4

Een auto kopen in Australië. De wettelijke gids voor het kopen van een auto.

welke auto in australië

Wil je een auto kopen in Australië, dan zijn er een paar zaken die je wettelijk hoort te regelen voordat je de weg op mag. In dit artikel ga ik met je bespreken hoe jij je auto legaal op de weg in Australië krijgt. Er zijn veel voorkomende fouten die reizigers maken die vermeden kunnen worden door wat extra onderzoek te doen vóórdat je koopt. 

In dit artikel leer je:

 • Hoe je een auto koopt op een rechtmatige manier
 • Welke staten er in Australië zijn
 • Hoe de registratie werkt per staat
 • Hoe jij kan genieten van je roadtrips zonder dat je verrast wordt

More...


De grootte van Australië

Australië is groot … heel groot. Om even een beeld te schetsen hoe groot Australië is, check het onderstaande plaatje. Zoals je ziet past Europa vrijwel in z’n geheel in Australië. Nederland past er ongeveer 186 keer in. Nog een ander feitje: Nederland heeft 17 miljoen inwoners, Australië 24 miljoen ...

auto kopen in australië

Toen ik van Sydney naar de kersenboerderij reed met een stel vrienden, waren we voor 375 kilometer ruim 4 uur onderweg. Je zit dan sowieso nog in de staat New South Wales. Als je vanuit Amsterdam 4 uur richting het zuiden rijdt, zit je in Frankrijk.

De staten van Australië

Ten eerste zijn er in Australië 8 staten en territoria. Dit zijn:

 • South Australia, met als hoofdstad Adelaide
 • Victoria, met als hoofdstad Melbourne
 • New South Wales, met als hoofdstad Sydney
 • Australian Capital Territory, met Canberra als hoofdstad van Australië. Ooit is Sydney de hoofdstad geweest en ooit Melbourne. Canberra is als hoofdstad opgericht, omdat Sydney en Melbourne liepen te bitchen over wie het mocht zijn. Iets met een hond en een been.
 • Queensland, met als hoofdstad Brisbane
 • Northern Territory met als hoofdstad Darwin
 • Western Australia, met als hoofdstad Perth
 • Tasmania, met als hoofdstad Hobart
auto kopen in australië

Auto registratie per staat

Elke staat heeft zijn eigen regelgeving als het gaat om het kopen en registreren van een auto. Ik zet even alle instanties op een rij:Als je een auto koopt in Australië

Als je een auto koopt, is het ’t verstandigst om samen met de verkoper naar een vestiging / kantoor / service center van de betreffende de instantie te gaan om de registratie/overschrijving te regelen. De koper (jij dus) en de verkoper hebben verplichtingen waaraan ze moeten voldoen. Hiermee voorkom je mogelijk gezeik later. Doe dit dus meteen op het moment dat je hebt betaald.

Wil je weten wat de beste auto is om in Australië te kopen?


De verplichtingen per staat

South Australia

Verplichtingen verkoper

De verkoper moet een ‘disposal notice’ tekenen, dit is een opzeggingsformulier waarin de koper verklaart dat hij of zij afstand wil doen van zijn auto. Dit gebeurd wanneer jullie samen naar een kantoor / service center gaan.

Verplichtingen koper

Als je de auto hebt betaald, moet je wettelijk binnen 14 dagen de auto op jouw naam hebben staan. Je betaald voor overschrijvingskosten en ‘stamp duty’. Dit is een belasting die geheven wordt over het behandelen van officiële documenten. De ‘stamp duty’ kan je hier berekenen.

Daarnaast neem je je paspoort mee, je rijbewijs en je neemt proof of ownership mee. Dit laatste wordt aangeleverd door de verkoperen kan geregeld worden op het betreffende kantoor.

Neem ook een bewijs mee waarin je aantoont dat je in de staat South Australia woont (klik hier voor de lijst van manieren waarop. Dit zijn de manieren van de staat Northern Territory. Dezelfde werkwijze hebben de andere staten ook).

​Eén van de makkelijkste is de rekening meenemen van bijvoorbeeld het hostel of caravanpark waar je ‘woont’. Als je dat niet hebt, willen ze vast, als je lief kijkt, een document maken.

auto kopen in australië
Opmerking

De verkoper hoeft in de staat South Australia geen ‘roadworthy certificate’ met de auto aan te leveren op het moment van de verkoop/overschrijving. Dit is een formulier dat verklaart dat de auto veilig is om in te rijden. Het lastige hiervan is, dat je op de verkoper moet vertrouwen en helaas kan je dat niet altijd.

auto kopen in australië

Een oplossing hiervoor is om de auto te laten inspecteren. Als jij denkt dat je een goede auto te pakken hebt, spreek met de verkoper af om een inspectie op de auto te laten doen waarbij je de kosten deelt. De kosten voor een inspectie zijn rond de 120 dollar, waarvan jij in dat geval 60 dollar betaald. Op een bedrag van bijvoorbeeld 4.000 dollar voor een auto, is dat relatief weinig geld en het bespaard je een hoop gezeik.Queensland

Queensland

In Queensland is het qua regels wat strenger. Dit is fijner voor jou als koper.

Verplichtingen verkoper

De verkoper moet zijn auto Roadworthy hebben op het moment dat hij of zij de auto verkoopt. Dit houdt dus in dat er in principe niets aan de auto mankeert. De Roadworthy Check wordt gedaan door een garage die daartoe bevoegd is en stelt de mankementen bloot die de verkoper dan moet (laten) fiksen. Een andere naam voor een Roadworthy Certificate in Queensland is ook Blue Slip, mocht iemand dit gebruiken.

Daarnaast is het de verplichting van de koper, net als in elke andere staat om het overdrachtsformulier in te vullen en te ondertekenen.

Verplichtingen koper

De verplichtingen voor jou zijn deel A van de ‘Vehicle Registration Transfer Application‘ inleveren. Dit is simpel gezegd jouw deel van het overdrachtsformulier dat jullie allebei moeten tekenen. Dit kan op het desbetreffende kantoor gebeuren. Net als een ‘New Customer Application‘ voor het geval je voor het eerst met deze instelling te maken hebt.

De Blue Slip neem je mee (let er op dat dit verloopt na 2 maanden). Deze is aangeleverd door de verkoper. Neem je rijbewijs mee, je paspoort en het bewijs van een adres in Queensland. Dit kan dus een officieel afschrift zijn van je verblijf.

Northern Territory

Verplichtingen verkoper

Hier geldt ongeveer hetzelfde als dat het voor Queensland doet. De verkoper moet zijn auto Roadworthy hebben op het moment dat hij of zij de auto verkoopt. Dit hoeft alleen niet als de auto jonger dan 5 jaar is. Een auto van die leeftijd tikt al snel de $10.000 aan en ik neem aan dat je niet dat geld aan een auto wil besteden. De Roadworthy Check wordt gedaan door een garage die daartoe bevoegd is en stelt de mankementen bloot die de verkoper dan moet (laten) fiksen.

​De verkoper moet jou voorzien van een verklaring dat hij de auto aan jou wil overdragen én dat jij de nieuwe eigenaar wordt. Dit geldt ook voor Queensland en South Australia.

Verplichtingen koper

Je levert het formulier in waarin je aanvraagt om een auto te registreren. Je neemt je paspoort mee en je rijbewijs. Proof of ownership (aangeleverd door de verkoper) en je neemt een bewijs mee waarin je aantoont dat je in de staat Northern Territory woont (klik hier voor de lijst van manieren waarop).

Western Australia

Verplichtingen verkoper

De verkoper moet binnen 14 dagen aangeven dat de persoon de auto verkoopt, net zoals de andere staten. Hij vult met jou de officiële aangifte van de verkoop. Dit kan in het betreffende kantoor en is hetzelfde als het overschrijvingsformulier. Van dit overschrijvingsformulier houdt de verkoper het verkopers deel, dit heeft een groene kleur. De koper houdt het kopers deel, dit heeft een rode kleur.

Daarnaast levert de verkoper het Roadworthiness Certificaat aan.

Verplichtingen koper

Binnen 14 dagen geef je aan dat je de auto hebt gekocht en deze dus op jouw naam staat. Je neemt wederom je paspoort mee en je rijbewijs. Daarnaast neem je een proof of ownership mee, aangeleverd door de verkoper, en een bewijs mee waarin je aantoont dat je in de staat Western Australia woont. Dit kan dus een officieel afschrift zijn van je verblijf.Victoria

Verplichtingen verkoper

De verkoper moet binnen 14 dagen aangeven dat de persoon de auto verkoopt. Hij of zij moet een Roadworthiness Certificaat aan leveren en het overschrijvingsformulier dat de verkoper samen met jou invult en ondertekend.

Verplichtingen koper​

Binnen 14 dagen geef je aan dat je de auto hebt gekocht en deze dus op jouw naam staat. Dit gebeurd samen met het overdrachtsformulier die je met de verkoper ondertekend. Je neemt je paspoort en rijbewijs mee en je neemt een bewijs mee waarin je aantoont dat je in de staat Victoria woont. Dit kan dus een officieel afschrift zijn van je verblijf.

New South Wales

Verplichtingen verkoper

Het aanleveren van een ingevuld overdrachtsformulier. De koper voorzien van het eigendomsformulier dat in het overdrachtsformulier zit. Een geldig Roadworthy Certificate aanleveren. Ook wel Pink Slip genoemd. Dit is voor auto’s ouder dan 5 jaar, ervan uitgaande dat je een auto koopt die niet jonger is.

Verplichtingen koper

Ga sowieso naar een Service Center toe en vul samen met de verkoper het overdrachtsformulier in. Je neemt je paspoort mee en rijbewijs en je neemt een bewijs mee waarin je aantoont dat je in de staat New South Wales woont. Dit kan dus een officieel afschrift zijn van je verblijf.

Australian Capital Territory

Verplichtingen verkoper

De verkoper levert een ingevuld overdrachtsformulier aan, een aangifte van verkoop / disposal en een geldig Roadworthy Certificate.

Ga naar een Service Center toe en vul jouw gedeelte van het overdrachtsformulier in. Je neemt je paspoort mee en je rijbewijs en je neemt een bewijs mee waarin je aantoont dat je in de staat Australian Capital Territory woont. Dit kan dus een officieel afschrift zijn van je verblijf.

Opmerking

Sta er op dat je met de verkoper naar een Transport Department / Service Center van de betreffende staat gaat. Op deze manier laat je je helpen door iemand van de instelling en worden er geen fouten gemaakt. Je wil je reis namelijk zo goed mogelijk laten verlopen.

Let op

Vraag meteen bij het kantoor of er boetes op dat kenteken staan. Het is zaak dat de oude eigenaar die boetes betaald, zodat jij daar op geen enkele manier mee te maken krijgt.

auto kopen in australië

Deze blog is geschreven aan de hand van de wet geldend in november 2018. Wetten zijn continu aan veranderingen onderhevig, zo ook deze. Het is aan te raden de exacte kosten per geval op te zoeken op de betreffende website. Drastische veranderingen zullen het echter niet zijn.

Happy driving!

Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië
Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments
MijnAutoverzekeringVergelijken - March 24, 2017

Hoi Luuk, wat een handige tips! Ik wil nog steeds een grote roadtrip maken in dit geweldige land, dus zal je tips even opslaan :). Bedankt! Peter- MAV

Reply
  Versio - April 5, 2017

  Mooi om te horen! 🙂

  Reply
Paul - February 29, 2020

Beste Luuk,

top site, maar ik heb nog wel wat vragen.
Zoals ik je eerder schreef gaan we ergens volgend jaar voor 3 maanden naar Australië. Voor het vervoer bekijken we de mogelijkheden. Een auto of camper, 4wd of 2wd, huren of kopen.
We zijn gewend om weinig luxe mee te nemen, dus bij een camper zijn we tevreden met de basisvoorzieningen.

Nu heb ik ergens gelezen dat als je met een auto door Australië rijdt, je in iedere staat een keuring van je auto moet laten ondergaan, belasting betalen en een ander kenteken krijgt? Dit bij aanschaf van een auto, klopt dat?

Groet, Paul

Reply
  Versio - March 2, 2020

  Hoi Paul,

  Mooie plannen!

  Een camper is alles dat je nodig hebt voor Australië, vooral als je de reistijd goed kiest.
  Onderweg zijn er genoeg voorzieningen. Denk aan openbare toiletten die over het algemeen schoon zijn en waarvoor je niet hoeft te betalen.
  Douchevoorzieningen heb je er ook op veel plekken. Je kan bijvoorbeeld naar een camping of roadhouse gaan waar vrachtwagenchauffeurs uitrusten en daar kan je meestal douchen en ook een was doen. Hier moet je wel voor betalen, maar dat is niet duur.

  Je hoeft niet in iedere staat opnieuw een keuring te doen. Ik heb de auto (Holden Commodore), die het langst mee ging, in New South Wales (NSW) gekocht. Met deze auto ben ik door diverse staten gereden/gereisd en heb merendeel in Queensland gezeten, mét een NSW kenteken. Dit is geen probleem. Alleen met het verkopen in een andere staat wordt het wat ingewikkelder en mogelijk kostbaar. Het beste is dus om je auto te verkopen in dezelfde staat (zoals NSW) als waar je hem kocht.

  Dat je dus in iedere staat een ander kenteken moet nemen is niet waar en dit zou het ook voor de inwoners van Australië onmogelijk maken.
  Ook qua belasting werkt dat anders dan in bijvoorbeeld Nederland. Verzekering en belasting tik je bij het overschrijven van de auto in één keer af.

  Hopelijk weet je voldoende zo! Mocht er nog iets onduidelijk zijn, let me know.

  Reply

Leave a Reply: