Een Bankrekening Openen in Australië. Waar, Waarom en Hoe!

een bankrekening openen in Australië

Als je voor een langere tijd naar Australië gaat, dan is het handig om een bankrekening te openen. Wellicht dat je erover hebt nagedacht, maar weet je niet precies bij welke bank je terecht kan. In dit artikel vind je redenen, tips en een fijne truc om een bankrekening te openen in Australië en goed met je geld om te gaan.

In dit artikel leer je:
 • Welke vooraanstaande banken er in Australië zijn, die geschikt zijn voor jou
 • Welke bank mijn persoonlijke voorkeur heeft en waarom
 • Waarom het verstandig is om een bankrekening te openen
 • Welke truc je kan gebruiken om kosten te besparen op je transacties van en naar je Nederlandse of Australische bankrekening.

Leestijd: 4 minuten

More...


Een bankrekening openen in Australië

Eén van de makkelijkste dingen die je kan doen in Australië is een bankrekening openen. Ze willen namelijk money, money, money. Als jij voor een langere tijd de toerist gaat uithangen, dan is het verstandig een rekening te openen. Op deze manier vermijd je hoge transactiekosten van pinnen of van het gebruik van een credit card, mocht je dit willen doen.

een bankrekening openen in Australië

Er is een alternatief en dat is iedere keer met een groot bedrag aan cash op zak lopen. Relatief is een kasopname bij een pinautomaat kleiner als je een groot bedrag pint. Zo is 25 euro kosten op 200 euro pinnen relatief groter dan als je 500 euro zou pinnen. Alleen, ik denk niet dat je in Nederland ook met 500 euro cash op zak zou lopen 😉De top 4​​​​ banken in Australië

Australië heeft veel banken tot z'n beschikking, teveel om op te noemen. De meest recht toe recht aan banken, die niet ver uiteenlopen zijn:

 • ANZ (Australia and New Zealand Banking Group)
 • NAB (National Australia Bank)
 • Westpac
 • minus
  CommonWealth Bank

Deze vier banken hebben het voor buitenlanders makkelijk gemaakt. Je kan namelijk tot 12 maanden vóórdat je het land binnenkomt, online een rekening openen. 

Je keuze

Wil je weten welke bank je moet kiezen? Ik raad je aan om CommonWealth Bank te nemen. Deze heb ik persoonlijk gehad en hun service is goed. Daarnaast heeft de CommonWealth Bank de meeste pinautomaten in het land, dus mocht je een keer geld uit de muur willen trekken, dan hoef je niet lang te zoeken naar een automaat.

Online een bankrekening openen

Om nu online een bankrekening te openen bij de CommonWealth Bank, klik hier. Het neemt je mee door het proces in ongeveer 10 minuten. Kies voor de Everyday Account Smart Access.

Je vult enkele gegevens in en op een gegeven moment kom je bij de vraag welke branch (choose branche) je wil hebben. Kies voor de branch in de stad waarin je arriveert of waarvan je weet dat je daar vrij snel na aankomst het langste zal blijven (het maakt niet zo heel veel uit). Bij mij was dit 48, Martin Place in Sydney.

Kies vervolgens het type visum waar je Australië op binnenkomt. Het Working Holiday Visa staat er tussen. Als je op een toeristenvisum komt, vul je 'Other' in.

Vervolgens kom je bij een stuk waarin je je wachtwoord bedenkt en klaar is kees!

Ook kan je natuurlijk moment afwachten wanneer je in Australië bent, dan kan je bij de eerste de beste vestiging naar binnenlopen en het dan regelen.


Waarom het openen van een bankrekening in Australië

Zoals eerder vermeld is het niet fijn om met een flinke lading contant geld op zak te lopen. Dingen willen nog weleens zoek raken en, ook al is Australië een Nanny State, er kunnen nog steeds weleens dingen gestolen worden in hostels of shared houses waar het makkelijk is om naar binnen te stappen als buitenstaander. Zakkenrollers heb je ook in Australië trouwens!

een bankrekening openen in Australië

Een andere reden is van een meer geldbesparende aard. Een fijne truc die sinds niet al te lang bestaat, maar hierover ga ik in de volgende paragraaf vertellen en is van belang voor zowel de kortblijvers als de langblijvers in Australië!

Als je gaat werken in Australië

Als je van plan bent om in Australië te gaan werken via een Working Holiday Visa, dan is het wel handig als jouw werkgever je kan uitbetalen op een bankrekening. Veel boerderijen, waarmee jij ook dagen kan sparen voor je Second Working Holiday Visa, die betalen niet in cash uit. Natuurlijk komt het voor, maar dat zijn dan meer illegale praktijken en daar zou ik persoonlijk van wegblijven. Dit zijn vaak ook boerderijen die backpackers uitbuiten, hier vertel ik over wanneer je mijn gids hebt gedownload.


Bespaar centen met een truc!

En nuuuuUUUUUUUU ... (tromgeroffel) ... de reden waarom je een bankrekening opent in Australië!!!!! 

Zonder grapjes, het is niet écht een truc. Het heet TransferWise. Met TransferWise kan je van je Nederlandse naar je vers geopende Australische bankrekening, en terug, geld overmaken tegen lagere kosten.

Als je dit namelijk op de 'normale' manier zou doen, dus rechtstreeks van de twee banken, dan betaal je een aanzienlijke hoeveelheid transactiekosten. Daarnaast sneaken die banken ook nog eens wat weg via de valutaomrekening door een, voor jou, ongunstige wisselkoers te hanteren bij de omrekening. Op deze manier kan een overboeking al snel 20 euro kosten en daar betaal je bijvoorbeeld een nacht in een prima hostel voor. Zonde dus!

Hoe het w​erkt

Bij TransferWise hebben ze een leuke methode bedacht waardoor jij die hoge transactiekosten en valutaomrekening omzeilt. Het enige dat TransferWise vraagt is een toeslag die evenredig met het bedrag oploopt.

Het gaat om een percentage tussen de 0.5 en 1% afhankelijk van de hoogte van het bedrag en de soort valuta. Bij een overboeking van bijvoorbeeld €1,000.-, die ik zelf een keer heb gedaan, werd 0.695% over die €1,000.- berekend. Dit is €6.95 aan transactiekosten over dat bedrag. 

Doe je dit direct van bank naar bank, dan betaal je al snel €25,- voor een transactie van €1,000.-

Account aanmaken

Ben je geïnteresseerd geraakt in het kosteloos openen van een TransferWise account, zodat jij goedkoop geld kan overmaken naar Australië of andere landen met een andere valuta? Ram op die knop hieronder! Het brengt je direct naar de website van TransferWise.

Wil je liever wat meer informatie over hoe TransferWise werkt? Klik dan op de link hieronder. Het brengt je naar een artikel waarin ik het uitleg.


Laat van je horen!

Heb jij al een bankrekening in Australië geopend? Zo ja, bij welke bank heb jij dat gedaan en wat zijn je ervaringen? Maak jij al gebruik van TransferWise? Laat het ons horen in een reactie hier onder!


TIJDELIJK Gratis mijn Australië Gids Downloaden!

Kangoeroeland Australië Gids

Download nu TIJDELIJK deze GRATIS Kangoeroeland Australië Gids. In deze gids vind je handige tips en trucs om je reis zo goedkoop en efficiënt mogelijk te beginnen. Als BONUS krijg je nu ook persoonlijke verhalen om je te inspireren tijdens je reis of om nog te gaan reizen.

Je gegevens zijn 100% veilig en worden nooit met derden gedeeld.

Deel dit artikel!
Luuk

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below

Feikje - March 10, 2019

Hoi Luuk, duidelijk artikel! Ik heb zojuist een bankrekening geopend bij ANZ. Voor de andere door jou genoemde banken moet je nl Australisch burger zijn (of ik vind de juiste optie niet…) of – bij Common Wealth – binnen 3 maanden in Australië arriveren (wij gaan pas over ruim een half jaar.) Ik denk dat dit recent veranderd is. Bij ANZ kun je niet aangeven dat je op een toeristenvisum reist, daarom heb ik voor ‘familiebezoek’ als reden gekozen (wat in ons geval ook zo is). Ik vond bij niet één van de door jou genoemde banken dat de rekening gratis was. Ze hadden alle de voorwaarde dat je minimaal 2000 dollar per maand moet storten. Wij willen vooraf een groot bedrag ineens storten, maar omdat we de rekening al zo ver van tevoren openen, komen we daarmee niet op het gemiddelde van die 2000 dollar per maand. We kiezen hier toch voor, omdat de Australische dollar zo ontzettend gunstig staat en voor ons idee aan het zakken is (altijd een gokje, natuurlijk.) Hopelijk ben je blij met deze toelichting.

Reply
  Luuk - March 10, 2019

  Bedankt voor je toelichting Feikje!
  Ik moet erbij zeggen dat dit artikel binnenkort een update krijgt. Door alle regeltjes en beperkingen die steeds verder gaan bij onder andere de banken in Australië, raad ik aan geen Australische bank meer te nemen, maar te gaan voor TransferWise. Dit is makkelijker, goedkoper en minder beperkt. Hier vind je meer https://www.kangoeroeland.nl/bankrekening-openen-buitenland/

  Reply
Leave a Reply:

Australië

Bereid je goed voor

Bereid je goed voor op je reis naar Australië met de GRATIS Kangoeroeland voorbereidingsgids.