De top 22 bezienswaardigheden van Sydney Centrum

Bezienswaardigheden van Sydney

Wanneer je naar Australië gaat, bestaat er een grote kans dat je in Sydney terecht komt. Misschien is het beter om te zeggen dat de kans klein is dat je niet in Sydney terecht komt! De grootste stad van Australië heeft een plek in mijn hart veroverd. Het is een stad, maar tegelijkertijd heb je veel natuur en ruimte om je heen, net als mooie uitzichten. De sfeer is goed, de stad is schoon en de mensen gemoedelijk. In dit artikel kom jij de top 22 bezienswaardigheden van Sydney te weten!

In dit artikel kom je te weten:

 • check
  De top 22 bezienswaardigheden van Sydney
 • check
  Wat je allemaal kan doen
 • check
  Waar je dat allemaal kan doen
 • check
  Dat alles goed te lopen is
 • check
  In welke buurt je schandalig uit kan gaan

Leestijd: 5 minuten

More...


Sydney en het centrum

Sydney is met een inwoneraantal van ongeveer 5.2 miljoen inwoners de grootste stad van Australië. Het gaat gelijk op met Melbourne die 200.000 minder inwoners heeft.

Sydney bestaat uit 658 buurten of suburbs, waarvan het centrum van Sydney (Sydney CBD) er één van is en hier zijn de meest vooraanstaande bezienswaardigheden te vinden. Stel je dus voor wat je er nog meer kan doen. Sydney is dus groot.

De meest populaire suburbs van Sydney buiten het centrum om zijn:

 • Surry Hills
 • Newtown
 • Bondi Beach
 • Manly Beach
 • Darlinghurst
 • Chatswood
 • Darling Harbour
 • The Rocks
 • Chippendale
 • Potts Point

In dit artikel ga ik de top 22 bezienswaardigheden van Sydney met je doornemen. Dit zijn vooral de bezienswaardigheden die je vind in en rond het centrum van Sydney.

Weet je trouwens al wat je regelt wanneer je in Australië bent?

 • Kom hier te weten wat je regelt wanneer je in Australië bent

De top 22 bezienswaardigheden van Sydney centrum


Sydney Opera House

bezienswaardigheden van sydney

Wanneer men iets iconisch moet opnoemen in Sydney of Australië op zich, dan is dat wel de Sydney Opera House. De Sydney Opera House staat ook steevast in de lijst van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden ter wereld. Wanneer je dus naar Australië reist én in Sydney verblijft, dan is dit dus een plek om naar toe te gaan.

Het is een plek waar ik vaak naar toe ging voor een goede wandeling, te ontspannen, mensen te kijken en te genieten van het uitzicht over het water, op de boten die langs varen en de Harbour Bridge.

Let op: zoals je kan verwachten zijn de drankjes duur bij een bezienswaardigheid zoals dit!

Harbour Bridge

bezienswaardigheden van sydney

Een andere iconische bezienswaardigheid van Sydney is de Harbour Bridge. Deze brug zie je vanuit Nederland of België nog wel het meest wanneer de jaarwisseling op t.v. wordt uitgezonden. De hele brug lijkt dan bijna te ontploffen van het vuurwerk op het moment dat het nieuwe jaar in gaat vanuit Sydney. Wij moeten dan nog 10 uur wachten voordat wij de champagne kunnen laten knallen.

Buiten de jaarwisseling om is de Harbour Bridge een centraal punt van Sydney. Vooral als het gaat om het verkeer in het water. De twee meest bekende havens van Sydney, Circular Quay en Darling Harbour, zijn hier namelijk vlakbij.

Wanneer je naar de Pylon Lookout gaat, kun je meer te weten komen over de geschiedenis van deze brug. Ook kan je een 'bridge climb' doen, waarbij je over de boog van de brug loopt. Dit kost alleen wel wat.Circular Quay

bezienswaardigheden van sydney

In de buurt van het Sydney Opera House vind je Circular Quay. Dit is een ferry terminal waarvandaan er diverse ferry's gaan naar de mooiste plekken rondom het centrum van Sydney. Denk aan het bekende Manly met Manly Beach, Watsons Bay en Toronga Park Zoo. Meer hierover wat later in dit artikel.

Ook vertrekt vanuit hier de beroemde Sydney Harbour Coffee Cruise en tours om walvissen te bekijken in het walvisseizoen.

Circular Quay is ook de plek voor een goede wandeling, veel café's, restaurants, straatartiesten en je kunt er het Museum of Contemporary Art bezoeken. Check it out!

De stranden van Sydney

bezienswaardigheden van sydney

Als je iets vind in Sydney dan zijn het wel mooie stranden! Er zijn veel stranden waaruit je kan kiezen. Bondi Beach en Manly Beach zijn verreweg het meest populair, maar Sydney heeft nog veel meer mooie stranden te bieden. Voor de strandengids van Sydney raad ik je aan om op de onderstaande link te klikken.

Wil je weten welke mooie stranden Sydney allemaal te bieden heeft?


Taronga Zoo

bezienswaardigheden van sydney

Vanuit Circular Quay kan je ook een ferry nemen naar Taronga Zoo. Deze dierentuin ligt aan de andere kant van het water ten opzichte van de kant waar je bijvoorbeeld de Sydney Opera House vindt.

Om naar Taronga Zoo te komen heb je de zogenaamde Zoo Express. Dit is de ferry die je pakt wanneer je een kaartje hebt gekocht voor de dierentuin. Met dit kaartje kun je dus aan boord van de ferry.

Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van staal en gaat daarom dus lang mee. Ideaal ook wanneer je gaat vliegen en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je bijvoorbeeld veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.

The Rocks

bezienswaardigheden van sydney

The Rocks is een buurt in Sydney met veel geschiedenis. Het is één van de eerste plekken waar bebouwing plaatsvond toen Australië werd ontdekt door de westerlingen. Voor oorsprong was de buurt een soort achterstandsbuurt waar prostituees en zeelieden hun ding deden. Ook was het een tijd van bendes waarvan de Rocks Push de buurt domineerden.

Je kan begrijpen dat het nu een buurt is geworden waarvan de huizenprijzen torenhoog zijn, de hoeveelheid toeristen en activiteiten omvangrijk en de winkels en horecagelegenheden high-end. Op sommige dagen zijn er markten en als je van stappen houdt, sla dan The Argyle zeker niet over. Dit is één van mijn favoriete clubs.


Botanical Gardens

bezienswaardigheden van sydney

Zoals je ziet op de foto ligt in de buurt van de Sydney Opera House en de Harbour Bridge de Botanical Gardens van Sydney. Deze plek biedt mooie natuur, rust en goede wandelingen. Ga er naar een café, restaurant of hou er een picknick in het gras. Must see!


Hyde Park

bezienswaardigheden van sydney

Tussen de Sydney Botanical Gardens en de Westfield Tower ligt Hyde Park. Het is vernoemd naar het Hyde Park dat je in Londen vind en is een soort kleine Central Park van New York, dit omdat het tussen alle drukke bedrijvigheid van Sydney in zit. 

Dit park is mooi en het is ideaal voor een wandeling, een tussenstop met een picknick wanneer je door Sydney aan het wandelen bent. Zo zou je kunnen beginnen bij de Westfield Tower, lopen naar Hyde Park, doorlopen naar de Botanical Gardens en eindigen bij de the Opera House. In de buurt van Hyde Park ligt ook the Australian Museum.

St. Mary's Cathedral

bezienswaardigheden van sydney

Vanuit Hyde Park kijk je tegen St. Mary's Cathedral aan. Deze kathedraal is gebouwd in de 19e eeuw en de bouw is afgerond eind 19e eeuw. Van buiten en binnen de kathedraal weet je dus dat je veel geschiednis kan vinden. Mocht je met kerst in Sydney zijn (hartje zomer in Australië) dan kan je in deze kathedraal rekenen op een fijne sfeer.  Macquarie Street

bezienswaardigheden van sydney

Vanaf Hyde Park tot aan de Sydney Opera House loopt Macquarie Street. Je kan verwachten dat dit één van de straten in Sydney is waar de mooiere en duurdere winkels van de stad zijn. In deze straat vind je ook de oudste bibliotheek van Australië en het parlementsgebouw dat een deel van het voormalige ziekenhuis bezet. Check it out.

Australian Museum

bezienswaardigheden van sydney

Voor een goede snuif Australische cultuur zit je in The Australian Museum goed. Het is het oudste museum van Australië en hier worden diverse tentoonstellingen gehouden op het gebied van natuur en cultuur. Wanneer je meer wil weten over de Australische geschiedenis en de oorspronkelijke inheemse bevolking van Australië, neem dan hier een kijkje

Sydney Tower

bezienswaardigheden van sydney

Kijk uit over Sydney vanuit The Sydney Tower. Er zijn diverse namen bekend voor deze toren, zoals Sydney Tower Eye, AMP Tower, Westfield Centrepoint Tower, Centrepoint Tower of gewoon Centrepoint. Wanneer je op straat aan iemand vraagt waar je deze toren kan vinden, dan weet ik dus zeker dat iemand je kan helpen 😉 De Sydney Tower is 309 meter hoog en vanuit de toren is the Opera House echt heel klein. Om binnen te komen betaal je een prijs van 19 Australische dollar (2019). Een aanrader voor mooie kiekjes. Wanneer je écht hoog wil gaan, dan kan je ook voor de Skywalk gaan. Hierbij ga je naar buiten op de top van de toren. De prijs hiervoor is 70 Australische dollar (2019).

Art Gallery of New South Wales

bezienswaardigheden van sydney

Bij de Sydney Botanical Gardens temidden van de parken ligt The Art Gallery of New South Wales. Dit is een van de grootste kunstgallereijen in Australië en hier vind je moderne kunst en ook authentieke inheemse kunst van de aboriginals. Voor dit laatste gedeelte is de entree gratis.Darling Harbour

bezienswaardigheden van sydney

Daarling Harbour is een echte hotspot om naar toe te gaan wanneer je in Sydney verblijft. Darling Harbour is de plek waar je de prominente toeristenplekken van Sydney vind. Denk aan Madame Tussauds, The Wildlife Sydney Zoo en The Sealife Sydney Aquarium. Ook heb je er een IMAX bioscoop, het Powerhouse Museum waar je de wetenschap, techniek en historie hiervan kan duiken en het Australian National Maritime Museum voor de historie omtrent de zeevaart richting Australië en een kopie van Captain Cook's schip. Alleen al bij een wandeling kijk je hier je ogen uit.

Chinatown

bezienswaardigheden van sydney

In de buurt van Darling Harbour vind je Chinatown. Chinatown kan je bijvoorbeeld bereiken door vanaf Darling Harbour door de Chinese Garden of Friendship lopen. Je herkend Chinatown al vrij snel door de typerende poort met de 2 leeuwen aan de voorkant. In Chinatown vind je lekker eten en winkels en op vrijdagavond is er een speciale markt. Wanneer je hier bent met Chinees Nieuwjaar gaat het helemaal los.

Barangaroo Reserve

bezienswaardigheden van sydney

In de buurt van the Sydney Harbour Bridge vind je Barangaroo Reserve. Het Barangaroo Reserve is een project dat gestart is in 2012 en wordt verwacht 2023 klaar te zijn. Oorspronkelijk was het een containerterminal maar nu maken ze er dus een mooi gebied van.

Het project is vernoemd naar de invloedrijke vrouwelijke inheemse leider ten tijde van de Europese kolonisatie. Zij was getrouwd met Bennelong, een soort bemiddelaar tussen de Britse kolonisten en de inheemse bevolking aan het begin van de verwesterlijking van Australië.

Het grootste gedeelte van het project is af en in 2015 is het geopend voor publiek. Het Barangaroo Reserve is een mooie spot voor wandelingen, mooie uitzichten, restaurant, winkels, evenementen en cultuur.


George Street

bezienswaardigheden van sydney

George Street is de oudste straat in Australië. Oorspronkelijk was het een straat waar veroordeelde mensen voorraden water transporteerden en nu is het één van de hoofdstraten van Sydney waar je grote bedrijven tegenkomt, winkels en oude panden zoals de Queen Victoria Building waar je de mooiste winkels vindt.

In de buurt van de Queen Victoria Building vind je ook de Sydney Town Hall en de St. Andrew's Cathedral. Genoeg eye candy hier dus!

Queen Victoria Building

bezienswaardigheden van sydney

De Queen Victoria Building vind je dus aan de George Street 5 minuten lopen van de Sydney Tower af. In dit mooie en beroemde gebouw vind je de mooiste en duurste winkels. Zelf heb ik daar mijn Akubra hoed gekocht, zo'n echte Aussie hoed. Je kan hier ook terecht voor een koffie en lekker eten. Het bezoeken waard!Martin Place

bezienswaardigheden van sydney

Ook vind je Martin Place 5 minuten lopen van de Sydney Tower. Martin Place is rijk aan geschiedenis. Het is ook het centrale punt van de bedrijven in Sydney en je vindt er de grootste namen qua banken. Zoals de Commonwealth Bank dat de meest gangbare bank van Australië is en waar backpackers over het algemeen hun bankrekening openen. 

Martin Place vind je ook terug in de film The Matrix waar Neo de vrouw in de rode jurk tegenkomt.

Kings Cross

bezienswaardigheden van sydney

Voor een schandalige avond uit zit je goed in Kings Cross. Kings Cross vind je wat meer oostelijk van het centrum van Sydney ter hoogte van Hyde Park. Kings Cross is de plek voor discotheken, stripclubs en seksshops en is soms wat wild van de dronken mensen. Hier kom je te weten wat 'bogan' betekend 😉


Oxford Street

bezienswaardigheden van sydney

Voor een hilarische avond stappen, ga naar Oxford Street. Het westelijke gedeelte van deze straat, ter hoogte van Sydney Central Station en Hyde Park zit vol met bars. Dan heb ik het niet zomaar over bars, maar over gay bars. Het maakt niet uit of je gay of straight bent, de sfeer is hier goed. 

Het begin van Oxford Street waar je deze bars vind, ligt in de buurt of suburb Darlinghurst en hierbij ligt de buurt Surry Hills en in Surry Hills vind je de 'hipster' cultuur. Hippe bars en activiteiten zoals yoga. Zeker een kijkje nemen waard.

Paddington Markets

bezienswaardigheden van sydney

Meer oostelijk op Oxford Street vind je de Paddington Markets. De markten zijn er elke zaterdag en je vind er de mooiste dingen voor leuke prijzen. Zelf had ik daar een stalen armband voor een habbekrats gekocht (die ik dezelfde dag weer verloor tijdens het surfen). Je kan hier goed terecht voor leuke souvenirs en andere dingen. 


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië

Andere bestemmingen in Australië

 • New South Wales
 • Queensland
 • Australian Capital Territory

Laat van je horen!

Ga je tijdens je reis door Australië naar Sydney en heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder! Ben je al naar Sydney geweest en heb je dingen gedaan die je gaaf vond, maar niet in deze lijst staan? Deel je ervaringen!


Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: