Welk visum heb ik nodig? 3 soorten visums waarmee jij zo naar Australië kan.

Visum Australië

Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg over Australië is: “Moet ik voor Australië een visum hebben?”, “Zo ja, welke visums zijn er en welke moet ik hebben?”

In dit artikel leer je:

 • Met welk visum je snel in Australië zit
 • Met welk visum je ook nog eens kan werken voor de ultieme Aussie ervaring
 • Tips om het je wat makkelijker te maken voor wat de eisen betreft

More...


Een Australië Visum, de drie meest gangbare soorten

Australië is berucht om hun zeer strenge immigratie beleid en grensbewaking. Ik weet zeker dat je weleens Border Security op T.V. hebt gezien. Dat is dat programma waarbij mensen gefilmd worden wanneer ze uit de rij worden gehaald bij de douane voordat ze Australië daadwerkelijk binnen stappen. Een soort van Walk of Shame.

Australië visum

Ik moet ook wel zeggen dat het enigszins imposant is op het moment dat je uit het vliegtuig stapt en in de rij gaat staan om je paspoort te laten zien. Overal schreeuwt het ‘Australian Border Force’ zodat je het echt zeker weet en niet kan missen dat ze er streng zijn. Je voelt je bijna al schuldig van iets wanneer je in de rij staat.

Wat moet ik doen om niet op T.V. te komen?

Australië visum

Bovenstaande titel is uiteraard een grapje. Het is niet zo dat er een camera ploeg trigger happy klaar staat om even jouw 10 minuten van shame fame te geven.

Er zijn echter wel enkele dingen waar je aan moet denken voordat je het vliegtuig in stapt om te vliegen naar dat eiland aan de andere kant van de wereld.

Heb jij een visum om jou toegang te geven tot Australië? Nee? Lees dan even verder!Het Toeristenvisum - eVisitor (Subclass 651)

Met dit visum mag jij een jaar lang in en uit Australië reizen zo vaak je maar wil. De beperking is echter dat jij maar 3 maanden achter elkaar in het land mag blijven. Als je dus bijna aan je drie maanden zit, dan moet je even op vakantie naar een land in de buurt. Denk aan Indonesië of Nieuw Zeeland ... wellicht een welkome onderbreking! 

Voor dit eVisitor visum hoef je niet te betalen.

Het Toeristenvisum - Visitor Visa (Subclass 600)

Australië visum

Dit visum is één van de meest gangbare visums van Australië. Dit visum geeft je toegang om voor 3, 6 of 12 maanden te blijven. Uit deze optie kan je uiteraard kiezen. Als je bij deze variant uit 6 of 12 maanden kiest, dan mag je in dit geval wel langer dan drie maanden achter elkaar in het land blijven. Net zo lang tot je visum zelf is verlopen.

Het visum kost ongeveer 100 euro (145 Australische Dollar) en staat je toe om overal in het land te reizen. Het is dus niet zo dat je bijvoorbeeld voor het Australische eiland Tasmanië een extra visum nodig hebt.

Klik op deze link als je meer informatie wilt hebben over dit visum. Het stuurt je direct naar de officiële site van de Department of Immigration and Border Protection. Met het toeristenvisum mag je niet werken in Australië.

Het volgende visum legt uit hoe je óók kan werken tijdens je reis.

Het Working Holiday Visa (Subclass 417)

Dit visum vind ik persoonlijk fantastisch. Het staat je toe om in Australië te reizen, zoals op een toeristen visum, en daarbij ook te werken. Dit is perfect voor de ultieme Australische ervaring.Met dit visum mag je een jaar lang blijven. Een idee is bijvoorbeeld om de Oostkust af te reizen van Sydney (Zuid) naar Cairns (Noord) en onderweg te werken op een fruit kwekerij of een andere boerderij. Zelf heb ik onder andere op een echte ‘Cattle Station’ gewerkt in ‘The Outback’, ik noem dat ook wel ‘The Middle of Nowhere’.

Australië visum

Wat komt bij een Working Holiday Visa kijken?

 1. Ten eerste kost dit visum 320 euro (460 Australische Dollar).
 2. Ten tweede mag je het hele jaar werken. Echter, je mag maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever werken in dat jaar.
 3. Ten derde kan je voor een extra gaan om zo dus twee jaar in Australië te reizen, wonen en werken!

Wil je weten hoe je aan een tweede jaar in Australië komt?Let Op!

Mocht je voor dit visum willen gaan zijn er een paar beperkingen waar je rekening mee houdt. Het eerste gaat over de leeftijd. Voor het Working Holiday Visa moet je minimaal 18 jaar zijn en nog niet de leeftijd van 31 hebben bereikt. Het is jammer van deze beperking. Ik ben veel mensen in Australië tegen gekomen die na hun 31ste er achter kwamen dat ze heel graag wilden reizen in combinatie met werken. Helaas kon dat voor hun niet meer en waren ze er op een Toeristen Visum van 3 maanden. Vooraf hadden deze mensen in Nederland gespaard, waarmee ze hun reis bekostigden. Hopelijk ben jij er wel op tijd bij.

Ten tweede moet je bij het aanvragen van het visum een paspoort hebben. Het paspoort hoort hierbij nog minimaal 6 maanden tot de verloopdatum geldig te zijn.

Australië visum

Ten derde wordt dit visum aan een beperkte hoeveelheid nationaliteiten verleent. Als Nederlander of Belg zal je hier geen problemen meer krijgen.

Mensen uit bijvoorbeeld Roemenië kunnen niet in aanmerking komen voor het Working Holiday Visa.

Ten vierde krijg je dit visum niet als je een kind hebt dat afhankelijk van je is (depending child). Het zal lastig worden om je kind een tijdje uit te lenen aan iemand in Nederland.

Er is nog meer!

Ten vijfde moet je genoeg geld op je bankrekening hebben voordat je het land binnenkomt. Dit is een bedrag van 5.000 Australische Dollar (3.500 Euro). Op deze manier kan jij aantonen dat jij voor jezelf kan zorgen in Australië.

​Ten zesde moet je genoeg geld hebben om een retour ticket te kunnen betalen om Australië binnen te komen én te verlaten.

​Ten zevende mag je niet al Australië binnen zijn gekomen op een Subclass 417. Verder niet heel belangrijk ervan uitgaand dat jij voor het eerst een Working Holiday Visum aanvraagt.

​Ten achtste moet je voldoen aan alle medische eisen en te goeder trouw zijn.

Ten negende horen jouw intenties puur en alleen reizen en werken voor recreatief doeleind te zijn.

Als laatste: Als je het visum binnen hebt, moet je binnen een jaar naar Australië zijn vertrokken.Tips en opmerkingen

Voordat je helemaal bang wordt van wat je hier allemaal leest. Geen paniek!

Belangrijk om te weten is dat je via het internet een visum gaat aanvragen. Dit kan je via deze link doen. Je komt dan direct op de officiële site van de Department of Immigration and Border Protection.

Je maakt hier een ‘ImmiAccount’ aan en via dat account kun jij je visum aanvragen. Het aanvragen van het visum gaat helemaal elektronisch. Je beantwoord vragen over, onder andere, of je kinderen hebt, hoe oud je bent, of je een crimineel verleden hebt … neeeeee joh, die snelheidsboete telt niet … of heb je ooit een bank overvallen waarvoor je gepakt bent?

Op het moment dat jij alles naar waarheid hebt ingevuld, dien je de aanvraag in en het is meestal zo dat jij het visum binnen een week krijgt. Ik had hem persoonlijk binnen een dag.

Als je graag wil gaan, maar het geld nog niet bij elkaar hebt

Australië visum

Als jij voor jezelf als voorbeeld het geld nog niet bij elkaar hebt (de 3.500 Euro) en je gaat het visum aanvragen. Zorg er dan voor dat jij die extra 1.500 Euro van je suikeroom leent.

Dan kun je aangeven dat je wél het geld bij elkaar hebt. Je hoeft bij de aanvraag geen bewijs aan te leveren.

Je hoeft alleen een verklaring af te geven dat je het hebt. Het kan zijn dat de immigratiedienst later contact met je opneemt.

Dit is een kleine kans, want Australië krijgt jaarlijks ontzettend veel aanvragen binnen wetende dat per jaar minimaal 800.000 mensen een Working Holiday Visa aanvragen. Het is niet zo dat James van de immigratiedienst van 9 tot 5 zich scheel kijkt op de aanvragen. Dit is tijdrovend en kost veel geld.

Mocht het echter zo zijn dat je wel wordt benaderd, dan kan jij in ieder geval aantonen dat je genoeg geld op je bankrekening hebt. Als je door die check heen bent, kun je de 1.500 Euro die jij hebt geleend weer terugbetalen aan de desbetreffende persoon. Jij hebt dan dus 3.500 Euro én je visum … check.

Klik op deze link als je meer informatie wilt hebben over dit visum. Het stuurt je direct naar de officiële site van de Department of Immigration and Border Protection.


Laat van je horen!

Heb jij onlangs je visum voor Australië aangevraagd? Wat waren je ervaringen? Kreeg je je visum snel of duurde het lang? Deel in de reacties hieronder je ervaringen!


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië
Deel dit artikel!
Luuk

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below

Iris - November 28, 2017

Ha Luuk,
Fijn zo’n artikel. Ik ben momenteel in Australië, maar mijn 6 maanden visa was afgekeurd. Daar kwam ik netjes op tijd, bij het inchecken van de vlucht achter. Met een spoed visa kan ik nu 3 maanden in Aussie blijven.
Het visum dat afgekeurd was ontbrak een “medical report”. Wellicht heb ik iets verkeerd aangevinkt, want naar mijn weten ben ik helemaal gezond. Ik twijfel nog steeds wat eijsheid is: opnieuw een 6 maanden visa aanvragen, even het land uit of naar de immigratie gaan in een grotere stad. Misschien is even het land verlaten de veiligste optie. Heb jij nog tips wat leuk is in de buurt (voor een week). Ik dacht aan iets als Indonesië.
Groeten Iris

Reply
  Luuk - November 28, 2017

  Ha Iris,

  Dank je! 🙂

  Over dat medical report. Het hoeft niet zo te zijn dat je iets verkeerd hebt aangevinkt. Het kan zijn dat je net in die steekproef terecht bent gekomen die ze doen. Dit is willekeurig en kan iedereen overkomen.

  Ok, dus je bent nu op een 3 maanden visum in Australië. Persoonlijk zou ik inderdaad een reis maken naar Indonesië. Het is in de buurt, relatief goedkoop om naar toe te vliegen en een prachtig land. Als je het slim aanpakt kan je er ook heel zuinig leven.

  Vanuit de grotere steden in Australië kan je voor een mooie prijs naar Bali (Denpasar) vliegen. Alleen weet ik even niet hoe het daar nu zit met de vulkaan (https://goo.gl/MP1sJd).
  Hopelijk heb je nog tijd genoeg in Australië om dat rustig te plannen.

  Op Bali heb je hele mooie plekken, zoals Canggu en Ubud. Dit is perfect om een week te chillen.

  Andere oorden zijn duurder, zoals Nieuw Zeeland, en is niet mijn eerste keuze.
  Je hebt ook Papua New Guinea in de buurt. Hier heb ik echter geen informatie over, waardoor ikzelf voor Indo zou kiezen.

  Gelukkig ben jij gezond! En gek zijn mag altijd 😉
  Leuk dat je je droom achterna gaat. Hopelijk heb je wat aan deze info.

  Reply
Chantal - February 8, 2018

Hey Luuk,
Ik ga eerdaags ook een visum voor een jaar aanvragen. Stel dat ik wel een medisch rapport moet gaan opmaken. Waar kan ik deze laten doen?
Ennnn ik heb nog een vraagje 🙂 als ik dus een jaar visum neem is het dan mogelijk dat ik twee weken voor dat me visum verloopt even het land uit ga? En dat bij terug komst me visum weer voor een jaar verlengt word?

Hopelijk weet jij hier iets meer van!

Groetjes chantal

Reply
  Luuk - February 12, 2018

  Super Chantal!

  De kans is klein dat je een medisch rapport moet aanvragen, maar als dat gebeurd kan dat bij je huisarts:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/patientenrecht-en-clientenrecht/vraag-en-antwoord/mag-ik-mijn-medisch-dossier-inzien-laten-aanpassen-of-vernietigen

  Ik neem aan dat je op het working holiday jaarvisum gaat. Dit kan je met nog een jaar verlengen als je aan de voorwaarden voldoet (https://www.kangoeroeland.nl/tweede-jaar-australie/).

  Vanaf het punt dat je voor een tweede jaar kan gaan, vraag je het aan en dat kan je op twee manieren doen. Je kan het in Australië aanvragen via internet, of je kan het later buiten Australië aanvragen via internet.

  Persoonlijk ben ik twee jaar direct achter elkaar gegaan. Ik heb het IN Australië aangevraagd drie maanden (september 2013) voordat mijn eerste jaar verliep via internet. Het tweede jaar werd me vrij snel verleend en ging pas in op 8 december 2013; een jaar na de dag dat ik voet zette op Australische bodem (8 december 2012).

  De eerste 3 maanden van het tweede jaar heb ik in de VS besteed. Dit zou je kunnen zien als 3 ‘verspilde’ Australië maanden.

  Dus ja, het is mogelijk, maar je hoeft er niet per se het land voor uit te gaan. De verlenging hangt bij een working holiday visa niet af van het feit of je het land uit gaat of niet, het hangt puur af van de voorwaarden waaraan je wel of niet voldoet. Je zou dus bijvoorbeeld naar Bali kunnen vlak voordat je visum verloopt. Op Bali vraag je je tweede jaar aan met alle documenten die je nodig hebt (bewijs van farm work etc.) en dan wacht je daar op verlenging.

  Hopelijk weet je zo genoeg, anders hoor ik het wel 🙂

  Reply
Pieter - June 26, 2018

Luuk!

Fijn deze praktische info met een knipoog te lezen! Nu blijft er alleen nog wel een vraag hangen… Ik wil graag de subclass 600 visum aanvragen voor 12 maanden, aangezien ik 32 ben en niet meer in aanmerking kom voor een WHV. Stel dat ze positief gestemd zijn over mijn komst (wat ik me niet anders kan voorstellen), wanneer gaan deze 12 maanden in?
Is dit;
Antwoord A: vanaf het moment dat de aanvraag is toegezegd (dus bijvoorbeeld 2 maanden voor binnenkomst van Australië, waardoor ik nog maar 10 maanden over heb)
Antwoord B: vanaf het moment dat ik mijn eerste stapjes heb gezet op Australische bodem?

Ik hoor graag van je,

Groet, Pieter

Reply
  Luuk - June 30, 2018

  Fijn om te horen Pieter!

  Goeie vraag ook, ik zal het erbij zetten.

  Met een Subclass 600 visum gaat het lopen vanaf het moment dat je je eerste stapjes in Australië hebt gezet 👍

  Reply
   Pieter - June 30, 2018

   Top! Dank voor je reactie!

   Dan ga ik deze maar eens aanvragen..!

   En, ook de gids gelijk gedownload. Veel praktische info, daar heb ik echt wat aan!

   Reply
    Luuk - July 1, 2018

    Goed om te horen. Geniet van de voorbereidingen voor deze prachtige reis!

    Reply
Lou - February 3, 2019

Hoi Luuk,
Samen met m’n vriend ben ik van plan om eerst een paar weken (6 à 8 weken) te gaan reizen door Australië met een toeristenvisum. Vervolgens willen we een paar weken (6 à 8 weken) reizen door Nieuw-Zeeland en van daaruit een WHV aanvragen als Australië goed is bevallen (wat ik me héél goed kan voorstellen). Weet jij toevallig of dit mag? Als in: mag je zo kort op elkaar twee visa (toeristenvisum, WHV) hebben aangevraagd? Of moet daar een bepaalde periode tussen zitten? Aan de verdere voorwaarden zullen we natuurlijk voldoen: eerste WHV, genoeg geld op onze bankrekening etc. Ik hoor het graag!

Reply
  Luuk - February 4, 2019

  Hoi Lou,

  Dat mag. Je gaat op een toeristen visum naar Australië toe en voordat deze verloopt, ben je het land uit en zit je in Nieuw-Zeeland.
  Daar vraag je dan meteen je Working Holiday Visa aan voor Australië en in dit proces geef je aan dat je het visum aanvraagt buiten Australië, je zit immers in NZ.
  Het mag zo kort op elkaar, alleen ik kan geen uitspraak doen hoe snel dit proces gaat verlopen.

  Reply
Helga - August 20, 2019

Hoi luuk, net evisitor 651 aangevraagd en binnen 2 minuten goedgekeurd ! Was heel nuttig te lezen dat deze gratis is , zat nml eerst op foute site en moest daar 78,- euro p.p. afrekenen. Gelukkig had ik jou artikel in mn achterhoofd !!

Reply
  Luuk - August 20, 2019

  Goed om te lezen Helga!

  Er zijn inderdaad een aantal sites die geld vragen voor de aanvraag van een visum voor Australië en andere landen. Dit is helemaal niet nodig!

  Goede reis en veel plezier!

  Reply
Leave a Reply:

Australië

Bereid je goed voor

Bereid je goed voor op je reis naar Australië met de GRATIS Kangoeroeland voorbereidingsgids.