gaat er om waar JIJ gelukkig van wordt.

Geld verdienen via internet om te kunnen blijven reizen

terugkomen van een lange reis

Natuurlijk is het belangrijk voor iedereen om een solide basis te hebben. Op deze manier weet je dat je altijd een inkomen hebt en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit kan je voor elkaar krijgen door te gaan doen wat ik doe: Geld verdienen via internet. Wil jij dat ook leren zodat jij overal ter wereld geld kan verdienen? Ik raad je aan om hiernaast te klikken en te kijken naar het product van Jacko Meijaard. Hij neemt jou aan de hand mee in het proces om dit voor elkaar te krijgen. Geen technische kennis nodig, alleen maar jouw creativiteit.


Laat van je horen!

Hopelijk heb jij steun gehad aan dit artikel. Heb jij ook ervaring met het terugkomen na een lange reis? Heb jij nog tips die jij anderen zou willen geven om dit proces prettiger te laten verlopen? Schrijf zo hieronder op in de opmerkingen!


Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: