Luuk

Australië biedt veel mogelijkheden om te werken als jij daar aan het reizen bent op een Working Holiday Visa. Als je wil werken in de bouw in Australië, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee houdt.

In dit artikel leer je:

 • Dat werken in de bouw geldig is voor je tweede jaar
 • Wat je nodig hebt om je kans op een baan in de bouw te verhogen
 • White Card
 • Waarom werken in de bouw chills is (tha money)

More...

Werken in de bouw in Australië

In een eerder artikel heb ik het met je gehad over het verkrijgen van een tweede jaars visum (Second Working Holiday Visa). Zo zijn er een aantal eisen waaraan het werk moet voldoen wil het geldig zijn voor je tweede jaars visum.

Een samenvatting van de eisen voor een Second Working Holiday Visa

 • 88 dagen werk
 • Specifiek vakgebied of industrie
 • Aangewezen gebied in regionaal Australië
 • Op een eerste Working Holiday Visum

Als jij 88 dagen werkt in een specifiek vakgebied of industrie, in een aangewezen gebied in regionaal Australië én op een eerste Working Holiday Visa, dan kom jij in aanmerking voor een tweede jaars visum.

Eén van die vakgebieden of industrieën is construction

Wat er allemaal valt onder 'Construction'

Construction, oftewel 'de bouw', is nogal een breed begrip en het mooie is dat je dit in Australië ook breed kan nemen én het valt onder de noemer specifiek vakgebied of industrie. Op een rijtje valt dit allemaal onder construction:

 • Residential building construction;
 • Non-residential building construction;
 • Heavy and civil engineering construction;
 • Land development and site preparation services;
 • Building structure services;
 • Building installation services;
 • Other construction services;
 • Building completion services;
Bijvoorbeeld

De bouw van woonhuizen, de bouw van bedrijven, het bouwen van bruggen, grondwerkzaamheden, werkzaamheden aan al bestaande constructies, installatiewerkzaamheden, inspectiewerkzaamheden voor oplevering van een constructie. Other construction services zijn eigenlijk alle bouw gerelateerde werkzaamheden op een hoop gegooid.

Ook als jij een werkvoorbereider bent in de bouw, of je bent een civiel ingenieur, dan zit je goed. Of bijvoorbeeld ook als je als lasser aan de slag wil gaan in een scheepswerf.

Het chille van werken in de bouw is dat het relatief goed verdient. Als je op een boerderij werkt, dan krijg je rond de 15 dollar per uur. Als je in de bouw werkt dan ligt dit tussen de 20 en 25 dollar per uur.

Wat ik heb gedaan

werken in de bouw in Australië

Links zie je mij aan het werk met Jacques de Hamer. Hier ben ik werkzaam bij een hoveniersbedrijf in Cairns in Noord Queensland. 

​Mijn baas (topvent) kreeg de opdracht om een betonnen vloer te storten langs een huis. De betonwerkzaamheden (ook constructie) nam hij aan als opdracht en besteedde het uit aan een bevriend bedrijf dat gespecialiseerd is in betonwerkzaamheden.

De werkzaamheden als hovenier waren in dit geval sloop-, graaf- en grondwerkzaamheden en voorbereiding voor de stort van het beton.​

In dit geval zie je dat ik al een paar gebieden aantik in de categorie construction. Namelijk:

Site preparation services

We zijn hier de plaats aan het voorbereiden voor de betonstort. Hier hebben wij onder andere een graafmachine voor gebruikt.

Residential building construction

De bouw van de betonnen vloer dient als looppad en parkeerplaats toebehorend aan een woonhuis.

Other construction services

Hieronder vallen onder andere de sloopwerkzaamheden die wij moesten doen om de oude vloer te verwijderen.

Aangewezen gebied in regionaal Australië

Omdat ik in Cairns werkte voldeed dat ook nog eens aan de voorwaarde aangewezen gebied in regionaal Australië. Cairns, dat in het verre noorden van Queensland ligt, wordt als regionaal gezien. Het ligt namelijk in de tropen en in de tropen groeit alles als kool. Er zijn dus veel bedrijven actief in de agrarische sector en de sector van tuinbouw en -onderhoud.

Cairns en omstreken ligt in het postcode gebied 4522 tot 4899. Binnen deze postcode is het hoveniersbedrijf waarvoor ik heb gewerkt geregistreerd. Dit is ook één van de voorwaarden voor het verkrijgen van een tweede jaars visum. Voor meer info, check deze officiële website van de immigratiedienst van Australië. Scroll een beetje naar beneden totdat je Specified work ziet staan en Regional areas.

Ik citeer even een stuk van de website:

"To apply for a second Working Holiday visa, you must have already completed three months of specified work in regional Australia. This specified work must have been completed while on your first Working Holiday visa."

Hoppa

Kies je baan dus slim als jij in aanmerking wil komen voor een tweede jaars visum.

Hoe je kan werken in de bouw in Australië

In een eerder artikel heb ik met je doorgenomen hoe je makkelijk aan een baan komt in Australië. Als je dit artikel nog niet hebt gelezen, klik hier. Hier wordt haarfijn uitgelegd hoe je binnen twee weken een baan hebt.

Het is belangrijk om te praten met mensen en te netwerken om aan de juiste contacten te komen. Daarnaast kan je massaal de yellow pages doorspitten voor bouwbedrijven en die vervolgens bellen. In de gegeven link heb ik alvast een zoekopdracht gedaan met 'construction' in de staat 'New South Wales' om een voorbeeld te geven. Hou de postcodes in de gaten.

Ook kan je, als je dat hebt, met je auto rondrijden en bij elk bouwproject dat je ziet even stoppen en rondvragen. Hier kom je snel aan contacten. Daarnaast kan je via een uitzendbureau ergens werken en als het bedrijf je bevalt en andersom, kan van daaruit een werkverband ontstaan.

Let op: Je hebt met Tradies te maken 

De betekenis van het Australische woord Trady is in feite een vakman. Je kan het hier hebben over:

 • Chippies. Een Chippy is een timmerman. In correct engels carpenter.​
 • Sparkies. Een Sparky is een electriciën. In correct engels electrician.
 • Brickies. Een Brickie is een metselaar. In correct engels brick layer.
 • Dunny divers. Een Dunny Diver is een loodgieter. Letterlijk betekend het 'een toilet duiker' en in correct engels is het plumber.

Zo heb je nog veel meer grappige termen in Australië en die ga je ook nog wel tegenkomen als je hier bent!

De tradies van Australië zijn niet de meest subtiele mensen. Ze zijn vaak kortaf en schelden veel. Als je beseft dat dit niet is omdat ze jou niet mogen, maar dat het hun manier van doen is, dan praat dat al een stuk makkelijker. Ze kunnen ook vrij onduidelijk praten met hun taaltje. Als iemand zou zeggen tegen mij 'did you drive the porcelain bus', dan zou ik ook niet weten wat dat betekend ... Alsjeblieft

De White Card, een vereiste

Wanneer je in Australië bent, dan gaat het je onvermijdelijk opvallen hoe ze bezig zijn met veiligheid, oftewel safety

Waar je in Nederland je VCA kan halen (Veiligheid Checklist Aannemers), heb je in Australië de White Card. ​De White Card is er om jou de veiligheid en verantwoordelijkheid bij te brengen als het gaat om werken in de bouw. 

Zo leer je​ dit niet te doen

werken in de bouw in Australië

Of dit

werken in de bouw in Australië

Aanbieders van de white card

Er zijn heel veel aanbieders voor het halen van een White Card. Klik hier voor de Google zoekopdracht. 

De aanbieders lopen niet ver uiteen. De ene aanbieder is wat goedkoper dan de ander, maar je kaart is je kaart, dus die van $60 zal niet beter zijn dan die van $30. Ook zijn sommige kaarten alleen geschikt voor een bepaalde staat, waarbij deze aanbieder een kaart heeft voor meerdere staten.​ Wel zo handig als je de ene keer voor een tijdje in New South Wales wil werken en de andere keer in Queensland.

De reputatie van Nederlanders

Nederlanders hebben (uiteraard) een goede reputatie in Australië. We staan over het algemeen bekend als nuchtere harde werkers die van aanpakken houden en snel leren. 

Dit is een goede set gewoonten om te hebben als je wil gaan werken in de bouw in Australië. Zorg er dus ook voor dat je die reputatie houdt. Het zal je veel mogelijkheden bieden.​


Laat van je horen!

Ben jij op zoek naar een baan in de bouw of heb je al gewerkt in de bouw in Australië? Heb jij ook nog rare Australische uitdrukkingen mee gekregen? Deel onderaan dit artikel bij de reacties je ervaringen!


TIJDELIJK Gratis mijn Australië Gids Downloaden!

Kangoeroeland Australië Gids

Download nu TIJDELIJK deze GRATIS Kangoeroeland Australië Gids. In deze gids vind je handige tips en trucs om je reis zo goedkoop en efficiënt mogelijk te beginnen. Als BONUS krijg je nu ook persoonlijke verhalen om je te inspireren tijdens je reis of om nog te gaan reizen.

Je gegevens zijn 100% veilig en worden nooit met derden gedeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}