Tweede jaar Australië? Dat wil ik! Tips om je verblijf te verlengen
Het is zover hoor! Je bent nu een tijdje in Australië. Je hebt misschien al de Oostkust gezien en je wil nu een tweede jaar Australië ervaren. Wellicht dat je de Westkust nog wil zien, of je wil langer werken waar je werkte, zodat je kan sparen voor een kleine trip naar Nieuw-Zeeland.
In dit artikel leer je:
More...
Een tweede jaar Australië
Je hebt je voet in Australië gezet, je bent bijna overreden omdat je de Nederlandse kant op keek voor het verkeer … Ik hoop wel dat je al wist dat ze in Australië aan de andere kant rijden 😉
Je zit in de shuttle bus naar het centrum van de stad, op weg naar het hostel dat jij al 2 maanden van tevoren hebt geboekt en kijkt je ogen uit.
Je hoofd en gedachten hebben een volledig nieuwe impuls gekregen. Ineens moet je full time Engels praten. Je ziet bomen die je nog nooit hebt gezien. Verderop zie je een Kakatoe vliegen.
Wauw … Je bent gewoon in AUSTRALIË !
Je voelt je levend en doet PRECIES wat je wil doen. Niemand die je tegenhoudt voor een heel jaar lang. Het besef komt al snel dat jij een tweede jaar Australië wil ervaren.
Goed, geniet nu maar eerst van die eerste tijd in dit mooie land. Het is op een gegeven moment wél tijd om te gaan nadenken over verdere stappen in dit proces mocht je dat willen.
Persoonlijk wist ik het al na 1 dag dat ik twee jaar wilde blijven in plaats van 1 jaar. Ik wist uiteindelijk ook hoe ik dat moest doen. Nu is het jouw beurt.
De voorwaarden voor een tweede jaar Australië
De website van de immigratiedienst van Australië zegt over het tweede jaar visum de volgende magische woorden:
“This visa lets people 18 to 30 years old (or 35 years old for some countries) who currently hold, or who have held, a Working Holiday visa, have a second working holiday in Australia.”
Om het even te vertalen: “Dit visum laat mensen van 18 tot 30 jaar oud (of 35 jaar oud voor sommige landen), die op dit moment een (eerste) werk- en reisvisum houden of een ander moment een (eerste) werk- en reisvisum hielden, een tweede jaar toe voor Australië om te werken en reizen."
Een tweede jaar Australië krijg je niet zomaar. Je zal aan wat eisen moeten voldoen als je hiervoor in aanmerking wil komen. In het volgende stuk ga ik je er alles over vertellen.
Je paspoort
Het visum om voor een tweede jaar te mogen werken en reizen is niet voor iedereen weggelegd.
Hier kan ik je alvast vertellen dat, als jij een Nederlands of Belgisch paspoort hebt, je helemaal goed zit. Dit zijn twee van de 19 landen/paspoorten die in aanmerking kunnen komen voor een tweede jaar Australië.
Het visum
Het volgende punt dat Australië graag wil, is dat je nu in het land bent op een (eerste) Working Holiday visa in het land, of deze al hebt gehad.
Het gaat dan uiteraard om het eerste Working Holiday visum (subclass 417) zoals besproken in mijn artikel over een visum voor Australië.
Het kan dus zijn dat je nu in Australië bent op een eerste jaar visum, dat je eerste jaar verlopen is en je niet meer in Australië bent óf dat je in Australië bent op een overbruggend visum. Deze laatste 2 punten zou ik echter zoveel mogelijk vermijden om dingen niet gecompliceerder te maken dan het al kan zijn.
Daarbij moet je aan alle condities hebben voldaan op je eerste jaar visum. Hier ga ik nu dieper op in.
Je hebt genoeg geld
Dit was ook een eis voor je eerste werk- en reisvisum voor Australië.
Je moet genoeg geld hebben om jezelf in het land te kunnen onderhouden en uiteindelijk weg te kunnen gaan als je visum is verlopen.
Ze willen graag dat je rond 5.000 Australische dollars op je rekening hebt plus de kosten er bovenop om het land te verlaten.
Wanneer je het tweede jaar Australië aanvraagt en je bent in het land, dan hoef je geen bewijs aan te leveren. Vraag je het echter aan in het buitenland en je levert géén bewijs aan, dan kan het langer duren voordat je het visum voor Australië krijgt toegewezen. Bovendien kunnen ze je alsnog benaderen voor bewijs.
Voorkomt dit dus.
Specifiek werk (voor 88 dagen)
Zoals de website van de immigratiedienst van Australië zegt:
To be eligible to apply for a second or third Working Holiday (subclass 417) visa, you must have already completed a prescribed minimum period of “specified subclass 417 work” in certain circumstances.
In het kort vertaald, moet je dus een minimale periode van specifiek werk hebben gedaan.
Deze minimale periode is 88 dagen en het werk moet zijn in een gespecificeerde industrie en gespecificeerd gebied in Australië. Hierover zometeen meer.
Vrijwilligerswerk
Zo'n 10 jaar geleden kon je als werk ook makkelijk gespecificeerd vrijwilligerswerk doen, maar dit hebben ze zo goed als afgeschaft.
Vrijwilligerswerk mag je doen, maar hier zitten ook weer condities aan. Daarom zou ik me niet richten op dit soort werk.
Mocht je er toch in geïnteresseerd zijn; in dit artikel vind je meer over vrijwilligerswerk in Australië.
Minimale periode
Zoals ik al zei, is de minimale periode van specifiek werk een periode van 88 dagen. Dit gaat dan om 88 werkdagen.
Deze dagen hoef je niet allemaal achter elkaar te doen en bij dezelfde werkgever. Tijdens je reis kan je dus best 3 weken of iets dergelijks op een boerderij werken, vervolgens een maand reizen en later weer ergens werken voor een aantal weken. Net zo lang tot jij minimaal 88 dagen aantoonbaar hebt gewerkt.
Ook mag je langer dan de gestelde 88 dagen bij één werkgever. Dit heb ik gedaan voor 4 maanden bij een hovenier in Cairns naast het werk op boerderijen die ik had gedaan.
Uiteindelijk heb ik voor mijn aanvraag het het tweede jaar Australië alleen het werk bij de hovenier opgegeven. Dit scheelde papierwerk.
Specifiek vakgebied of industrie
De regering van Australië heeft een specifiek vakgebied of industrie aangewezen waarin jij kan werken om voor je tweede jaar Australië te sparen.
Via deze link kom je direct op de pagina terecht van de Australische immigratiedienst waarin wordt vermeld welke vakgebieden of industrieën geldig zijn om voor je tweede jaar Australië te gaan. Ik zet ze even globaal op een rijtje:
Website immigratiedienst | Vertaling |
---|---|
Tourism and hospitality in northern or remote and very remote Australia, from 22 June 2021 | Toerisme en horeca in noordelijke of afgelegen en zeer afgelegen plekken in Australië |
Plant and animal cultivation in regional Australia | Planten- en veeteelt in landelijke gebieden van Australië |
Fishing and pearling in regional Australia | Vis- en parelindustrie in landelijke gebieden van Australië |
Tree farming and felling in regional Australia | Bosbouw en -kap in landelijke gebieden van Australië |
Mining in regional Australia | Mijnbouw in landelijke gebieden van Australië |
Construction in regional Australia | Bouw in landelijke gebieden van Australië |
Bushfire recovery work in declared bushfire affected areas only, after 31 July 2019 | Herstelwerk van bosbranden in specifiek aangewezen gebieden, na juli 2019 |
Flood recovery work in declared flood recovery areas only, undertaken on or after 1 January 2022, for applications lodged on or after 1 July 2022 | Herstelwerk van overstromingen in specifiek aangewezen gebieden, na 1 juli 2022 |
Toerisme en horeca in noordelijke of afgelegen en zeer afgelegen plekken in Australië
Aangewezen gebied in regionaal Australië
Hier onder zie je een overzicht van de gebieden die gelden als regionaal Australië.
De gebieden zijn onderverdeeld in de staten van Australië. Dit zijn New South Wales met als hoofdstad Sydney. Northern Territory met als hoofdstad Darwin. Queensland met als hoofdstad Brisbane. South Australia met als hoofdstad Adelaide. Tasmanië met als hoofdstad Hobart. Victoria met als hoofdstad Melbourne en Western Australia met als hoofdstad Perth.
Binnen deze staten zijn er bepaalde postcode gebieden waarin jij kan werken die ook geldig zijn voor jouw tweede jaar Australië visum.
Persoonlijk heb ik divers werk binnen deze eisen gedaan. Echter, mijn tweede jaar Australië visum heb ik hoofdzakelijk binnengehaald met werk als hovenier in Cairns. Dit valt binnen het postcodegebied 4522 tot 4899 in de staat Queensland. Dit heb ik voor 4 maanden gedaan en heb alleen dit werk opgegeven bij de aanvraag van mijn tweede jaar Australië visum. Ik hou van eenvoud.
Als je echter overal en nergens hebt gewerkt en dat heb je als aantoonbaar bewijs, zoals payslips en werkgeversverklaringen, bewaar alles. Groepeer het en zorg ervoor dat het een totaal maakt van 88 dagen en voldoet aan de eisen. Als jij uiteindelijk je tweede jaar Australië wil aanvragen, dan heb je alles bij de hand.
Klik op deze link als jij naar de webpagina wil gaan waar jij een tweede jaar Australië kan aanvragen. Je komt direct op de juiste pagina.
Hoe graag wil jij een tweede jaar in Australië doorbrengen?
Als jij een tweede jaar in Australië wil blijven zul je voor jezelf eerst moeten vaststellen of jij graag een tweede jaar wil blijven. Ik ga er even vanuit dat jij dat wil.
Begin niet te laat met het werken om te sparen voor je tweede visum. Ik spreek regelmatig backpackers die zich pas zorgen gaan maken over dat tweede visum op het moment dat ze nog 4 maanden op hun eerste visum hebben te gaan.
Geef jezelf wat speling en een buffer om in de tussentijd van werk te wisselen. Soms is het werk dat je kan doen van korte duur. Zo duurt over het algemeen bijvoorbeeld het kersenseizoen 2 maanden en zal je dus nog een maand moeten volmaken. Hetzelfde geldt voor een fencing (hekwerk) project op een boerderij dat soms maar een week duurt.
Soms is het werk totaal niet leuk dat je doet en bestaat er een kans dat de mensen waarvoor je werkt niet zo leuk zijn. Australiërs kunnen wat ruig in de omgang zijn.
Omdat je jezelf het moeilijker hebt gemaakt door het werk uit te stellen, ben je nu genoodzaakt om het werk aan te nemen dat je voorgeschoteld krijgt en zit je dus ‘vast’. Dit is geen leuke toevoeging aan je Australië ervaring.
Als jij graag een tweede jaar wil blijven. Ga direct aan de slag. Weet jij nog niet helemaal zeker of je hiervoor wil gaan? Doe toch werk binnen de voorgestelde eisen van:
Je komt namelijk op de mooiste plekken van Australië en beleefd schitterende avonturen met de locals. Als jij een jaar lang in Melbourne achter een bar gaat werken, had je eigenlijk net zo goed in Nederland kunnen blijven.
Bewaar je opgespaarde dagen voor een later moment
Stel nu dat je niet weet of je een tweede jaar Australië wil, maar je doet toch je dagen. Na een jaar ga je weer terug naar Nederland. Je zit in Nederland, je bent even in je oude leven. Uiteindelijk begint het toch weer te kriebelen.
Weet je wat dan het mooie is?
Dat jij je dagen hebt gespaard en dat je alsnog een tweede Working Holiday Visum kan aanvragen buiten Australië zoals je al bij je eerste hebt gedaan. Je kan dus je tweede jaar uitstellen. Voor sommigen is twee jaar achter elkaar van huis nét iets te lang en kan je het mooi op deze manier oplossen. Ik citeer het volgende antwoord van mijn migratieagent:
"As long as the rules will stay the same and the person meets all visa eligibility requirements he/she may apply at a later stage, before the person turns 31 years of age.
However, there is no guarantee that the rules will be the same once he/she wishes to apply, so after all she/he might miss the opportunity if he/she wants to wait too long."
Werken in Australië
Wil je graag meer weten over hoe je werk vind in Australië? Klik hier en je komt terecht bij mijn artikel met handige tips om snel een baan te vinden in Australië.
Je kan ook gaan doen wat ik doe en dat is geld verdienen via het internet. Na het behalen van VWO, een HBO in Business Administration en een tijd te hebben gewerkt op kantoor van 9 tot 5, kwam ik er achter dat een dergelijk leven niet aan mij is besteed. Ik ben gaan reizen en leren geld verdienen via het internet. Nu kan ik mijn geld verdienen op reis, precies wanneer ik dat wil.
Als jij dat ook graag wil leren dan raad ik je aan om hier te klikken. Deze link brengt jou naar de website van mijn coach. Van hem heb ik geleerd geld te verdienen via het internet en leef ik het leven van mijn dromen.
Laat van je horen!
Ben jij bezig met het aanvragen van je tweede jaars visum? Of ben je nog bezig met het sparen van je dagen? Of heb je misschien al een tweede jaar ervaren? Deel je ervaringen in een reactie onderaan dit artikel!
Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?
Dit boek behandelt alles dat je moet weten!