Luuk

Zoals je ziet in het plaatje waren mijn latte art vaardigheden mega-goed toen ik ging werken in de horeca in Australië ... kuch.

Werk vinden in de horeca, zelfs zónder ervaring, is helemaal niet zo moeilijk. Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee houdt.

In dit artikel leer je:

  • Dat werk vinden in de horeca makkelijk is
  • Dat werken in de horeca in Australië NIET geldig is voor je tweede jaars visum
  • De manier om zonder ervaring toch aan een baan te komen
  • Dat je voor het schenken van alcohol een RSA certificaat nodig hebt

More...

Werken in de horeca in Australië

Australi​ë heeft een grote toeristische sector en waar toerisme is, is uiteraard ook ... juist, horeca (in het engels hospitality).

Als jij in Australië bent op een Working Holiday Visa, dan is de horeca ideaal om snel aan een baan te komen als je geld nodig hebt of wil sparen voor activiteiten later op je reis. 

Het zal je dan ook niet verbazen dat werken in de horeca in Australië behoorlijk populair is onder backpackers. Je bent dus niet de enige en de concurrentie is hoog.

Althans, concurrentie is hoog ... je hoeft daar helemaal geen last van te hebben als je het goed aanpakt.

Waar in de horeca wil je werken

Bedenk voor jezelf in wat voor horeca je terecht wil komen.

De minste kans, al maak je daar ook kans, is in een hotel. Als je bij een hotel gaat solliciteren willen ze vaak wel dat jij een horeca management-achtige achtergrond hebt. 

Bij café's, lunchrooms en restaurants maak je veel meer kans en als jij een echte horeca roofdier bent die het geen probleem vindt om in de avond/nacht te werken, dan is dat ook zo geregeld bij een bar.

Hou er alleen wel rekening mee dat als jij alcohol wil schenken in Australië, je een certificaat nodig hebt. Hier ga ik later in dit artikel op in.​

werken in de horeca in australië

Hoe je kan werken in de horeca in Australië

Er is een methode om snel een baan te vinden in de horeca in Australië. Deze methode heb ik ook doorgenomen in dit artikel, maar ik zet het hier ook nog even neer. Het zal je kansen om te slagen namelijk aanzienlijk verhogen.

De "Pro-Actief Methode"

Het is niet ingewikkeld, maar wel heel belangrijk.

Neem de rol aan van een restauranteigenaar

Stel jij bent een eigenaar van een fancy restaurant in Sydney. The Argyle bijvoorbeeld (één van mijn favo's).

Naast dit restaurant, dat 's avonds veranderd in een fancy club, bezit jij ook nog een luxe broodjeszaak op de boulevard van Bondi Beach. 

Als je niet aanwezig bent op de werkvloer, zit je op kantoor e-mails te beantwoorden en te sturen naar belangrijke partijen om je tenten draaiend te houden. Je moet bijvoorbeeld een boze e-mail sturen naar die ene leverancier die een lading Pepperjacks had moeten afleveren maar niet heeft gedaan. Daarnaast ben je in onderhandeling met wat partijen om een marketingcampagne te starten om bekender te worden in Sydney met speciale acties. ​

Tussendoor komt er een e-mail binnen van Peter of Petra waarin staat dat hij of zij een baan wil. ​Je denkt: "Die sollicitatie lees ik straks, ik ga eerst mijn gal spuwen naar die leverancier en ik wil meer bezoekers krijgen in de toekomst."

Uiteindelijk wordt de e-mail helemaal niet beantwoord en is Peter / Petra erg teleurgesteld.

De sollicitant

Wat ik hierboven heb beschreven, gebeurd ontzettend vaak en is normaal. Peter of Petra is namelijk niet de enige die een e-mail heeft gestuurd. Daarnaast zijn er twaalf andere e-mails binnen gekomen en de volgende dag zijn er weer vijf bij gekomen.

Op een gegeven moment ben jij als diezelfde restaurant eigenaar aan het werk op de werkvloer. Het is ongeveer 15:00u dus de lunchdrukte is voorbij en het is allemaal weer wat chiller. 

Opeens komt er een energiek en enthousiast persoon binnen en die vraagt naar de manager. Toevallig ben jij die manager. De sollicitant zegt met pit: "Ik wil graag voor jullie werken. Hebben jullie misschien mogelijkheden?" 

De manager denkt: "Zo, die is lekker recht voor z'n raap!" en antwoord: "Ja, waarschijnlijk wel. Er is net iemand weggegaan bij ons. Het was een backpacker en die heeft vier maanden voor ons gewerkt."

De sollicitant zegt: "Oh, nou, perfect! Ik heb 4 jaar ervaring in een fancy restaurant in Nederland en ik ben voor 6 maanden beschikbaar. Ik zou morgen al kunnen beginnen."

De manager zegt: "Ok, interessant. Heb je een CV voor me?"

De sollicitant zegt: "Ja, ik heb een CV vers uitgeprint. Alstublieft. Is het misschien een idee als ik een dag onbetaald kom werken? Dan kan ik laten zien wat ik kan en weten we ook meteen of er een klik is"

De manager zegt: "Goed idee, ik neem het CV mee en ik ga ernaar kijken. Je hoort spoedig van me."

De sollicitant: "Wanneer kan ik ongeveer een bericht verwachten? Als je het te druk hebt kan ik over een paar dagen nog even terug komen."

Deze methode werkt

Ga voor de 'Ja'

Hou de touwtjes zelf in handen en ga voor de 'ja'. Hiermee onderscheid je je van alle andere backpackers.

Sommige backpackers hebben geluk en die hebben de baan bij de eerste de beste poging. Dit is echter niet de standaard. ​In backpackland gaan er vaak van die romantische 'first try, first hit'-verhalen te ronde. Staar je daar echter niet blind op.

Dit is hoe ik het heb gedaan

Op twee manieren heb ik een baan gekregen in de horeca in Australië. De eerste baan was in Cairns en de tweede baan was in Sydney.

In Cairns

Toen ik een tijd in Cairns verbleef in 2013 heb ik een tijd als hovenier gewerkt. Ik ging met mijn toenmalige vriendin op een dag een kop koffie drinken, daar ben ik namelijk verslaafd aan. 

We gingen zitten, bestelden twee cappuccino's die even later aan kwamen. Ze hadden van die mooie Latte Art Rosetta's erop gemaakt en ik dacht: "Dat wil ik eigenlijk ook graag leren." 

"Wees bereid om in iets te investeren vóórdat je eisen stelt die je nog niet kunt eisen. Vraag aan jezelf wat jij bereid bent te doen om te behalen wat jij wil."

​Ik vroeg aan de eigenaar of ik in de ochtenden op zaterdag en zondag mocht meedraaien in het café, waarbij ik niet betaald hoefde te worden worden, maar heel erg graag wilde leren hoe ik te werk moest gaan in een café en hoe ik de Latte Art onder de knie kreeg. 

De eigenaar vond het een strak plan. Doordeweeks werkte ik voor de hovenier en in het weekend werkte ik samen met mijn koffieverslaving, waarbij de eigenaar mij alles leerde.

Toen het werk een maand later bij de hovenier ophield, wist ik genoeg om bij het café betaald aan de slag te gaan. En, ook al zou dat niet zo zijn, dan nog had ik de vaardigheden opgebouwd die later van pas zouden komen tijdens mijn werk in Sydney.​

In Sydney

In Sydney heb ik mijn sollicitaties anders aangepakt en hierbij komen we, in mijn optiek, bij pro-actief to the core.

Ik heb een week voor mezelf uitgekozen waarin ik met mezelf heb afgesproken om me volle bak te storten op solliciteren. Dit zijn de stappen die ik heb ondernomen:

  1. 60 CV's uitprinten
  2. Druk bezochte plekken bezoeken waar leuke horeca tenten ​zijn
  3. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag per dag 15 CV's weglopen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een café binnen stapt, vraagt naar de manager en hem of haar verteld dat je graag voor hun wil werken (zie het verhaal hierboven).
  4. Vervolgens zet je in je notities op je telefoon wat de naam van het café is en wat de naam van de manager is. Dit ga je niet onthouden als je 60 CV's weg loopt.
  5. Je begint op maandag met 15 CV's weg lopen en alle plekken die je langs bent geweest, bezoek je vier dagen later weer. De datum waarop je hoort langs te gaan zet je in je notities achter de naam van het café. Je hebt alle details en kan precies vragen naar de juiste persoon. Dit geeft een positieve indruk.
werken in de horeca in australië

Hierboven zie je een kaartje van Bondi Beach in Sydney. Dit was één van de gebieden waar ik gesolliciteerd heb. 

Wil je graag weten hoe je een CV schrijft? Klik hier om naar mijn voorbeeld CV te gaan

Op dag 1, maandag in mijn geval, ging ik rondlopen over de straten waarbij je de rode lijnen ziet. Ik zorgde ervoor dat ik in de straten met de rode lijnen​ op die dag minimaal 15 CV's weg liep.

Focus je op kansen, niet op zekerheden

Als ik dat deed zorgde ik er voor dat het CV goed werd besteed. Als je bijvoorbeeld "Nee, wij hebben geen werk voor je" te horen krijgt, laat dan ook geen CV achter 'voor het geval dat'. Je hebt er namelijk niets aan en het is beter je te focussen op andere tenten waar je mogelijk wél een mogelijkheid hebt.

Als je CV's gaat weglopen, zorg ervoor dat je na het ontbijt gaat of na de lunch. Dan is namelijk de drukte voor het personeel voorbij en heeft men meer tijd om je te woord te staan.

​Op dag twee liep ik 15 CV's weg in de straten die met de blauwe pijlen gemarkeerd zijn. Aan het eind van dag 2 had ik 30 CV's over.

15 daarvan liep ik weg bij Bondi Junction, een bedrijvige buurt dicht bij Bondi Beach en de laatste 15 CV's liep ik weg bij Clovelly Beach.

In Clovelly heb ik uiteindelijk mijn baan gekregen, oftwel gekozen na het doen van 2 proefdagen bij andere café's. Dat is het fijne van deze methode, er komt geen druk op je keuze te staan.

In Clovelly werkte ik in een chille lunchroom waar ik voornamelijk koffie stond te maken, dat ik geleerd had in Cairns 😉 

Enne, ik wil geen slechte invloed op je zijn, maar soms moet je even bluffen om een baan te krijgen en weleens antwoorden: "Ja, daar heb ik ervaring mee, maar dat moet ik weer even opfrissen."

werken in de horeca in australië

RSA certificaat

Als jij in Australië alcohol wil schenken dan moet je je RSA certificaat halen.

RSA staat voor Responsible Service of Alcohol. Deze online cursus, die je in een paar uur hebt gedaan (en die je ook tussentijds kan stop- en voortzetten) leert je hoe je omgaat met klanten en alcohol. Bijvoorbeeld als er iemand te diep in het glaasje heeft gekeken en waarbij het beter is dat die persoon lekker naar huis gaat en gaat slapen.

​Helaas is er geen certificaat dat heel Australië dekt. Als jij dus een tijdje in New South Wales in een restaurant gaat werken en later op je reis achter de bar in Queensland, dan zal jij dus voor allebei de staten je RSA moeten halen wanneer de tijd daar rijp voor is.

Voor een voorbeeld van een website waar jij je RSA kan halen voor verschillende staten, klik hier.


Laat van je horen!

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Ben je ook van plan om te gaan werken in de horeca in Australië? Heb je vragen of misschien toffe ervaringen die je wil delen? Laat een reactie achter onderaan deze pagina.


TIJDELIJK Gratis mijn Australië Gids Downloaden!

Kangoeroeland Australië Gids

Download nu TIJDELIJK deze GRATIS Kangoeroeland Australië Gids. In deze gids vind je handige tips en trucs om je reis zo goedkoop en efficiënt mogelijk te beginnen. Als BONUS krijg je nu ook persoonlijke verhalen om je te inspireren tijdens je reis of om nog te gaan reizen.

Je gegevens zijn 100% veilig en worden nooit met derden gedeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}