11

Tweede jaar Australië? Dat wil ik! Tips om je verblijf te verlengen

tweede jaar australie

Ja, Ja! Het is zover hoor! Je bent nu een tijdje in Australië. Je hebt misschien al de Oostkust gezien en je wil nu een tweede jaar Australië ervaren. Wellicht dat je de Westkust nog wil zien, of je wil langer werken waar je werkte, zodat je kan sparen voor een kleine trip naar Nieuw-Zeeland.

In dit artikel leer je:

 • Hoe jij een tweede jaar Australie kan fiksen
 • De condities om dat tweede jaar Australie te bemachtigen
 • Wat voor werk je hiervoor kan doen
 • Hoe lang je dat werk moet doen
 • Waar je dat werk doet

More...


Een tweede jaar Australië

Je hebt je voet in Australië gezet, je bent bijna overreden omdat je de Nederlandse kant op keek voor het verkeer … Ik hoop wel dat je al wist dat ze in Australië aan de andere kant rijden 😉

tweede jaar australie

Je zit in de shuttle bus naar het centrum van de stad, op weg naar het hostel dat jij al 2 maanden van tevoren hebt geboekt en kijkt je ogen uit.

Je hoofd en gedachten hebben een volledig nieuwe impuls gekregen. Ineens moet je full time Engels praten. Je ziet bomen die je nog nooit hebt gezien. Verderop zie je een Kakatoe vliegen.

Wauw … Je bent gewoon in AUSTRALIË !

Je voelt je levend en doet PRECIES wat je wil doen. Niemand die je tegenhoudt voor een heel jaar lang. Het besef komt al snel dat jij een tweede jaar Australië wil ervaren.

Goed, geniet nu maar eerst van die eerste tijd in dit mooie land. Het is op een gegeven moment wél tijd om te gaan nadenken over verdere stappen in dit proces mocht je dat willen.

Persoonlijk wist ik het al na 1 dag dat ik twee jaar wilde blijven in plaats van 1 jaar. Ik wist uiteindelijk ook hoe ik dat moest doen. Nu is het jouw beurt.Wat moet ik doen om een tweede jaar Australië te ervaren?

De website van de immigratiedienst van Australië zegt de volgende magische woorden:

“The second Working Holiday visa is available to people who have undertaken work for a minimum of 3 months (88 days in total) in a specified field or industry* in a designated area of regional Australia** on a first Working Holiday visa.”

tweede jaar Australië

Om het even te vertalen: “Het tweede jaar visum is beschikbaar voor mensen die hebben gewerkt voor een minimum van 88 dagen in totaal op een specifiek aangewezen vakgebied of in een bepaalde industrie* in een aangewezen gebied in regionaal Australië** op een eerste Working Holiday Visa.”

De voorwaarden op een rijtje

 • 88 dagen werken in Australië
 • Specifiek vakgebied of industrie
 • Aangewezen gebied in regionaal Australië
 • Op een eerste Working Holiday Visum

88 dagen werk

Dit houdt simpelweg in dat je IN TOTAAL minimaal 88 dagen moet werken in Australië. Dit hoeft dus niet per se bij dezelfde werkgever te zijn en ook niet aaneensluitend. Tijdens je reis kan je dus best 3 weken of iets dergelijks op een boerderij werken, vervolgens een maand reizen en later weer ergens werken voor een aantal weken. Net zo lang tot jij minimaal 88 dagen aantoonbaar hebt gewerkt.

Specifiek vakgebied of industrie

De regering van Australië heeft een specifiek vakgebied of industrie aangewezen waarin jij kan werken om voor je tweede jaar Australië te sparen.

Via deze link kom je direct op de pagina terecht van de Australische immigratiedienst waarin wordt vermeld welke vakgebieden of industrieën geldig zijn om voor je tweede jaar Australië te gaan. Ik zet ze even globaal op een rijtje:

 • Plant and animal cultivation (denk aan fruit/plant kwekerijen of koeienboerderijen);
 • Fishing and pearling (denk aan werken op een vissersboot);
 • Tree farming and felling (denk aan boomplantages);
 • Mining (als je een baan krijgt in de mijnen. Dit verdient heel goed geld);
 • Construction (denk aan werken in de bouw als timmerman of laborer).

Horeca werkzaamheden zijn voor Nederlanders en Belgen helaas niet geldig om je dagen te sparen voor je tweede Working Holiday Visa in Australië.

Aangewezen gebied in regionaal Australië

Hier onder zie je een overzicht van de gebieden die gelden als regionaal Australië.

tweede jaar Australië

De gebieden zijn onderverdeeld in de staten van Australië. Dit zijn New South Wales met als hoofdstad Sydney. Northern Territory met als hoofdstad Darwin. Queensland met als hoofdstad Brisbane. South Australia met als hoofdstad Adelaide. Tasmanië met als hoofdstad Hobart. Victoria met als hoofdstad Melbourne en Western Australia met als hoofdstad Perth.

Binnen deze staten zijn er bepaalde postcode gebieden waarin jij kan werken die ook geldig zijn voor jouw tweede jaar Australië visum.

Persoonlijk heb ik divers werk binnen deze eisen gedaan. Echter, mijn tweede jaar Australië visum heb ik hoofdzakelijk binnengehaald met werk als hovenier in Cairns. Dit valt binnen het postcodegebied 4522 tot 4899 in de staat Queensland. Dit heb ik voor 4 maanden gedaan en heb alleen dit werk opgegeven bij de aanvraag van mijn tweede jaar Australië visum. Ik hou van eenvoud.

Als je echter overal en nergens hebt gewerkt en dat heb je als aantoonbaar bewijs, zoals payslips en werkgeversverklaringen, bewaar alles. Groepeer het en zorg ervoor dat het een totaal maakt van 88 dagen en voldoet aan de eisen. Als jij uiteindelijk je tweede jaar Australië wil aanvragen, dan heb je alles bij de hand.

Klik op deze link als jij naar de webpagina wil gaan waar jij een tweede jaar Australië kan aanvragen. Je komt direct op de juiste pagina.Op een eerste Working Holiday Visa

Op een eerste Working Holiday Visum natuurlijk!

tweede jaar Australië

Hoe graag wil jij een tweede jaar in Australië doorbrengen?

Als jij een tweede jaar in Australië wil blijven zul je voor jezelf eerst moeten vaststellen of jij graag een tweede jaar wil blijven. Ik ga er even vanuit dat jij dat wil.

​Begin niet te laat met het werken om te sparen voor je tweede visum. Ik spreek regelmatig backpackers die zich pas zorgen gaan maken over dat tweede visum op het moment dat ze nog 4 maanden op hun eerste visum hebben te gaan.

Geef jezelf wat speling en een buffer om in de tussentijd van werk te wisselen. Soms is het werk dat je kan doen van korte duur. Zo duurt over het algemeen bijvoorbeeld het kersenseizoen 2 maanden en zal je dus nog een maand moeten volmaken. Hetzelfde geldt voor een fencing (hekwerk) project op een boerderij dat soms maar een week duurt.

Soms is het werk totaal niet leuk dat je doet en bestaat er een kans dat de mensen waarvoor je werkt niet zo leuk zijn. Australiërs kunnen wat ruig in de omgang zijn.

tweede jaar Australië

Omdat je jezelf het moeilijker hebt gemaakt door het werk uit te stellen, ben je nu genoodzaakt om het werk aan te nemen dat je voorgeschoteld krijgt en zit je dus ‘vast’. Dit is geen leuke toevoeging aan je Australië ervaring.

Als jij graag een tweede jaar wil blijven. Ga direct aan de slag. Weet jij nog niet helemaal zeker of je hiervoor wil gaan? Doe toch werk binnen de voorgestelde eisen van:

 • 88 dagen werken in Australië
 • Specifiek vakgebied of industrie
 • Aangewezen gebied in regionaal Australië
 • Op een eerste Working Holiday Visum

Je komt namelijk op de mooiste plekken van Australië en beleefd schitterende avonturen met de locals. Als jij een jaar lang in Melbourne achter een bar gaat werken, had je eigenlijk net zo goed in Nederland kunnen blijven.

tweede jaar Australië


Bewaar je opgespaarde dagen voor een later moment

Stel nu dat je niet weet of je een tweede jaar Australië wil, maar je doet toch je dagen. Na een jaar ga je weer terug naar Nederland. Je zit in Nederland, je bent even in je oude leven. Uiteindelijk begint het toch weer te kriebelen.

Weet je wat dan het mooie is?

​Dat jij je dagen hebt gespaard en dat je alsnog een tweede Working Holiday Visum kan aanvragen buiten Australië zoals je al bij je eerste hebt gedaan. Je kan dus je tweede jaar uitstellen. Voor sommigen is twee jaar achter elkaar van huis nét iets te lang en kan je het mooi op deze manier oplossen. Ik citeer het volgende antwoord van mijn migratieagent: 

"As long as the rules will stay the same and the person meets all visa eligibility requirements he/she may apply at a later stage, before the person turns 31 years of age.

However, there is no guarantee that the rules will be the same once he/she wishes to apply, so after all she/he might miss the opportunity if he/she wants to wait too long."

Werken in Australië

Wil je graag meer weten over hoe je werk vind in Australië? Klik hier en je komt terecht bij mijn artikel met handige tips om snel een baan te vinden in Australië.

Je kan ook gaan doen wat ik doe en dat is geld verdienen via het internet. Na het behalen van VWO, een HBO in Business Administration en een tijd te hebben gewerkt op kantoor van 9 tot 5, kwam ik er achter dat een dergelijk leven niet aan mij is besteed. Ik ben gaan reizen en leren geld verdienen via het internet. Nu kan ik mijn geld verdienen op reis, precies wanneer ik dat wil.

Als jij dat ook graag wil leren dan raad ik je aan om hier te klikken. Deze link brengt jou naar de website van mijn coach. Van hem heb ik geleerd geld te verdienen via het internet en leef ik het leven van mijn dromen.


Laat van je horen!

Ben jij bezig met het aanvragen van je tweede jaars visum? Of ben je nog bezig met het sparen van je dagen? Of heb je misschien al een tweede jaar ervaren? Deel je ervaringen in een reactie onderaan dit artikel!


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië
Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 11 comments
Thom van Mil - February 13, 2019

Hallo Luuk,

Zelf zit ik nu ook zo’n 1,5 maand in Sydney. Ik vind het eigenlijk nu al een geweldig land en ben dan ook wel van plan om mijn farmwork te gaan doen om het 2e jaar binnen te halen. Je hoort natuurlijk hier en daar wel wat ‘horror’ verhalen. Heb jij misschien wat tips voor het en waar ik een goed adres kan vinden? Of hoe jij dat hebt gedaan?

Groetjes Thom

Reply
  Luuk - February 13, 2019

  Hoi Thom,

  Wat goed man.

  Die horrorverhalen hoor je inderdaad. Alleen, gelukkig is het niet overal zo.
  Goed blijven opletten en luisteren.

  Hier vind je veel: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/work-holiday-417/specified-work

  Hoe ik het heb gedaan; ik heb gewerkt in de tuinaanleg in Cairns (regional postcode).
  “To apply for a second Working Holiday visa (subclass 417), you must have already completed three months of specified work in regional Australia. This specified work must have been completed while on your first Working Holiday visa (subclass 417).
  Mijn specified work: “landscaping the grounds of a construction/house site”.

  Sydney valt merendeel niet in de postcode dat geldig is voor 2e jaars werk. Je zal dus naar de boerderijen moeten gaan. Het beste is om dit zelfstandig te doen, of met mensen die je kent waarbij je met de auto gaat.
  Nu is het een mooie tijd om naar het noorden van Australië te gaan, omdat het einde van de zomer nadert. Cairns is dus een mooie optie en het gebied er omheen wordt merendeels als regional beschouwd.

  Hier is ook een artikel waarin ik schrijf hoe je werk vind: https://www.kangoeroeland.nl/werken-australie/
  Er zit een link in naar Towns and Crops Map zodat je kan zien waar en wanneer welk product groeit.

  Hopelijk heb je hier wat aan!

  Reply
Susan M - May 7, 2019

Hey Luuk!
Ik zit eraan te denken om naar Australië te gaan om een tijdje te reizen en te werken maar nu wordt ik al bijna 29 (:o)! Mijn plan is: Nu jaar 1 van Visa aanvragen, en dan meteen mijn Farm Work te doen zodat ik dat maar heb gehad. Dan ben ik inmiddels 30 en kan ik mijn 2e jaar aanvragen. Weet jij of het 2e Visa jaar ook een geldigheid heeft van 1 jaar na aanvraag?
Zodat ik inderdaad eerst even naar huis kan gaan indien nodig. Als ik dan terug ga naar Australië ben ik inmiddels 31 jaar, maar heb ik het Visum al wel aangevraagd (& en goed gekeurd *fingers crossed*) gekregen toen ik 30 was.
Hopelijk leg ik het een beetje duidelijk uit, en kun je me wijzen op waar ik een mogelijk antwoord kan vinden 🙂
Dankjewel alvast!
Grts,
Susan

Reply
Iris - September 14, 2019

Dus als ik het goed begrijp kan ik elk soort werk doen als het maar een
aangewezen gebied in regionaal Australië is?

Reply
  Luuk - September 17, 2019

  Hoi Iris,

  Nee, dat is niet zo.
  Regionaal Australië is één van de eisen. Daarnaast heb je ook nog bijvoorbeeld als eis dat het in een specifiek vakgebied moet zijn.
  Als je bijvoorbeeld constructiewerk doet in Sydney, dan voldoe je aan de eis ‘construction’ maar niet aan regional.
  Ga je regional werken in de horeca, dan voldoe je ook niet aan de eisen.
  Krijg je echter een werkgever van een complex zover dat je in de horeca kan werken van het complex en dat je functie geregistreerd wordt als tuinonderhouder/hovenier, dan heb je dat op schrift terwijl je ander werk doet.

  https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/work-holiday-417/specified-work

  Hopelijk weet je voldoende zo!

  Reply
Saskia - October 9, 2019

Hey!

Vraagje aan jou, misschien weet jij dit. Ik heb dus 6 maand de mooiste stage ooit gelopen in Australië haha en heb doordat ik gewoon weer naar school moet geen tijd om 88 dagen te maken. Heb je tips? Wat zou jij doen? Ik wil zograag terug!! Mijn 1e visa loopt nog tot begin februari, maar ik moet op dit moment gewoon fulltime naar school tot juni ofzo..

Thanks, Saskia

Reply
  Luuk - October 11, 2019

  Ha Saskia,

  Jeetje, dat is een uitdaging.

  Ik heb wat meer info van je nodig: Ben je nu nog in Australië of ben je alweer terug in Nederland? In welke stad heb je stage gelopen en wat voor werk was het? En wat houdt naar school gaan in; is dat een studie in Nederland of school in Australië?

  Als je nog in Aussie bent, je bent klaar met stage en je wil heel heel heel graag die 88 dagen fiksen, dan is het zaak om z.s.m. werk te gaan doen waardoor je de dagen alvast verdient, een goede verstandhouding op bouwt met je werkgever en vragen of daar iets in te regelen valt.

  Reply
Roos - December 13, 2019

Hi Luuk,

Ik heb een vraagje.. hopelijk heb jij een tip/oplossing voor mij.

Momenteel ben ik aan het plannen om mei 2020 naar Australië te gaan en voor ongeveer 6 maanden te gaan werken op een ranch. Echter, 6 jaar geleden ben ik ook met een working/holiday visa in Australië geweest, alleen toen ben ik ivm familieomstandigheden na 3 maanden reizen weer terug naar Nederland gegaan en heb ik dus uiteindelijk helemaal niet gewerkt.. ik voldoet dus eigenlijk niet aan de punten om een twee visa te krijgen. Wat moet ik doen?

Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes Roos

Reply
  Luuk - December 13, 2019

  Hoi Roos,

  Ik vind het jammer om je te moeten vertellen dat je geen visum meer kan krijgen voor een tweede jaar Australië. Dit komt inderdaad omdat niet aan de punten voldaan is. Ik lees ook dat je überhaupt niet hebt gewerkt in Australië; ik dacht misschien kan je een bericht sturen naar de werkgever om je een gunst te doen, maar tegelijkertijd is dit ook weer illegaal. Je beste optie is om voor een visum voor Australië te gaan waarbij je voor langere tijd daar kan blijven en vrijwilligerswerk mag doen. Vergoeding kan je dan met de eigenaar contact wellicht regelen. Dit wordt vaak genoeg gedaan.

  https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/visitor-600/tourist-stream-overseas

  Reply
Romy - April 12, 2020

Hoi Luuk,

Helaas heb ik mijn eerste werkvisum gebruikt voor stage en in die tijd kon ik geen 88 dagen farmwork doen. Is er op een of andere manier een mogelijkheid om toch een 2e keer in Australie te kunnen werken? Zo niet, wat kan ik dan wel voor visum aanvragen? Ik wil heel graag terug maar wel om te werken!

Dankjewel alvast!

Romy

Reply
  Luuk - April 15, 2020

  Hoi Romy,

  Hè, wat jammer … helaas kan je het eerste working holiday visum voor Australië niet nog een keer aanvragen. Wel kan je een toeristenvisum aanvragen. Deze vind je hier:

  https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/visitor-600

  Je hebt een keuze tussen 3, 6 of 12 maanden. Je mag dan niet werken, maar ik weet wel dat hier of daar wel iemand daarvoor een oogje wil dichtknijpen (van horen zeggen).

  Succes!

  Reply

Leave a Reply: