Hitte tijdens het backpacken door Australië: 5 tips

Hitte tijdens het backpacken door Australië

Australië is een land waar het in de zomermaanden goed heet kan worden. Niet alleen in de zomermaanden is het heet; in de meeste delen van Australië is dit ook het geval in de lente en in de herfst. Wanneer je gaat backpacken door Australië, zal je veel buiten zijn. Wellicht neem je een baan op een boerderij waarbij je vrijwel alleen maar buiten actief bent. Daarom is het verstandig je in te lezen over deze omstandigheden en vind je hier 5 tips bij hitte tijdens het backpacken door Australië.

In dit artikel kom je te weten:

  • Dat het vaak lekker weer is in Australië
  • 5 tips bij extreme hitte tijdens het backpacken
  • Mijn persoonlijke verhaal over mijn zonnesteek

Leestijd: 4 minuten

More...

Het weer in Australië

In een eerder artikel heb ik al met je doorgenomen wat de beste reistijd is om naar Australië te reizen qua weer. Ik zal het hieronder nog even kort uitleggen.

Het klimaat van Australië

Het klimaat in Australië is erg divers. Dat is ook niet raar als je je beseft dat Europa met gemak in Australië past. Sydney en Melbourne staan bekend onder het fenomeen dat er 4 seizoenen op één dag kunnen plaatsvinden; een beetje als Nederland met het onstuimige zeeklimaat.

Alice Springs kent praktisch alleen maar droogte en het noordelijke stuk van Australië is overwegend tropisch. Elk gedeelte heeft z'n eigen weer. Feit is dat het heel warm kan worden in Australië, overal.

De Europese winter is de Australische zomer

Wanneer het in Europa winter is, dan is het in Australië zomer en wanneer het in Europa zomer is, dan is het in Australië winter. Dit komt omdat Europa op het noordelijk halfrond zit, en Australië in het zuidelijk halfrond.

Als jij dus lekker zomers weer te pakken wil hebben in Australië, dan moet je dus in de Europese wintermaanden gaan. Dit is wel heel lekker, want je kan op die manier de winter omzeilen. Zelf heb ik de Nederlandse winter 2 keer overgeslagen. Heerlijk!

De Australische zomer

En als je het over een zomer hebt in Australië dan heb je het echt over zomer. Denk aan temperaturen van 45 graden in Sydney en Melbourne, of 35 graden in Cairns met een luchtvochtigheid van 90% dat aanvoelt alsof je in de zomer onder een dikke deken slaapt. Bereid je dus voor.

Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van roestvrij staal en gaat daarom lang mee. Ideaal tijdens je vlucht, op reis en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je én het is duurzaam.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je  veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent of navigatie gebruikt. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.

Hitte kan leiden tot een zonnesteek

Een zonnesteek loop je op wanneer je lichaamstemperatuur stijgt tot boven de normale temperatuur, je stopt met zweten en je lichaam kan zich dus niet meer goed koelen. De gevolgen van een zonnesteek kunnen fataal zijn. Hier zijn genoeg horrorverhalen over te vinden, maar gelukkig loopt het vaker wel goed af

De meest voorkomende symptomen van een zonnesteek:

  • Hoge lichaamstemperatuur
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Slap voelen
  • Verwarring

5 tips bij hitte tijdens het backpacken

Met hitte, die wij als Nederlanders of Belgen niet gewend zijn, is het verstandig om zorgvuldig om te gaan met het weer in Australië of andere tropische landen. Hieronder vind je 5 tips bij (extreme) hitte tijdens het backpacken.

Smeer je in met zonnebrandcrème

Australië is het land waarvan wordt gezegd dat de ozonlaag dunner is dan op andere plekken in de wereld. Er is een duidelijke relatie tussen het weer in Australië, veel buiten zijn en de kans op huidkanker onder Australiërs. Daarbij wordt er vanuit het land veel aandacht besteed aan de bewustmaking van huidkanker. 

Ik kan je vanuit m'n eigen ervaring vertellen dat de zon in Australië écht sterk is. Nu ben ik zelf iemand met een Nederlandse huid en niet, zoals bij Australiërs het geval is, een Engelse huid. Ik wordt wel lekker bruin, alleen ik voelde dat de kracht van de Australische zon anders is dan de Europese zon en dat zelf mijn mate van bruin worden er niet tegenop gewassen was.

Smeer je in!

Drink voldoende water

Drink voldoende water en neem altijd water met je mee. Vooral bij lange wandelingen is er niet altijd gelegenheid om te drinken en is het dus fijn en noodzakelijk om genoeg bij je te hebben. Bij warmte zweet je meer en dus moet je je lichaam ook van meer vocht voorzien.

Als je lange tochten gaat maken, is het verstandig om ook een bruistablet in een halve liter te doen zodat je je zouten (elektrolyten) en mineralen aanvult die je er uit zweet. Op deze manier voorkom je uitdroging en verkramping. Een andere manier is een magnesium tablet innemen en een zout broodje voor onderweg meenemen.

Een drinkfles voor op reis

Ben je op zoek naar een goede drinkfles voor je reis? In het gele stuk hiervoor gaf ik het al aan; deze drinkfles is heel goed. De fles is van staal dus de inhoud blijft voor een langere tijd koel, je drinkt niet uit plastic en de fles gaat heel lang mee. Als je er ijsklontjes bij weet te doen, is het al helemaal perfect.

Plan je activiteiten slim

Australië heeft heel veel moois te bieden en de meesten hiervan zijn buiten. Het land biedt de mooiste wandelingen in de mooiste natuurgebieden die er op de wereld bestaan. Sommige wandelingen nemen een paar uur in beslag. Het is dus verstandig om deze wandelingen zo te timen dat je het niet op het heetste moment van de dag gaat doen, maar juist in de ochtend voor 12.00u of juist na 17.00u.

Zoek verkoeling

Trinity Beach, Australië

Dat gezegd hebbende is het dus verstandig verkoeling te zoeken op het heetste moment van de dag en dat kan je op verschillende manieren. Misschien is er een mooie waterval in de buurt in een bebost gebied zoals de Millaa Millaa Falls, ga in een park in de schaduw chillen of zoek een verkoeld café op voor een lekkere ijskoffie.

Doe een pet of hoed op

Ook is het verstandig een pet of hoed op te zetten wanneer je de hitte in gaat en de zon veel op je hoofd krijgt. Vooral als je ook van plan bent om te werken in Australië en dit waarschijnlijk buiten zal zijn. Mooie bijkomstigheid is dat je voor zo'n typische Australische Crocodile Dundee hoed kan gaan 😉

Wat je hier bijvoorbeeld kan doen, is bij lange wandeltochten je pet onder een kraan houden, doorweken en deze dan op je hoofd zetten. Dit koelt je hoofd af.

Draag luchtige kleding

Nogal logisch, maar ik zet het er toch even bij. Zorg dat je verkoeling krijgt door je in ieder geval luchtig te kleden zodat je je warmte kwijt kan. Een tip hierbij: Draag geen witte kleding 😉 



Zonnesteek: Mijn persoonlijke ervaring

Ik heb zelf enkele winters en zomers in de tropen van Australië gewerkt als hovenier. In de Australische winter (juni, juli, augustus) is dit heel prettig; je werkt lekker in je shirt en korte broek, het is 24 graden en over het algemeen lekker weer. 's Nachts koelt het af tot 17 graden. Dit kan dan echt heel koud zijn!

Wel leuk voor het uitgaan; ik kon eindelijk weer een keer die ene spijkerbroek aan.

De zomer van Australië

De zomers zijn in de tropen van Australië bizar warm om in te werken. 32 graden lijkt nog mee te vallen maar niet met de luchtvochtigheid die er hangt. Wanneer je de deur uit stapt om zes uur in de ochtend, zweet je eigenlijk al meteen door de warme deken die om je heen komt. En dan had ik nog niet eens gewerkt!

Misschien verbaast het je niet, maar er zaten dagen tussen dat ik 8 liter water dronk op een dag tijdens het werk en pas in de avond hoefde te plassen. Met water alleen redde ik het niet; er moesten speciale tabletten in zodat je zouten en mineralen op peil bleven en je niet verkrampte. Dit is een vaste prik bij mensen die buiten werken in de tropen van Australië.

Cyclone Debbie

Eind maart 2017 kwam Cyclone Debbie langs waaien. Op dat moment werkte ik in Cairns als hovenier en waren we een tuin aan het onderhouden zonder dat er schaduw was. Het was een grote klus waar de verleiding was om niet zoveel rust te nemen en gas te geven.

Debbie miste Cairns maar net. De stad die vol werd getroffen was Townsville, een stad zo'n 350 kilometer onder Cairns. Stiekem vond ik het wel jammer dat de orkaan Cairns miste; de Australiërs beschouwden het als een hele gebeurtenis (logisch) en dan nog op een best positieve manier. Zoek maar eens op de term Cyclone Party.

Maar goed, omdat Debbie Cairns net mistte had het wel tot gevolg dat Debbie de hete lucht uit de Australische woestijn naar Cairns toe trok waardoor het 38 graden werd met een luchtvochtigheid van 93%.

Ouch.

Ik kreeg een zonnesteek

Sowieso was het al heet; ik dronk immers al 8 liter water, maar ik begon 'achter te lopen'.

Kennelijk dronk ik niet genoeg op de juiste timing en begon ik toen het eigenlijk te laat was. Ik werd misselijk, duizelig en ik kreeg hoofdpijn. Ik voelde een soort vreemde waanzin in me opkomen en ik realiseerde me dat ik uit die zon moest. 

Rond 13.00u gaf ik aan dat ik niet verder kon en ben ik naar huis gegaan. Daar heb ik onder de koude douche gestaan totdat ik voelde dat ik genoeg afgekoeld was.

Vervolgens ben ik op bed gaan liggen met de airco aan, de ventilator op het plafond aan en een natte handdoek over me heen. Ondertussen ben ik water blijven drinken met een bruistablet er in om alles weer aan te vullen.

Tegen de avond ging het beter, toen kon ik weer wat eten binnenkrijgen.

Een paar dagen was mijn collega aan de beurt. Hij stond aan de rand van de weg over te geven en moest ook direct naar huis.

Belangrijk is om voldoende vocht tot je te nemen. Je kan bij de supermarkt en drogisterij bruistabletten kopen die helpen je tekorten aan te vullen die je hebt uitgezweet. Met water alleen red je het in die omstandigheden niet.


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

  • Stappenplan en Routes
  • Tips op het gebied van accommodatie
  • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië

Laat van je horen!

Heb jij Australië al ervaren met extreme hitte? Heb je nog vragen? Deel ze in de opmerkingen hieronder!


Deel dit artikel!
Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: