9

Bankrekening openen in Australië: Waar, waarom en hoe! – UPDATE 2020

een bankrekening openen in Australië

Als je voor een langere tijd naar Australië gaat, dan is het handig om een bankrekening te openen. Wellicht dat je erover hebt nagedacht, maar weet je niet precies bij welke Australische bank je terecht kan. Alleen, moet je wel bij een Australische bank zijn? In dit artikel vind je redenen, tips en een fijne truc om een bankrekening te openen in Australië om goed met je geld om te gaan.

In dit artikel leer je:

 • Welke vooraanstaande banken er in Australië zijn
 • Waarom je niet bij een Australische bank moet wezen
 • Welke life hack je kan gebruiken om kosten te besparen op je transacties
 • Waarom het verstandig is om een bankrekening te openen

Leestijd: 4 minuten

More...


Een bankrekening openen in Australië

Eén van de makkelijkste dingen die je kan doen in Australië is een bankrekening openen. Ze willen namelijk money, money, money. Als jij voor een langere tijd de toerist gaat uithangen, dan is het verstandig een bankrekening te openen. Op deze manier vermijd je hoge transactiekosten van pinnen of van het gebruik van een credit card, mocht je dit willen doen.

een bankrekening openen in Australië

Er zijn twee alternatieven. Het eerste alternatief is iedere keer met een groot bedrag aan cash op zak door Australië lopen. Relatief zijn de kosten van een kasopname bij een pinautomaat namelijk kleiner als je een groot bedrag pint. Zo is 25 euro aan transactiekosten op 100 euro pinnen relatief groter dan als je 500 euro zou pinnen. Maar goed, deze optie is niet ideaal en zonde van je geld.

Het tweede alternatief is een bankrekening openen bij TransferWise. Blijf plakken! Hier kom ik zo op.

Waarom het openen van een bankrekening in Australië

Zoals ik al zei is het niet fijn om met een flinke lading contant geld op zak te lopen. Dingen willen nog weleens zoek raken en, ook al is Australië een Nanny State, er kunnen nog steeds dingen gestolen worden in hostels of shared houses waar het makkelijk is om naar binnen te stappen als buitenstaander. Zakkenrollers heb je namelijk ook in Australië.

Daarbij, als je voor een langere tijd door Australië reist, dan wil je er misschien ook wel werken. Het is dan handig om een rekening te hebben waar je werkgever je salaris op kan storten. Hierover meer in het volgende stuk.

Als je gaat werken in Australië

Als je van plan bent om in Australië te gaan werken via een Working Holiday Visa, dan is het wel handig als jouw werkgever je kan uitbetalen op een bankrekening. Veel boerderijen, waarmee jij ook dagen kan sparen voor je Second Working Holiday Visa, die betalen niet in cash uit. Natuurlijk komt het voor, maar dat zijn dan meer illegale praktijken en daar zou ik persoonlijk van wegblijven.

Als je voor een kortere tijd gaat reizen

Ook als je van plan bent om voor een kortere tijd door Australië te reizen waarbij je niet van plan bent om te werken, dan is er een mooie oplossing voor je. Die ga ik nu bespreken.

De beste manier om je Australische Dollars te beheren

TransferWise

De beste manier om je Australische dollars te beheren is via TransferWise. Er zijn twee slimmeriken geweest die TransferWise hebben uitgevonden om de internationale transactiekosten te vermijden. De werking ervan kan je lezen in een ander artikel dat ik heb geschreven. Zoals met heel veel zaken is ook de financiële wereld aan het veranderen. De reguliere banken worden minder populair en online applicaties zijn bezig de overhand te krijgen. Niet zonder reden ook.

De voordelen van TransferWise in het kort:

 • TransferWise omzeilt een gedeelte van de kostenstructuur van de banken
 • Tegen de actuele wisselkoers valuta wisselen zonder sneaky toeslagen
 • Transactiekosten die vele malen lager zijn dan bij banken
 • Je bespaart al snel 30 euro aan kosten per transactie wanneer je TransferWise gebruikt

Het TransferWise Borderless Account

Met een bankrekening bij TransferWise heb je een Borderless Account. Het Borderless Account is perfect voor backpackers, reizigers en expats. Het merendeel van de backpackers en reizigers die naar Australië gaan, gaan op een Working Holiday Visa en dat visum staat toe om in Australië te werken en te reizen. Ook als je naar Australië gaat voor een kortere vakantie is deze rekening geschikt. Je regelt er namelijk ook een betaalpas bij en dit is ideaal om vanaf te betalen.

Een rekeningnummer voor Australië

Met Transferwise beschik je in Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika, Europa en Groot-Brittannië met het Borderless Account over een lokale bankrekening waardoor je dus GRATIS betalingen kan ontvangen. Vooral even een check naar de backpackers en reizigers die van plan zijn om te werken in Australië en Nieuw-Zeeland: Dit is dus ideaal om je geld op te ontvangen.

Je werkgever kan dus je salaris direct op je Australische TransferWise rekeningnummer storten en met de betaalpas die je erbij regelt kan je overal contactloos betalen. Geld pinnen kan bij de meest voorkomende banken van Australië mocht je een keer cash nodig hebben.

Wisselen van valuta gebeurd via de applicatie

Tijdens je reis of reizen komt het ook nog weleens voor dat je van valuta moet wisselen. Stel je wil je Australische Dollars omzetten naar Nieuw-Zeelandse Dollar omdat je reis er in Australië op zit en je gaat vervolgens in Nieuw-Zeeland verder (doen veel backpackers), dan kan je dit dus tegen zeer lage kosten doen en binnen deze rekening via de app.

Óf wanneer je je Australische Dollars wil omzetten naar Thaise Baht, omdat je je hard gewerkte Working Holiday spaargeld gaat besteden in Thailand. Als het deze valuta niet zijn; je kan 40 soorten inwisselen via je rekening tegen zeer lage kosten en je beheert dit dus volledig zelf.

Ontloop hoge transactiekosten, maak het jezelf gemakkelijk en open een account bij TransferWise. Je krijgt er geen spijt van.Wanneer je toch voor een Australische bank wil gaan

Als je om de één of andere reden toch nog wil gaan voor een Australische bankrekening, dan heb ik hier de top 4 banken voor je uiteen gezet.

De top 4​​​​ banken in Australië

Australië heeft veel banken tot z'n beschikking, teveel om op te noemen. De meest recht toe recht aan banken, die niet ver uiteenlopen zijn:

 • ANZ (Australia and New Zealand Banking Group)
 • NAB (National Australia Bank)
 • Westpac
 • minus
  CommonWealth Bank

CommonWealth Bank; deze heb ik persoonlijk gehad voordat ik TransferWise gebruikte en hun service is goed. Daarnaast heeft de CommonWealth Bank de meeste pinautomaten in het land, dus mocht je een keer geld uit de muur willen trekken, dan hoef je niet lang te zoeken naar een automaat.

Als je een Australische bankrekening hebt

Met TransferWise kan je ook van je Nederlandse of Belgische bankrekening naar je vers geopende Australische bankrekening en terug geld overmaken tegen wat lagere kosten dan als je van bank naar bank zou doen. Echter, het is niet zo voordelig als een Borderless Account met betaalpas. 

Als je van bank naar bank dan betaal je een aanzienlijke hoeveelheid transactiekosten. Daarnaast sneaken die banken ook nog eens wat weg via de valutaomrekening door een, voor jou, ongunstige wisselkoers te hanteren bij de omrekening. Op deze manier kan een overboeking al snel 25 euro kosten en daar betaal je bijvoorbeeld een nacht in een prima hostel voor. Zonde dus!

Hoe het w​erkt

Bij TransferWise hebben ze een leuke methode bedacht waardoor jij die hoge transactiekosten en valutaomrekening omzeilt. Het enige dat TransferWise vraagt is een toeslag die evenredig met het bedrag oploopt. Voor niets komt de zon op.

Het gaat om een percentage tussen de 0.5 en 1% afhankelijk van de hoogte van het bedrag en de soort valuta. Bij een overboeking van bijvoorbeeld €1,000.-, die ik zelf een keer heb gedaan, werd 0.695% over die €1,000.- berekend. Dit is €6.95 aan transactiekosten over dat bedrag. 

Doe je dit direct van bank naar bank, dan betaal je al snel €30,- voor een transactie van €1,000.-

Account aanmaken

Ben je geïnteresseerd geraakt in het kosteloos openen van een TransferWise account, zodat jij goedkoop geld kan overmaken naar Australië of andere landen met een andere valuta? Druk op die knop hieronder. Het brengt je direct naar de website van TransferWise.


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië

Laat van je horen!

Heb jij al een bankrekening in Australië geopend? Maak jij al gebruik van TransferWise? Laat het ons weten in een reactie hier onder!


Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 9 comments
Feikje - March 10, 2019

Hoi Luuk, duidelijk artikel! Ik heb zojuist een bankrekening geopend bij ANZ. Voor de andere door jou genoemde banken moet je nl Australisch burger zijn (of ik vind de juiste optie niet…) of – bij Common Wealth – binnen 3 maanden in Australië arriveren (wij gaan pas over ruim een half jaar.) Ik denk dat dit recent veranderd is. Bij ANZ kun je niet aangeven dat je op een toeristenvisum reist, daarom heb ik voor ‘familiebezoek’ als reden gekozen (wat in ons geval ook zo is). Ik vond bij niet één van de door jou genoemde banken dat de rekening gratis was. Ze hadden alle de voorwaarde dat je minimaal 2000 dollar per maand moet storten. Wij willen vooraf een groot bedrag ineens storten, maar omdat we de rekening al zo ver van tevoren openen, komen we daarmee niet op het gemiddelde van die 2000 dollar per maand. We kiezen hier toch voor, omdat de Australische dollar zo ontzettend gunstig staat en voor ons idee aan het zakken is (altijd een gokje, natuurlijk.) Hopelijk ben je blij met deze toelichting.

Reply
  Versio - March 10, 2019

  Bedankt voor je toelichting Feikje!
  Ik moet erbij zeggen dat dit artikel binnenkort een update krijgt. Door alle regeltjes en beperkingen die steeds verder gaan bij onder andere de banken in Australië, raad ik aan geen Australische bank meer te nemen, maar te gaan voor TransferWise. Dit is makkelijker, goedkoper en minder beperkt. Hier vind je meer https://www.kangoeroeland.nl/bankrekening-openen-buitenland/

  Reply
Tilly - August 15, 2019

In februari hadden we wel problemen met onze betaalkaarten. We konden wel geld pinnen, maar niet betalen met onze kaarten terwijl deze toch op ‘wereld’ stonden. Wij waren in de gelukkige omstandigheden dat we bij familie waren, maar als toerist zonder familie zou je dan wel problemen hebben. Op je website lees ik een goede tip als je langere tijd in Australië verblijft om dan een Australische rekening te openen.

Nuttige tips zijn van harte welkom.

Reply
  Versio - August 16, 2019

  Bedankt voor je bericht Tilly!

  Klopt, wanneer je bankpas op ‘wereld’ zet, kan je geld uit de muur halen maar niet bij andere instanties, zoals restaurants, een drankje pinnen/betalen.
  Toen ik net in Australië was, liep ik vaak met 500 AUD cash rond (niet ideaal) en betaalde in cash omdat je inderdaad niet kan paywaven of iets dergelijks bij een restaurant, supermarkt etc.

  Ik raad je aan dit artikel te lezen en bij TranferWise een online account te openen en erna een pas aan te vragen.

  https://www.kangoeroeland.nl/bankrekening-openen-buitenland/

  Dit is goedkoper dan het houden en gebruiken van een Australische bank en/of het iedere keer pinnen van 500 AUD. Met de (Australische) rekening van TransferWise kan je goedkoop valuta omwisselen van EUR naar AUD én je kan pinnen/paywaven in restaurants, café’s, supermarkten etc. met de betaalkaart; de kleinere bedragjes dus.
  Het open houden van de rekening kost geen geld en de wisselkoers is transparant en zoals het hoort zonder kleine aftroggel trucjes zoals je bij de normale banken ziet.

  Via de online rekening kan je valuta omwisselen en vervolgens op je betaalkaart zetten die gelinkt is aan de Australische TransferWise rekening. Met die pas tik je vrolijk je drankjes af.

  Als je nog vragen hebt, let me know!

  Reply
Jasmijn - September 18, 2019

Hey Luuk

Ik heb vandaag een account geopend en er kwam op om direct 30 AUD over te schrijven voor de bankpas (wat ik gedaan heb). Ik vroeg me af of de australische werkgever wel degelijk overschrijft op dat transferwise rekeningnummer of moet je dan nog een klassieke bankrekening uit Australië hebben?? Ik ben nu nog in Europa maar vertrek over 10 dagen. Kan ik dan met die bankpas bv ook in Bali betalen of geld uit de muur halen of enkel in Australië?☺️
Dit is compleet nieuw voor me!

Groetjes Jasmijn

Reply
  Versio - September 19, 2019

  Hoi Jasmijn,

  Goed dat je het vraagt!

  Je krijgt met je TransferWise account onder andere een Australische bankrekening, als je die aan je werkgever geeft, dan komt het goed.
  Met de pas kan je in Australië overal betalen wanneer je geld op die rekening zet. Je kan bijvoorbeeld pay waven (contactloos betalen). Dit komt omdat je een Australische bankrekening hebt van TransferWise.

  Op Bali kan je niet op alle plekken met je pas betalen. Vaker niet dan wel eigenlijk. Op Bali heb ik vrijwel alles cash betaald. Met de kleine winkels, café’s etc. die er zijn, is dat wel het beste om te doen.
  Je kan met je normale Nederlandse/Belgische bankpas, mits je deze op ‘wereld’ hebt gezet, geld uit de muur trekken op Bali (maar ook met je TransferWise pas als er geld op staat. Alleen ik zou dit met je Nederlandse/Belgische bankpas doen en meteen op het vliegveld). Ook is het geen gek idee om wat Indonesisch geld in Nederland cash te regelen.

  Als je nog vragen hebt, let me know.
  Veel plezier met je reis! Hou ons op de hoogte van je ervaringen 🙂

  Reply
Tom - October 30, 2019

Hi Luuk,

ben aan het kijken met mijn dochter om een transferwise rekening te openen en nu vraagt hij om een BSB nummer. Daar loop ik vast. Moet ik hier de NL-bank gegevens van dochter invullen? Want ik dacht dat transferwise juist voorkomt dat je een Aussie bankrekening moet openen. Toch?
groet, Tom

Reply
Moniek - January 10, 2020

Hee,

Weten jullie wanneer je officieel verplicht bent je Australische bankrekening te sluiten?
Mag je je rekening nog open laten wanneer je het land moet verlaten?

Groetjes

Reply
  Versio - January 25, 2020

  Hoi Moniek, je bankrekening in Australië hoef je niet te sluiten. Je kan deze dus ook gewoon open laten.

  Groetjes!

  Reply

Leave a Reply: