De vlag van Australië: Een stukje geschiedenis van het land
Voordat je gaat backpacken door Australië, is het goed om je een beetje te verdiepen in de geschiedenis van het land. Australië was van oorsprong namelijk niet het westerse land zoals we dat nu kennen.
De oorspronkelijke bewoners zijn de Aboriginals. Captain Cook heeft de ontdekking van Australië op z'n naam gekregen, maar niet alleen Cook is er geweest. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlander Abel Tasman, die Tasmanië heeft ontdekt (een supermooi eiland behorend bij Australië).
Australië heeft daarnaast ook meerdere vlaggen en meerdere kleuren, dus ik ga je één en ander vertellen over de vlag van Australië en de geschiedenis van dit mooie, maar toch niet onbewogen land.
In dit artikel kom je te weten:
Leestijd: 5 minuten
More...
De ontdekking van Australië
Captain Cook staat bekend om de kolonisering van Australië. Die Engelsen hebben er een handje van gehad om hun imperium groots uit te breiden. Niet gek ook als je decennialang oppermachtig bent op de zeeën rond Europa en eigenlijk wel wereldwijd.
Alleen het is toch écht zo dat de Nederlander Willem Janszoon in 1606 als eerste westerling op Australië 'landde'. Beat that England 😉
De Nederlanders bleven dit nog een tijdje in de 17e eeuw doen, totdat Captain Cook uiteindelijk om de hoek zeilde en thuis aangaf dat het land te bewonen viel. Dit werd gedaan aan Botany Bay dat nu onder Sydney valt.
De eerste vloot van Captain Cook ter kolonisatie was in 1788. Deze kolonie werd ook wel een 'penal colony' genoemd. Simpel gezegd hebben ze dus tot de gevangenis veroordeelde Engelsen naar Australië gebracht om de boel daar te koloniseren. Dit zat eigenlijk niet gek ver van slavernij af.
De vlag van Australië
De meesten van jullie kennen inmiddels de vlag van Australië wel en de kleuren die erin zitten. Mocht je deze nog niet kennen; dit is 'm!
Union Jack
Zoals je ziet zit de vlag van Engeland er in. Dit symbool wordt ook 'the Union Jack' genoemd. De grote ster die je onder the Union Jack ziet, is de Commonwealth Star.
Commonwealth Star
Engeland was een bezig baasje in de vroegere tijden. Denk aan de tijden van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) tussen 1602 en 1800. Andere landen moesten het ontgelden in tijden van kolonisering. Engeland was namelijk, naast ook Nederland, oppermachtig op de zeeën, alleen heeft Engeland hier een wat agressievere methode in gehanteerd.
Op deze manier is uiteindelijk de Commonwealth ontstaan (1926). De Commonwealth bestaat uit 53 landen of staten die ooit kolonies of territoria waren van Engeland. Tegenwoordig houdt dit in dat deze landen geen verplichtingen meer hebben naar Engeland, maar wel de gebruiken hebben overgenomen, zoals wetten, rechten, cultuur en in sommige landen aan de 'verkeerde' kant van de weg rijden.
Misschien zijn de Commonwealth Games je bekend. Dit zijn soort van Olympische Spelen, maar dan van de Commonwealth. Denk hierbij aan onderdelen, zoals cricket, rugby, atletiek en zwemmen.
De 5 sterren bij elkaar
Dit drukt de 'Southern Constelation' uit, oftewel de 'Crux' of 'Zuiderkruis'; een sterrenbeeld dat je aan de lucht kan vinden. Dit sterrenbeeld is alleen te zien vanaf het zuidelijk halfrond. Australië, Brazilië, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, de Cocoseilanden en Samoa hebben dit sterrenbeeld in hun vlag verwerkt ten teken van hun geografie.
Australië en zijn kleuren
Naast de kleuren van de vlag van Australië, kent het land nog meer kleuren. Zo zie je hierboven het nationale rugby team in de kleuren groen en goud. Deze kleuren zie je ook terug komen op mijn blog 😉
De gouden kleur komt van de Acacia Pycnantha af. Dit is de nationale inheemse bloem van Australië, ook wel Golden Wattle genoemd. Deze bloem vind je terug in de staten New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria en South Australia.
De groene kleur wordt ook wel 'gum-tree green' genoemd. De gum-tree boom is de eucalyptusboom die in overvloed groeit in Australië. Er zijn zelfs liedjes over gemaakt, zoals Home Around the Gum Trees door John Williamson én je vind er de wereldberoemde koala's in die smullen van de eucalyptus. Allen eucalyptus is, door hoe de plant is opgebouwd, moeilijk te verteren voor die beestjes en daarom slapen ze gemiddeld 22 uur per dag!
De vlag van de Aboriginals
Deze vlag van Australië representeert de Aboriginals van het land. De vlag is in 1971 ontworpen door een Aboriginal en is officieel door de wet opgenomen in 1995. Deze vlag komt vaak naar voren in protesten tegen huidig Australië. Hierover vertel ik meer in de paragraaf dat gaat over Australia Day.
Trouwens!
5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië
1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.
2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van roestvrij staal en gaat daarom lang mee. Ideaal tijdens je vlucht, op reis en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je én het is duurzaam.
3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.
4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent of navigatie gebruikt. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.
5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.
De vlag van de Straat Torres Eilanden
Een andere officiële vlag van Australië is de vlag van de Straat Torres Eilanden oftewel, the Torres Strait Islands. Vaak wordt deze vlag uitgehangen samen met de Aboriginal vlag.
De Torres Strait Islands horen gedeeltelijk bij de Australische staat Queensland en vallen ook onder de Commonwealth. Het land heeft dus in het verleden onder het regime gestaan van Engeland.
Een gedeelte van deze bevolking, die dus op de eilanden wonen, zijn ook terecht gekomen op het Australische Cape York. Ze zijn nauw verbonden met de Aboriginals en ook voor deze bevolking heeft Australië bepaalde privileges ingesteld. Dit bespreek ik in de volgende paragraaf.
Australië en de etnische protesten
Australië heeft sociaal en politiek gezien nog geregeld spanningen als het gaat om de westerlingen en de Aboriginals met de Torres Strait Islanders. In het verleden zijn de zaken namelijk niet netjes verlopen; integendeel.
Massamoorden
In de 19e en het begin van de 20e eeuw zijn er namelijk veel massamoorden gepleegd van Aboriginals door blanke mensen. Deze moorden zijn op kleinere schaal eigenlijk gewoon doorgegaan. Vooral en met name op het platteland. Veel Aboriginals zijn hier slachtoffer geworden van moord en verkrachting.
Racisme
Vandaag de dag is dit niet meer zo, maar racisme vind je nog steeds. Racisme zoals de meeste mensen dat kennen, vind je het meest terug op het platteland.
Daarnaast heb je ook positief racisme door de westerlingen. Hierdoor blijft het probleem in stand; het blijft namelijk altijd een spanningsveld waar nooit iemand de knoop mee doorhakt en zegt: "We moeten het verleden nu achter ons laten".
Aboriginals moeten hierdoor, logischerwijs helemaal niets hebben van de westerlingen, zij hebben immers hun land ingenomen en hier worden ze elk jaar minimaal één keer aan herinnerd via Australia Day.
Verslaving
Nu is het zo dat veel Aboriginals verbitterd zijn. Veel Aboriginals die je in steden ziet, zijn aan lager wal geraakt. De overheid geeft ze vanuit een schuldpositie de Aboriginals (veel) geld en andere privileges zoals gratis OV en taxiritten. Hierdoor hoeven ze niet te werken, ontwikkelen de meesten zich niet en raken de meesten alcohol- en drugsverslaafd.
Een kanttekening naar de dames: Net als in Nederland, België en andere landen in Europa, ga in de avond niet alleen over straat door sommige delen van de stad. Ook al zal je niet snel in de mindere buurten als backpacker of reiziger terecht komen; elke stad heeft z'n mindere buurten, Australië dus ook.
De val van Australia Day
Waar Nederland massaal namen verandert vanwege associaties met J.P. Coen en de Zwarte Pieten discussie elk jaar terug komt, moet Australië er ook aan geloven: "Australia Day" heet vanaf nu "Invasion Day".
Australia Day valt elk jaar op 26 januari. Het is een nationale feestdag en op deze dag wordt gevierd dat Australië is "ontdekt".
Natuurlijk was Australië al lang ontdekt; de oorspronkelijke bewoners zijn namelijk de Aboriginals.
Australia Day leek aanvankelijk leuk
Tijdens mijn reis door Australië was ik me hiervan helemaal niet bewust. Op mijn eerste Working Holiday Visa woonde ik voor een tijd in mijn auto en verbleef ik op de betreffende dag in Melbourne bij de St. Kilda Botanical Gardens, een park in de gelijk genaamde suburb St. Kilda.
Er waren veel mensen in het park en dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik raakte aan de praat met een dame en deze verkondigde luidkeels dat het Australia Day was. Even later werd ik opgenomen in de groep en eindigde die avond met een biertje in de hand in de jacuzzi bij iemand thuis. Ik heb onwijs genoten.
Een jaar later tijdens mijn Second Year Visa stond ik op Rainbow Serpent, een bekend festival in Australië in de buurt van Melbourne. Dit festival valt in het weekend in of rond Australia Day. Wederom een mooie gelegenheid voor een feestje, eentje waar ik ook weer van heb genoten.
De nationale feestdag heeft meer smet op zich dan een feestelijk bijkomstigheid
Nóg een jaar later zat ik tijdens werk als hovenier in de auto waarin de zender Triple J op stond. Dit is een soort 3FM van Nederland, een tikkeltje alternatiever dan de rest. Hierin werd verkondigd dat Australia Day nu Invasion Day heette en het een schande was dat op deze dag gevierd wordt dat Australië is ontdekt. Eigenlijk zijn de westerlingen gewoon binnengevallen.
Goed, nu is het wel wat het is. Australië is nu eenmaal verwesterd. Het is wel goed om tijdens deze dag en überhaupt tijdens je reis door Australië op momenten bewust te blijven van het feit dat de Aboriginals de oorspronkelijke bewoners waren.
De Aboriginals zijn er nog steeds en de spanningen tussen 'blank' en 'zwart' ook. Het is jammer dat dit zo is.
Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?
Dit boek behandelt alles dat je moet weten!