Waarom reizen je chill maakt: 12 redenen waarom een reis je veranderd

Waarom reizen je chill maakt

Wanneer we het hebben over reizen, grijp ik graag naar de uitspraak dat reizen de universiteit van het leven is. En dat is zo! In dit artikel ga ik het hebben over de 12 redenen waarom reizen je chill maakt.

In dit artikel kom je te weten:

  • Waarom reizen je chill maakt
  • Dat reizen een positieve bijdrage levert aan je leven
  • Dat je niet meer als dezelfde persoon terugkomt dan toen je vertrok

Leestijd: 4 minuten

More...


Waarom reizen je chill maakt

Wanneer je reist, kom je als een totaal ander persoon terug. Je bent weggegaan van hetgeen je altijd gewend bent. Sommigen van jullie hebben nog nooit gereisd en sommigen van jullie zijn misschien helemaal nog niet uit de veilige omgeving gestapt waarin je bent opgegroeid.

Van reizen word je zelfverzekerder

Omdat je uit je veilige omgeving bent gestapt en nu alleen bent gaan reizen of backpacken, ben je 'genoodzaakt' om initiatieven te nemen. Vaak zijn dit initiatieven die buiten je comfort zone liggen en daarom wellicht wat onveilig kunnen aanvoelen.

Denk hierbij alleen al aan het begin van je reis; je hebt de knoop doorgehakt om een ticket te kopen en een visum te regelen. Of denk aan dat je bijvoorbeeld in de grote stad aankomt, zoals Sydney, Melbourne, Brisbane, Cairns of Perth. WTF ga je dan doen?!

Dit soort initiatieven en dit soort dingen ondernemen maken je zelfverzekerder als persoon. Je raakt gebieden in jezelf aan van autonomie en zelfstandigheid. Je gaat onbekende dingen aan en je doet nieuwe ervaringen op.

Reizen maakt je socialer

Dat reizen je socialer maakt is een feit. Omdat je nieuwe dingen onderneemt, kom je ook andere mensen tegen. Het is bijna onmogelijk om alles compleet alleen te doen en dit moet je ook niet willen. Niets is zo leuk om ervaringen te delen met anderen en te leren van anderen die je al zijn voorgegaan.

Wanneer je aankomt in het land waar je naar toe reist en je hebt je hostel geboekt, dan is het makkelijk om contact te leggen met andere mensen.

Ten eerste slaap je met meerdere mensen op een kamer, het is moeilijk dan niet een praatje met iemand te maken.

Ten tweede kan je in het hostel zo bij iemand aan tafel vragen of je erbij kan zitten en, hoppa, het eerste contact is gemaakt.

Je ontmoet nieuwe vrienden op reis

Dat je socialer wordt door reizen, leidt er onvermijdelijk toe dat je ook nieuwe vrienden of vriendinnen gaat maken. Tijdens mijn reis door Australië heb ik mensen ontmoet die nu hele goede vrienden of vriendinnen van me zijn geworden.

Tijdens het reizen of backpacken, deel je iets met elkaar dat je op geen enkele andere manier met elkaar deelt. Je bent op een individuele reis waarvan sommige periodes met iemand erbij. Even later buig je weer van elkaar af en ga je je eigen ding weer doen. Toch heb je iets met iemand gedeeld dat je nooit meer kwijt raakt en dit is heel mooi. Je krijgt vrienden over de hele wereld.

Je wordt door het reizen weerbaarder

Tijdens je reis zijn er dingen die mis kunnen gaan. Je kan die baan niet vinden, je mist de bus of het vliegtuig, je moet nog een hostel regelen, je paspoort raak je kwijt of wordt gestolen, je wordt ziek en gaat aan de rees, je moet weer gedag zeggen tegen die toffe mensen die je hebt ontmoet of je vriendje of vriendinnetje maakt het uit vanaf het thuisfront.

De meeste van deze dingen zijn mij ook overkomen. En daar zit je dan, praktisch aan de andere kant van de wereld. Het is jouw verantwoordelijkheid om hiermee te dealen en soms kan je het gevoel hebben dat je er alleen voor staat.

Ten eerste is dat niet zo, maar feit is wel dat je het zelf moet ondergaan. Dit zijn uitdagingen die je mogelijk op je pad tegenkomt en je uiteindelijk sterker en weerbaarder maken.

Een reis zorgt dat je geduldiger wordt

Wanneer niet altijd alles meezit, leer je ook om geduldiger te worden. Wanneer je naar landen zoals Australië gaat, dan zal je geduld minder op de proef worden gesteld dan wanneer je naar een land in bijvoorbeeld Azië gaat. Australië is namelijk een westers land net zoals we dat in West Europa kennen, hier komen de gebruiken grotendeels overeen. Ga je echter naar een land als Thailand of Cambodja, dan ben je het vliegtuig nog niet uitgestapt of een groep mensen lopen een taxi op te dringen.

In Aziatische landen is de cultuur anders en lijkt het op het eerste gezicht chaotisch. Dit herken je al aan het verkeer en de mensen die je iets proberen te verkopen. Dit vergt een bepaalde mate van geduld.

Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van roestvrij staal en gaat daarom lang mee. Ideaal tijdens je vlucht, op reis en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je én het is duurzaam.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je  veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent of navigatie gebruikt. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.

Reizen leert je dingen te nemen zoals ze komen

Deze ligt in het verlengde van het feit dat je geduldiger en weerbaarder wordt van reizen. Er zullen op je reis veel dingen gebeuren, groot of klein, waarop je geen invloed hebt. Dingen willen veranderen waar je geen invloed op hebt, is waanzin. Je kan er immers niets aan doen. 

Als je je vlucht mist, zoals ik dat deed met mijn vlucht van Sydney naar Adelaide omdat ik de vertrektijd met de aankomsttijd had verward, kan je een paar dingen doen.

De eerste is heel boos en gefrustreerd zijn. Alleen, dit verandert niet het feit dat je je vlucht hebt gemist. In mijn geval was het opnieuw 300 Australische dollar lappen om toch nog op tijd in Adelaide te komen, dit kon niet later. Het was jammer, maar ik zat 90 minuten later alsnog op het vliegtuig, met een iets lichtere portemonnee. 

Van reizen word je avontuurlijker

Sowieso! Dit ligt een beetje voor de hand, omdat reizen of backpacken op zich al voor avontuur staat. Doordat je bij het reizen al in de avontuurmodus bent, ga je ook sneller dingen doen die avontuurlijk zijn. Denk aan die ene hike naar die bergtop of aan die roadtrip en onderweg maar zien waar je gaat kamperen. Denk aan het vertrekken naar een nieuwe stad of een surfles nemen dat je nog nooit hebt gedaan. Dit maakt je als mens spontaner en je wil graag nieuwe dingen proberen, omdat het je als persoon verrijkt.

Je leert door je reis andere culturen kennen

Dat je een kijk krijgt op andere culturen is ook een ding dat zeker is. Vooral wanneer je gaat reizen of backpacken door landen die anders zijn dan wat je gewend bent. Subtiel maak je dat mee met Australië. Australië is een westers land, maar heeft zeker cultuur van de oorspronkelijke bewoners.

Veel groter is dat verschil met bijvoorbeeld Thailand. Het eten bijvoorbeeld in Thailand is heel anders dan we kennen. Het is ook heel erg lekker. Niet alleen het eten is anders. Ook de gebruiken zijn anders; de manier hoe mensen zich gedragen in het verkeer of welke principes ze er op nahouden of het geloof dat ze naleven.

Het is interessant om dichter op deze culturen te zitten. Vooral wanneer je voor een langere tijd aan het backpacken bent, zal je sneller in contact komen met de lokale mensen en maak je kans een keer met ze mee op pad te mogen. 

Reizen maakt je minder materialistisch

Wanneer je reist, maak je veel dingen mee en doe je veel ervaring op. Tijdens je reis worden er andere dingen belangrijker en gaat er meer in teken staan van het reizen. Ineens ga je merken dat je niet per se meer een televisie nodig hebt, maar juist vrijheid. Of merk je dat die auto, die je altijd al wilde eigenlijk, niet meer zo nodig hoeft en dat het rijden in een prima roadtrip-auto je wensen heeft bijgesteld.

Of Ineens merk je dat die koffie bij de Starbucks net zo lekker smaakt als de koffie van het koffietentje om de hoek en dat je niet meer per se met dat Starbucks logo hoeft rond te lopen. Deze lijst kan je nog veel langer maken. Feit is: Je gaat anders naar dingen kijken nu je merkt dat andere dingen belangrijker voor je worden.

Op je reis leer je anders denken

Reizen zorgt er voor dat je anders leert denken. Dit komt omdat je in culturen terecht komt waar ze anders denken dan wat je gewend bent. Daarnaast ga je veel andere mensen ontmoeten en die denken ook weer anders. In tegenstelling tot de veiligheid van thuis, waarin je vaak de mensen om je heen hebt die hetzelfde denken als jij en elkaar soms als papegaaien napraten. Door je reis wordt je uitgedaagd om dingen anders te leren zien en anders na te denken over bepaalde dingen.

Tijdens een reis leer je jezelf beter kennen

Je leert jezelf beter kennen tijdens een reis. Dat is een feit. Je wordt bewuster van jezelf. Reizen of backpacken is namelijk een goede spiegel voor je, met name via de sociale contacten die je hebt en de mogelijke uitdagingen die je krijgt te verduren.

Soms kom je in situaties terecht die je niet prettig vindt. Zo reisde ik door Australië ooit met een groepje van ongeveer 7 heren waar de sfeer per dag verslechterde. Aanvankelijk had ik moeite om de stap te zetten om te vertrekken. Bij vertrek stond ik er namelijk helemaal alleen voor en écht alleen zijn vond ik spannend. Toch bedacht ik me dat dit mijn reis was en ik het niet wilde doorbrengen met een groep waar een slechte sfeer hing. Beetje zonde, niet?

Door te luisteren naar mezelf heb ik het besluit genomen om weg te gaan bij de groep om zelfstandig en enigszins onzeker op pad te gaan met de auto die ik toen had. Een betere keuze heb ik niet kunnen maken. 

Je komt er achter wat je waarden zijn en wat je prettig vindt. Dit zijn lessen om voor jezelf een solide basis te maken in wie je als persoon bent.

Reizen maakt je gelukkiger

En dit is zo. Door alle ervaringen, alle lessen, alle vrienden wordt je dermate verrijkt dat je dit meeneemt in je verdere leven en dit bijdraagt aan je geluk. Hoe zou het zijn als jij naar Australië zou gaan, alleen, op avontuur, in totale vrijheid waarin je kan gaan en staan waar je wil en omgaan met wie je dan ook wil?

Ik zou het antwoord wel weten.


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

  • Stappenplan en Routes
  • Tips op het gebied van accommodatie
  • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië

Ben jij chiller geworden tijdens je reis?

Heb jij ervaringen met een reis en merk je dat je ben veranderd op sommige punten? Laat het ons weten! We zijn benieuwd 🙂


Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: