2

Werken in Australie? 5 tips om werk te vinden.

werken in australie

Hoppa, dat Working Holiday Visum is in the pocket. Je wilt gaan werken in Australie. Hoe krijg jij die baan snel? Check it out.

In dit artikel leer je:

  • Hoe je werk vindt in Australië
  • Hoe je een goed CV schrijft
  • De methode om een baan snel te vinden in de grote stad
  • Hoe jij werk kan vinden dat bijdraagt aan je tweede jaar visum
  • Dat vrijwilligerswerk niet meer geldig is voor de opbouw van je tweede jaar visum

More...


Werken in Australië

Je spulletjes zijn netjes ingepakt, de zenuwen van je vertrek heb je doorstaan en je hebt net een ziek lange reis achter de rug. Je voelt je onfris en kan niet wachten totdat je een welverdiende douche kan nemen in het hostel dat je hebt geboekt. Doe maar snel …

werken in australie

Na een paar weken chillen in het hostel, mensen te ontmoeten, uit te gaan, merk je al snel dat Australië best een duur land is. Die paar weken waarbij je voor het hostel hebt betaald, boodschappen hebt gedaan, bier, wijn of goon hebt gedronken en ook nog hebt betaald voor wat vette tours, hebben de eerste 1.000 Australische dollar van je budget afgesnoept.

Hoog tijd dus om een baantje te gaan zoeken!



Je CV

Zorg er eerst voor dat je een goed CV hebt uitgetypt voor jezelf. Als je graag een voorbeeld CV wil zien, klik hier. Dit kan jij gebruiken om jou CV te laten voldoen aan alle eisen. Je komt direct bij een PDF terecht.

De methode om snel een baan in de grote stad te vinden

Tijdens mijn reizen door Australië ben ik heel veel reizigers tegengekomen die een baantje zochten en zeiden:

  • Reiziger: "Het is zo moeilijk om een baan te vinden!"
  • Ik: "Waar heb je allemaal gesolliciteerd?"
  • Reiziger: "Daar en daar."
  • Ik: "Heb je bij twee plekken gesolliciteerd? Hoe lang wacht je al?"
  • Reiziger: "Nou, de ene laat niets van zich horen en de andere zou het over een week laten horen en dat is nu."

Vervolgens steek ik met een verhaal af waarin ik zeg: “WEES PRO-ACTIEF.”

In het bovenstaand voorbeeld heeft de persoon maar bij twee plekken gesolliciteerd. Dat is ten eerste niet zo’n goede spreiding van je kansen. Ten tweede laat de ene sollicitatie niets meer van zich horen en de andere hoor je pas over een week. Ga niet zitten wachten tot het naar je toe komt. Als je niets hoort van een sollicitatie, bel na om te vragen hoe het ervoor staat. Australiërs houden van harde werkers die initiatief tonen.

Pro-actief solliciteren

Sollicitatie voor werk bij een café, restaurant, bar of lunchroom

Pro-actief solliciteren voor een baan in een café, restaurant, bar of lunchroom doe je zo:

  1. Print 60 CV's uit
  2. Ga de straat op en loop langs plekken waar je een baan wil hebben. Zoek druk bezochte plekken op.
  3. Loop op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag per dag 15 CV's weg. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een café binnen stapt, vraagt naar de manager en hem of haar verteld dat je graag voor hun wil werken.
  4. Vervolgens zet je in je notities op je telefoon wat de naam van het café is en wat de naam van de manager is. Dit ga je niet onthouden als je 60 CV's weg brengt.
  5. Je begint op maandag met 15 CV's weg lopen en alle plekken die je langs bent geweest, bezoek vier dagen later weer. De datum waarop je hoort langs te gaan zet je in je notities achter de naam van het café. Je hebt alle details en kan precies vragen naar de juiste persoon. Dit laat een positieve indruk achter.

Ga voor de ‘JA’

Let er op dat je niet met CV’s gaat strooien om er vanaf te zijn. Zorg ervoor dat jouw CV bij een potentiële baan ligt. Als je een ‘nee’ hoort, geef dan niet het CV alsnog ‘voor het geval dat’. Nee is nee. Ze nemen niemand aan.

​Als de manager er is, vertel je hem of haar dat je er graag wil werken en of er mogelijkheden zijn. Bij ‘ja’ en ‘misschien’ geef je je CV.

​Ook is het belangrijk dat je écht met de manager komt te spreken en niet je CV geeft aan iemand die niet over het aannemen van een persoon gaat. Als de manager er niet is, vraag wanneer die er wel is en kom dan terug.

​Met deze methode garandeer ik je dat jij binnen twee weken een aantal mogelijkheden hebt. Ik had bijvoorbeeld binnen twee weken 3 proefdagen en na twee weken een baan in een café in Sydney als Barista.

Hou het initiatief altijd bij jezelf en ga niet wachten tot zij van zich laten horen.

Misschien dat je denkt: "Maar dan ben ik net een stalker!" Mijn voormalige en huidige baas en nu supergoede vriend zei: "Ik was juist blij dat je dat deed. Je liet hiermee zien dat je écht wilde​."



Sollicitatie voor werk bij andere bedrijven

  1. Pak de Yellow Pages erbij
  2. Vul de categorie in waarin jij wil werken en vul de regio in. Bijvoorbeeld carpenters of gardeners (timmerlieden of tuiniers) in Sydney.
  3. Vervolgens komt er een hele lijst tevoorschijn met telefoonnummers van bijvoorbeeld tuiniers in Sydney.
  4. Je belt per dag een hoeveelheid bedrijven, waarbij er 15 bedrijven echt interesse hebben in het krijgen van jouw CV.
  5. Je vraagt een e-mailadres en de naam van de persoon waarnaar jij je CV kan sturen.
  6. Vervolgens stuur je een e-mail aan de betreffende persoon met jouw CV er in, waarin jij kort schrijft dat jullie contact hebben gehad over de telefoon en dat je bij deze het CV doorstuurt. Zet er in dat jij ervan overtuigd bent dat je de geschikte persoon voor deze baan bent.
  7. Vier dagen later bel je de eerste 15 terug en vraag je of er meer bekend is.

Ik garandeer je dat je binnen twee weken een baan hebt als je het op de bovenstaande methode aanpakt. Je zal zelfs merken dat je op de eerste dag al een proefdag krijgt.

De methode om een baan te vinden waarmee je spaart voor je tweede jaar visum

Persoonlijk wilde ik zo snel mogelijk mijn tweede jaars visum binnenkrijgen. In het begin van mijn Australië reis ben ik dus ook direct gaan werken aan mijn geldige dagen. Klik hier voor meer informatie over het krijgen van je tweede jaars visum.

werken in australie

Via netwerken in het hostel (belangrijk!) heb ik mijn eerste twee baantjes gekregen. Het eerste baantje was als kersenplukker werken in de kersen teelt. Het tweede baantje als boomverzorger in de olijven teelt. Deze baantjes zijn in het hostel waarin ik in Sydney verbleef tot stand gekomen. Ik had daar leuke mensen ontmoet die in de kersen regio een baan gingen zoeken en vroegen of ik zin had om mee te gaan. En dat had ik! Wees sociaal dus als je op reis bent. Je vergroot je kansen.

Naast deze manier gaan raad ik je aan de Yellow Pages er weer bij te pakken en op het internet te gaan zoeken. Vervolgens solliciteer je via internet en bel je de bedrijven en vertel je dat je heel graag bij hun wil werken. Hoe specifieker, hoe beter: “Ik wil graag bij jullie werken als kersenplukker.”

Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van staal en gaat daarom dus lang mee. Ideaal ook wanneer je gaat vliegen en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je bijvoorbeeld veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.

Goede websites voor het vinden van Farm Work

Vooral Jobsearch is een goede website. Via de Towns and Crops Map kan je filteren op de maanden waarop jij graag zou willen werken en welke fruit en groenten dan klaar zijn om geoogst te worden. Met andere woorden, wanneer ze werkers nodig hebben. Klik hier voor een PDF boekje van Jobsearch dat alles mooi voor je samenvat.

Je ziet een aantal opties staan in de map, maar het beperkt zich niet alleen tot die boerderijen. Er zitten er vaak meer. Bel de boerderij, als ze iets hebben, top. Zo niet, vraag of die mensen iets in de buurt weten: PRO ACTIEF

Vrijwilligerswerk in Australië

Helaas is dit niet meer geldig om voor je tweede jaar te sparen. Sinds 1 december 2015 is deze regel ingesteld. Zie dit artikel en deze website voor meer info. Deze regel is ingesteld om de werker te beschermen. Veel mensen, waaronder backpackers werden uitgebuit op de boerderijen en helaas gebeurd dat nog steeds.

Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

  • Stappenplan en Routes
  • Tips op het gebied van accommodatie
  • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië

Laat van je horen!

Ben jij op zoek naar werk in Australië? Heb je misschien al ervaring hoe het is om te werken in Australië? Zou je backpackers en reizigers willen vertellen hierover? Laat van je horen! We zijn benieuwd 🙂


Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Christel - October 22, 2017

Goede blog met handige tips! Ga ze zeker gebruiken.

Reply
    Versio - October 22, 2017

    Goed om te horen Christel 🙂 Veel plezier met je reis!

    Reply

Leave a Reply: