Visum voor Australië nodig? Hier vind je de 3 belangrijkste – UPDATE 2020
Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg over Australië is: “Moet ik voor Australië een visum hebben?”, “Zo ja, welke visums zijn er en welke moet ik hebben?” In dit artikel ga ik je de 3 meest gangbare visums voor Australië uiteenzetten.
In dit artikel leer je:
- Met welk visum je snel in Australië zit
- Met welk visum je ook nog eens kan werken voor de ultieme Aussie ervaring
- Tips om het je wat makkelijker te maken voor wat de eisen betreft
More...
Een Australië Visum, de drie meest gangbare soorten
Australië is berucht om hun zeer strenge immigratie beleid en grensbewaking. Ik weet zeker dat je weleens Border Security op T.V. hebt gezien. Dat is dat programma waarbij mensen gefilmd worden wanneer ze uit de rij worden gehaald bij de douane voordat ze Australië daadwerkelijk binnen stappen. Een soort van Walk of Shame.

Ik moet ook wel zeggen dat het enigszins imposant is op het moment dat je uit het vliegtuig stapt en in de rij gaat staan om je paspoort te laten zien. Overal schreeuwt het ‘Australian Border Force’ zodat je het echt zeker weet en niet kan missen dat ze er streng zijn. Je voelt je bijna al schuldig van iets wanneer je in de rij staat.
Wat moet ik doen om niet op T.V. te komen?

Bovenstaande titel is uiteraard een grapje. Het is niet zo dat er een camera ploeg trigger happy klaar staat om even jouw 10 minuten van shame fame te geven.
Er zijn echter wel enkele dingen waar je aan moet denken voordat je het vliegtuig in stapt om te vliegen naar dat eiland aan de andere kant van de wereld.
eVisitor (Subclass 651)
Met dit toeristenvisum mag jij een jaar lang in en uit Australië reizen zo vaak je maar wil. De beperking is echter dat jij maar 3 maanden achter elkaar in het land mag blijven. Als je dus bijna aan je drie maanden zit, dan moet je even op vakantie naar een land in de buurt. Denk aan Indonesië of Nieuw Zeeland ... wellicht een welkome onderbreking!
Voor dit eVisitor visum hoef je niet te betalen.
Visitor Visa (Subclass 600)

Dit toeristenvisum voor is één van de meest gangbare visums. Dit visum voor Australië geeft je toegang om voor 3, 6 of 12 maanden te blijven. Uit deze optie kan je uiteraard kiezen. Als je bij deze variant uit 6 of 12 maanden kiest, dan mag je in dit geval wel langer dan drie maanden achter elkaar in het land blijven. Net zo lang tot je visum zelf is verlopen.
Het visum kost ongeveer 90 euro (145 Australische Dollar). Let er op dat het in euro's nog weleens kan verschillen, dit komt door de stand van de wisselkoers. Het visum staat je toe om overal in het land te reizen. Het is dus niet zo dat je bijvoorbeeld voor het Australische eiland Tasmanië een extra visum nodig hebt.
Klik op deze link als je meer informatie wilt hebben over dit visum voor Australië. Het stuurt je direct naar de officiële site van de Department of Immigration and Border Protection. Met het toeristenvisum mag je niet werken in Australië.
Het volgende visum legt uit hoe je óók kan werken tijdens je reis.
Trouwens!
5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië
1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.
2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van staal en gaat daarom dus lang mee. Ideaal ook wanneer je gaat vliegen en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je.
3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.
4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je bijvoorbeeld veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.
5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.
Het Working Holiday Visa (Subclass 417)
Dit visum voor Australië vind ik persoonlijk fantastisch. Het staat je toe om in Australië te reizen, zoals op een toeristen visum, en daarbij ook te werken. Dit is perfect voor de ultieme Australische ervaring.Met dit visum mag je een jaar lang blijven. Een idee is bijvoorbeeld om de Oostkust af te reizen van Sydney (Zuid) naar Cairns (Noord) en onderweg te werken op een fruit kwekerij of een andere boerderij. Zelf heb ik onder andere op een echte ‘Cattle Station’ gewerkt in ‘The Outback’, ik noem dat ook wel ‘The Middle of Nowhere’.

Wat komt bij een Working Holiday Visa kijken?
- Ten eerste kost dit visum 320 euro (460 Australische Dollar).
- Ten tweede mag je het hele jaar werken. Echter, je mag maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever werken in dat jaar.
- Ten derde kan je voor een extra gaan om zo dus twee jaar in Australië te reizen, wonen en werken!
Wil je weten wat je nog meer moet regelen voor je reis naar Australië?
De 10 beperkingen met dit visum
Let op! Mocht je voor dit visum willen gaan zijn er een paar beperkingen waar je rekening mee houdt.
Je moet minimaal 18 zijn en maximaal 30 jaar
Voor het Working Holiday visum moet je minimaal 18 jaar zijn en nog niet de leeftijd van 31 hebben bereikt. Het is jammer van deze beperking. Ik ben veel mensen in Australië tegen gekomen die na hun 31ste er achter kwamen dat ze heel graag wilden reizen in combinatie met werken. Helaas kon dat voor hun niet meer en waren ze er op een Toeristen Visum van 3 maanden. Vooraf hadden deze mensen in Nederland gespaard, waarmee ze hun reis bekostigden. Hopelijk ben jij er wel op tijd bij.
Voor Australië is een paspoort nodig
Net als bij de voorgaande visums heb je bij het aanvragen van het Working Holiday visum een paspoort nodig. Het paspoort hoort hierbij nog minimaal 6 maanden tot de verloopdatum geldig te zijn.
Niet iedereen kan dit visum krijgen

Dit visum wordt aan een beperkte hoeveelheid nationaliteiten verleent. Als Nederlander of Belg zal je hier geen problemen meer krijgen.
Mensen uit bijvoorbeeld Roemenië kunnen niet in aanmerking komen voor het Working Holiday visum.
Je moet geen afhankelijk kind hebben
Ten vierde krijg je dit visum niet als je een kind hebt dat afhankelijk van je is (depending child). Het zal lastig worden om je kind een tijdje uit te lenen aan iemand in Nederland.
Je moet genoeg op je bankrekening hebben
Australië wil dat je genoeg geld op je bankrekening hebt voordat je het land binnenkomt. Dit is een bedrag van 5.000 Australische Dollar (ongeveer 3.500 Euro). Op deze manier kan je aantonen dat je voor jezelf kan zorgen in Australië.
Een retourticket
Ten zesde moet je genoeg geld hebben om een retour ticket te kunnen betalen om Australië binnen te komen én te verlaten.
Je mag niet al een Working Holiday visum gehad hebben
Ook mag je niet al Australië binnen zijn gekomen op een Subclass 417. Verder niet heel belangrijk ervan uitgaand dat jij voor het eerst een Working Holiday Visum aanvraagt. Als je nog een jaartje extra wil blijven, raad ik je aan om m'n artikel te lezen over het krijgen van een tweede Working Holiday visum.
Je moet braaf zijn geweest
Ten achtste moet je voldoen aan alle medische eisen en te goeder trouw zijn.
De intenties van het visum voor Australië
Ten negende horen jouw intenties puur en alleen reizen en werken voor recreatief doeleind te zijn.
De lengte van het visum is een jaar
Als laatste: Als je het visum binnen hebt, moet je binnen een jaar naar Australië zijn vertrokken.
Tips en opmerkingen
Voordat je helemaal bang wordt van wat je hier allemaal leest. Geen paniek!
Belangrijk om te weten is dat je via het internet een visum gaat aanvragen. Dit kan je via deze link doen. Je komt dan direct op de officiële site van de Department of Immigration and Border Protection.
Je maakt hier een ‘ImmiAccount’ aan en via dat account kun jij je visum aanvragen. Het aanvragen van het visum gaat helemaal elektronisch. Je beantwoord vragen over, onder andere, of je kinderen hebt, hoe oud je bent, of je een crimineel verleden hebt … neeeeee joh, die snelheidsboete telt niet … of heb je ooit een bank overvallen waarvoor je gepakt bent?
Op het moment dat jij alles naar waarheid hebt ingevuld, dien je de aanvraag in en het is meestal zo dat jij het visum binnen een week krijgt. Ik had hem zelf binnen een dag.
Als je graag wil gaan, maar het geld nog niet bij elkaar hebt

Als jij voor jezelf als voorbeeld het geld nog niet bij elkaar hebt (de 3.500 Euro) en je gaat het visum aanvragen. Zorg er dan voor dat jij die extra 1.500 Euro van je suikeroom leent.
Dan kun je aangeven dat je wél het geld bij elkaar hebt. Je hoeft bij de aanvraag geen bewijs aan te leveren.
Je hoeft alleen een verklaring af te geven dat je het hebt. Het kan zijn dat de immigratiedienst later contact met je opneemt.
Dit laatste is een kleine kans, want Australië krijgt jaarlijks ontzettend veel aanvragen binnen wetende dat per jaar minimaal 800.000 mensen een Working Holiday Visa aanvragen. Het is niet zo dat James van de immigratiedienst van 9 tot 5 zich scheel kijkt op de aanvragen. Dit is tijdrovend en kost veel geld.
Mocht het echter zo zijn dat je wel wordt benaderd, dan kan jij in ieder geval aantonen dat je genoeg geld op je bankrekening hebt. Als je door die check heen bent, kun je de 1.500 Euro die jij hebt geleend weer terugbetalen aan de desbetreffende persoon. Jij hebt dan dus 3.500 Euro én je visum … check.