Reisstekker voor Australië: De grote review zodat jij stroom hebt!
Eén van de dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je naar Australië gaat zijn de stopcontacten. Australische stopcontacten zijn anders dan in Nederland of België. Daarom is het belangrijk om de juiste reisstekker voor Australië te vinden.
Een reisstekker, ook wel wereldstekker genoemd, is één van de noodzakelijke reisbenodigdheden die je gaat tegenkomen. Je wil je mobieltje namelijk wel opgeladen hebben om foto's te maken.
In dit artikel leer je:
Leestijd: 4 minuten
More...
Australië en stroom
In sommige landen kan je tegen het probleem aanlopen dat je je apparaten niet kan opladen of gebruiken. Dit komt omdat ze, bijvoorbeeld zoals Amerika, met een stroomspanning van 120 volt werken. In Nederland en België werken we met 230 volt en loop je dus tegen een probleempje aan dat je in Amerika niet je apparaten van thuis kan opladen.
Kan je je apparaten opladen in Australië?
Gelukkig wel. In Australië werken ze net als in Nederland en België met een stroomspanning van 230 volt. Je kan dus met en gerust hart, zonder dat het kapot gaat, je apparaat opladen.
Waarom heeft Australië andere stopcontacten?
Australië is lid van de voormalige British Commonwealth of Nations en heet nu gewoon The Commonwealth. 53 landen zijn hier lid van waaronder ook Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Canada, India en natuurlijk het Verenigd Koninkrijk. Eigenlijk was Engeland vroeger gewoon heel machtig, een grote boef en had overal ter wereld koloniën.
Veel van deze landen waren een tijd onder het bewind van Engeland en hebben dus ook bepaalde dingen overgenomen, zoals aan de andere kant van de weg rijden en het gebruik van dezelfde stopcontacten.
Alleen de stopcontacten zijn NIET overgenomen in Australië, om het voor iedereen makkelijk te maken...
Het is geen romantisch verhaal. Eigenlijk heeft Australië een oud achterhaald systeem van Amerika overgenomen. Het systeem was goedkoop te maken en dit was voor Australië gezien de ligging (ver van alles) en de nog niet zo geavanceerde technieken van productie wel een prima oplossing.
De kwaliteit van de Australische stopcontacten
De kwaliteit van de Australische stopcontacten is niet zoals we die in Nederland en België kennen.
Wanneer je kijkt naar de meeste van de Europese stopcontacten dan wordt een stekker er goed in geklemd. Wanneer je naar het plaatje kijkt van het Australische stopcontact, dan zie je dat de stekker alleen maar door de pinnetjes wordt vastgehouden en de stekker niet verzonken is in het contact zoals we dat in Nederland en België kennen.
De juiste reisstekker voor Australië
Er is behoorlijk veel keuze als het gaat om het kopen van een wereldstekker of reisstekker voor Australië. Van alle reisbenodigdheden is de reisstekker waar je snel een keuze in kan en wil maken, het is namelijk geen rocket science. Met de bovenstaande kennis van de kwaliteit heb ik een uitgebreide review voor je gemaakt waarin je de beste reisstekker voor Australië kan vinden.
De veelzijdige wereldstekker voor Australië
Sommige reisstekkers zijn heel uitgebreid. Je zou met een dergelijke reisstekker de hele wereld over kunnen. Vandaar de naam wereldstekker. Ik zet hieronder even een voorbeeld.
Deze wereldstekker van Skross is veelzijdig zoals je kan zien en het is in maar liefst 150 landen te gebruiken. Gaandeweg mijn reis door Australië kwam ik er wel achter dat ik niet door 150 landen zou gaan reizen in een korte tijd. Bekijk dus je planning. Deze wereldstekker is een coole gadget, maar als je alleen naar Australië gaat, dan is deze reisstekker wellicht teveel van het goede.
Wat ik een groot minpunt vond van deze wereldstekker, is het volgende: Zoals je kan zien aan het plaatje, zijn het alleen de twee schuine plaatjes die in het stopcontact zitten. De kans is dus groot, wanneer je bijvoorbeeld een snoer inplugt om je laptop op te laden, dat de stekker uit het stopcontact valt en dit is onhandig. Daarbij is het blokje vernuft vaak net iets te groot om bij een stopcontact met meerdere stroompunten twee stekkers naast elkaar te hebben.
Pluspunten
Minpunten
De simpele reisstekker voor Australië
Deze reisstekker voor Australië is alleen in Australië en Nieuw-Zeeland te gebruiken. In de meeste landen heb je er dus niets aan. De vraag is alleen of je dat ook wil. De meeste backpackers en reizigers bezoeken bij hun Australië reis ook Nieuw-Zeeland.
De beperking van deze reisstekker was bij mij niet van toepassing; ik hoefde namelijk niets anders dan een stekker voor Australië. Daarbij vond ik de stekker ook stabieler aan beide kanten; zoals je kan zien heeft de reisstekker 3 punten waarmee je het de muur in plugt en zit de stekker van jouw apparaat strak in de reisstekker.
Deze reisstekker voor Australië is beter dan de bovenstaande wereldstekker qua omvang. Toch neemt ook deze nét iets teveel ruimte in beslag waardoor je regelmatig niet twee van dezelfde stekkers naast elkaar in het stopcontact kan gebruiken.
Pluspunten
Minpunten
De minimale reisstekker voor Australië
Deze reisstekker is minimaal en eigenlijk precies wat je nodig hebt voor Australië. Het grote pluspunt van deze stekker is dat het klein is en dus niet veel ruimte in beslag neemt in de stopcontacten aan de muur of op de stekkerdozen. Vanwege de grootte zit er ook een laag prijsje aan vast in tegenstelling tot de naam van Skross.
Het minpunt van deze stekker is dat het instabiel is. De reisstekker zit namelijk met alleen twee plaatjes vast in de muur en als je er een wat zwaardere stekker aan hangt van je apparaat, denk aan een lader van een laptop, dan kan de stekker uit de muur vallen.
Om deze reden heb ik een tip: De combinatie van deze minimale reisstekker en de simpele Skross stekker hiervoor, is heel goed, vooral als je kijkt naar de stekkerdozen. Wanneer je bijvoorbeeld je laptop wil opladen, dan kan je goed de enkele Skross reisstekker voor Australië gebruiken. Als je bijvoorbeeld een telefoon wil opladen, dat kleinere laders zijn, dan zijn deze kleine reisstekkers ideaal.
Pluspunten
Minpunten
Go-Gadget-Go wereld reisstekker
Als je voor solide wil gaan, dan ga je voor deze wereldstekker. Wanneer je fully geared naar Australië gaat met laptop, tablet, telefoon en camera, dan is deze reisstekker heel handig. Je kan het blok in z'n geheel in de muur pluggen of je kan het doen zoals het plaatje; je stopt de stekker in de muur waar de box op is aangesloten.
De box is voorzien van diverse stopcontacten waar je je Nederlandse of Belgische stekker in kan doen én twee USB poorten.
Het minpunt van deze wereldstekker is dat hij vrij groot is. Het zal dus wat plek in je bagage innemen. Je kan op twee manieren de box aansluiten; de eerste manier is om de reisstekker met box en al op de muur aan te sluiten, maar dan valt de box er uit wanneer je meerdere stekkers van diverse apparaten hebt ingeplugd.
Het alternatief is dus met het snoer en dit werkt goed. Een ander minpunt is, wat ook weer een pluspunt kan zijn, is dat het beperkt is tot een aantal landen. Alleen, dit zijn echt genoeg landen voor je om voorlopig doorheen te reizen.
Pluspunten
Minpunten
Mijn persoonlijke ervaringen
Zoals ik al eerder aangaf vind ik de enkele Skross reisstekker voor Australië in combinatie met de simpele kleine zwarte reisstekker ideaal.
De Skross stekker valt niet snel uit de muur en de combinatie van de Skross enkele stekker en de simpele zwarte stekker doen het goed in verlengsnoeren. De oude gebouwen in Australië hebben eigenlijk altijd een tekort aan stopcontacten, dus worden verlengsnoeren gebruikt om dit tekort aan te vullen.
In mijn eerste jaar ben ik alleen met een telefoon en een bluetooth speaker op reis gegaan qua electronica. Hierdoor had ik niet veel nodig. In mijn tweede jaar had ik een laptop en camera bij me.
Laat van je horen!
Ben je op zoek naar een goede reis- of wereldstekker? Twijfel je nog welke reisstekker je moet aanschaffen? Heb jij ervaring met bepaalde reisstekkers voor Australië? Laat het hieronder weten we zijn benieuwd en andere lezers ook! 🙂