De beste reistijd voor Australië: De gids voor het beste weer tijdens je reis
Eén van de vragen die ik het meest krijg, is: "Wat is de beste reistijd voor Australië?" Dit zal ik je even haarfijn gaan uitleggen. Daarnaast zal ik je enkele tips geven zodat jij je route zo kan uitstippelen dat jij ALLEEN maar zon hebt!
Oké, Oké, ik overdrijf, maar ik zeg je eerlijk dat je er niet ver naast zit als je je er aan houdt.
In dit artikel leer je:
Leestijd: 6 minuten
More...
Winter is Zomer! En Andersom ...
Net als dat het water door de afvoer in Australië de andere kant op draait dan dat het in België en Nederland doet, is de zomer en winter ook omgedraaid. Dit biedt een heel leuk perspectief: Je kan de Nederlandse en Belgische winter ontsnappen!
... Of was dat van het water toch een mythe? ...
Wat in ieder geval géén mythe is, is dat het in december in Australië HARTJE ZOMER is! De eerste keer dat je dit meemaakt is heel vreemd. Waar je normaal gesproken in de vrieskou zit of de stromende regen, zit je ineens kerst te vieren op het strand van Bondi Beach in het tweede jaar dat je er bent of op de kersen-boerderij in het eerste jaar dat je er bent.
Plan je verblijfsplekken
Als je het over winter in Australië hebt, dan kan het koud worden. Die vieze kou zoals we die in Nederland en België kennen. Vooral Melbourne staat bekend om die kou. Als je het namelijk in perspectief ziet, dan ligt Melbourne ongeveer ter hoogte van Engeland, Nederland en België. Althans, het heeft hetzelfde klimaat.
Wanneer je dus naar Australië vliegt, plan je reis dan zo, dat je niet in juli eerst naar Melbourne of Sydney vliegt. Je komt dan van een Nederlandse of Belgische zomer, midden in de Australische winter, oftewel een koude kermis. Kijk maar naar de foto hierboven. Het is dus belangrijk om je reis een beetje slim te plannen en dit te vermijden, zodat je veelal in mooi weer zit. De beste reistijd voor Australië als je het hebt over het zuiden, is dus in de Europese winter!
De beste reistijd voor Australië
Stiekem heb ik dit al verklapt, het is dus beter om het zuiden van Australië op te zoeken rondom december.
De seizoenen van Australië
Hieronder zie je een kaart van Australië met de verschillende temperaturen / seizoenen.
Zoals je ziet is het in het Zuiden meer een zeeklimaat, zoals we dat in Nederland en België kennen. Het Noorden daarentegen is zo tropisch als het maar kan.
Beiden zijn schitterende plekken. In het Zuiden heb je bijvoorbeeld het mooie stedelijke Sydney en Melbourne en in het Noorden het magische Cairns, met daaromheen het regenwoud.
Dit is dan nog maar de Oostkust. De Westkust heeft ook veel moois te bieden. Sommigen durven 'nóg mooier' te stellen. Het tropische Darwin, dat bekend staat om de vele krokodillen (die zijn ook in Cairns trouwens, dus ga er niet zwemmen) of het stedelijke Perth dat weer meer in het Zuiden ligt.
Enkele ideeën om je reis te plannen
Om jou te helpen de beste reistijd voor Australië te bepalen, zal ik je enkele adviezen geven. Misschien twijfel je of je de Oostkust of Westkust wil gaan afreizen. Of misschien twijfel je of je in het Zuiden of het Noorden wil beginnen.
Het hangt ten eerste af van wat jij graag wil (duh). Natuurlijk wil jij als persoon dingen gaan zien in Australië en dit zal ook zeker gaan gebeuren. Wat ik bedoel is de ervaring die jij gaat krijgen tijdens je reis.
Pre-Checklist West- of Oostkust, starten in Noord- of Zuid-Australië
Bepaal het volgende dat je wil doen:
De Westkust van Australië
De Westkust van Australië is schitterend (net als de Oostkust trouwens).
Wat ik je wel wil meegeven is dat Perth de meest geïsoleerde stad ter wereld is (geen geintje). De eerste stad van een goede grootte die je tegenkomt vanaf Perth is Adelaide. Hier ben je na ongeveer 2,100 kilometer rijden of vliegen.
De reden waarom ik dit vertel, is omdat openbaar vervoer niet in overvloed zal zijn en als het er is, heeft het beperkte stops.
Wanneer je alleen reist
Als jij in je eentje naar Australië gaat zonder rijbewijs en je bent ook niet van plan om een auto te kopen. Dan beperk je jezelf als je de Westkust gaat afreizen. Natuurlijk hoeven deze punten geen probleem te zijn. Er zijn namelijk genoeg mensen die het wel gewoon alleen doen.
Op Facebook vind je namelijk pages zoals deze, waarin je een oproep kan doen om met iemand te gaan liften (ik begrijp dat dit niet voor iedereen is weg gelegd). Er zijn groepen backpackers die ook de Westkust willen afreizen en misschien kan je met ze mee. Bovendien heb je ook bepaalde tours die je bijvoorbeeld een stukje buiten Perth nemen en weer terug.
Wanneer je samen met iemand reist
De Westkust zou beter voor je zijn wanneer je samen met iemand gaat reizen. Als je namelijk stopt bij die mooie kust aan het Westen en je bent alleen en je hebt een eigen auto, dan is het jammer als je het niet kan delen met iemand. Daarnaast kan je samen makkelijker een auto kopen om te road trippen vanwege de kosten die je dan split.
De Oostkust van Australië
De Oostkust van Australië heeft verreweg het meeste vertier te bieden. Vooral de route van Zuid naar Noord of andersom is erg populair. Met vertier bedoel ik de hoeveelheid aan activiteiten die je kan doen. Het zal je dan ook niet verbazen als je veel reizigers tegen gaat komen aan de Oostkust. Omdat er meer bedrijvigheid is, kan je ook rekenen op meer mogelijkheden in het vervoer. Op een rijtje:
- Het sociale leven is bruisend. Vooral als je alleen bent is dit erg leuk;
- De vliegtickets zijn goedkoper tussen de steden aan de oostkust;
- Je hebt meer mogelijkheden met de busreizen. Bussen stoppen op meer punten;
- Er zijn meer mensen om mee te liften als je dat leuk lijkt;
- Je hebt meer keuze en aanbod uit tours;
- Tours zijn goedkoper vanwege het grotere aanbod aan bedrijven die de tours aanbieden.
Denk aan tours zoals de Whitsunday Eilanden of Fraser Island, of activiteiten zoals bungee jumpen en skydiven. Vooral als jij alleen gaat reizen is de Oostkust heel erg leuk, maar natuurlijk ook als je samen met iemand gaat. Persoonlijk wilde ik alleen de Oostkust van Australië afreizen, omdat je dan met niemand dan jezelf rekening hoeft te houden en die vrijheid is erg fijn.
Trouwens!
5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië
1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.
2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van staal en gaat daarom dus lang mee. Ideaal ook wanneer je gaat vliegen en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je.
3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.
4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je bijvoorbeeld veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.
5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.
De steden en gebieden die je tegenkomt aan de Oostkust
Wat onder de Oostkust (road trip) valt, met Adelaide erbij als een stukje South Australia, zijn de volgende gebieden en steden (van Zuid naar Noord):
Van Zuid naar Noord
Tussen Melbourne en Sydney ligt ook nog de hoofdstad Canberra. Die heb ik er niet tussen gezet maar wilde ik nog wel vermelden. Persoonlijk zou ik die overslaan, maar deze keuze is uiteraard aan jou en ik wil je hierin niet beïnvloeden.
Als je vanaf het Zuiden in Australië je reis gaat beginnen (Adelaide, Tasmanië, Melbourne en Sydney) zorg er dan voor de je op z'n vroegst in oktober gaat. Vanaf dan gaat het goed opwarmen in Australië en dan is het in het Zuiden heel aangenaam.
Van Noord naar Zuid
Hier is het lijstje natuurlijk precies andersom 😉
Als jij je reis van Noord naar Zuid gaat doen. Zorg dan dat je rond juni in Cairns zit. Je zit dan in de Australische winter en dan is het in Cairns echt heerlijk weer. Het regen seizoen van Cairns is dan ook net voorbij. Het regenseizoen valt binnen de zomer van Australië en is van ongeveer oktober tot en met februari. Reken op temperaturen van 35 graden, een luchtvochtigheid van boven de 90% en veel regen.
Schrik hier trouwens niet van. Veel mensen vermijden Cairns in het regenseizoen, maar persoonlijk vind ik het één van de mooiste tijden. Juist dan komt het regenwoud enorm tot leven en is alles erg groen. Ga bijvoorbeeld naar de Daintree Rainforest in deze tijd en laat je overweldigen door de magie ervan. Trouwens, ook in juni is de Daintree magisch. Maak je maar geen zorgen.
Mijn advies in het kort
Van Zuid naar Noord
Starten rond oktober, november of december rond Melbourne en Sydney.
Van Noord naar Zuid
Starten rond juni, juli of augustus rond Cairns.
Zelf ben ik in december met mijn Oostkust trip gestart in Sydney, omdat ik daar ook landde. Vanaf daar ben ik naar Melbourne en Tasmanië gegaan. Vervolgens naar Adelaide en weer terug via Melbourne en Sydney waar ik in februari weer aankwam. In maart ben ik richting Brisbane gegaan, heb daar een tijd op een boerderij 'in de buurt' gewerkt en ben toen in juni naar Cairns gegaan.
De kou van het zuiden het ik vermeden en ik heb voor mijn Second Year Visa gespaard in de omgeving van Cairns om vervolgens in september de Oostkust weer af te reizen richting het Zuiden. Eén keer was voor mij niet genoeg!!!
Een korte vakantie naar Australië
Ga jij voor een kortere tijd naar Australië? Bijvoorbeeld 2, 3 of 4 weken? Ook dan is het goed te doen. Het is mogelijk om bijvoorbeeld de Oostkust af te reizen in 3 tot 4 weken. Er staat dan alleen wel een tijdsdruk op het geheel en je zal keuzes moeten maken.
Mijn ouders hebben mij bijvoorbeeld opgezocht in Cairns in April. Ze zijn in Sydney begonnen, waar ze een jas nodig hadden, maar waar het wel mooi weer was. Zeg maar een mooie herfstdag in Nederland of België.
Van Sydney uit zijn ze met een camper naar Cairns gekomen en hebben ze de hotspots aangedaan om vervolgens een kleine week in Cairns te zijn. Met de Whitsunday Eilanden en Fraser Island als grootste twee hotspots van de Oostkust, hebben zijn gekozen voor Fraser Island. De Whitsunday Eilanden hebben ze overgeslagen.
Als je voor 2 weken gaat, dan zul je je keuzes nog scherper moeten maken. Je zou bijvoorbeeld 3 keer van locatie kunnen veranderen in die tijd en bijvoorbeeld Melbourne, Sydney en Cairns kunnen bezoeken.
Als je slim boekt ben je voor een enkeltje 100 Australische dollar kwijt. Dit is ongeveer 80 Euro.
Stel hier je vragen over de beste reistijd voor Australië!
Heb je vragen over de beste reistijd voor Australië? Heb je al ervaring met een bepaalde reistijd en wil je dit graag delen? Laat hieronder je reactie achter! We helpen je graag 🙂