12

Je auto verkopen in Australië. Lees dit artikel om niet de fout in te gaan.

Er gaat een tijd komen in Australië dat jij je auto wil verkopen. Wie weet wil je een nog betere auto kopen, maar voor de meesten gaat er een meer bittere waarheid op: Je reis door Australië zit er op. Dat is een woord dat begint met een K en eindigt met een T. Je auto verkopen in Australië is niet moeilijk, maar er zijn wel wat zaken waar je op let en omdat afscheid nemen van je bolide al lastig genoeg is, heb ik dit artikel voor je geschreven.

In dit artikel leer je:

 • Wat je moet doen als je je auto wil verkopen
 • Wat goede plekken zijn om je auto te verkopen
 • Enkele tips om je auto klaar voor de verkoop te maken
 • Mijn ervaring en fout die ik maakte toen ik mijn auto verkocht

More...

Je auto verkopen in Australië

Helaas moeten wij autorijders in Australië er op een gegeven moment aan geloven: Onze auto moet worden verkocht. Misschien weet je nog het moment dat je je auto in Australië kocht. In ieder geval vond ik dat superspannend.

Als jij je auto ​wil verkopen in Australië, dan zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Zo moet je auto roadworthy zijn, letterlijk vertaalt waardig voor op de weg. Met andere woorden: Het mag geen gevaarlijke rammelbak zijn.

auto verkopen in australië

Australië heeft in totaal 8 staten en territoria waarin auto's geregistreerd kunnen worden. Per staat en territorium gelden dus ook andere regels voor registratie en dus ook voor verkoop.

Per staat en territorium ga ik globaal uitleggen waar je op moet letten als je jij auto wil verkopen in Australië.Queensland

Roadworthy Certificate

Als jij je auto wil verkopen in Queensland, dan zal je bij de verkoop een safety certificate moeten aanleveren. Letterlijk vertaald een certificaat van veiligheid. Een safety certificate verkrijg je door naar een garage te gaan die bevoegd is om deze uit te geven.

De garage doet eerst een inspectie. Deze zal ongeveer 80 Australische dollar kosten (rond de 50 euro). Aan de hand van deze inspectie krijg je te horen of en wat er gerepareerd moet worden aan je auto. Ik zal later in dit artikel over mijn eigen ervaringen hierin vertellen.

Als jij deze punten vervolgens laat repareren, dan krijg jij een safety certificate. Dit certificaat is 2 maanden geldig van het moment van afgifte.

Nu kun jij de koper laten zien dat jij een auto verkoopt die waardig is voor op de weg.

New South Wales

Roadworthy Certificate

In New South Wales gelden ongeveer dezelfde regels als in Queensland. Daar heet een dergelijk veiligheidscertificaat een Pink Slip (Safety Check). Een pink slip is vereist voor voertuigen die ouder dan 5 jaar zijn. 

​Ook hierbij geldt dat je dit doet bij garages die hiertoe bevoegd zijn. Dit kost 39 Australische dollars (rond de 26 euro). Hierbij krijg je te horen of er iets mis is met je auto en wat er gerepareerd moet worden om de pink slip te verkrijgen.

Als jij de pink slip hebt verkregen, dan is deze 6 maanden geldig.​

​Victoria

Roadworthy Certificate

Ook Victoria hanteert een soortgelijk systeem als de twee eerder genoemde staten. Hier wordt het een certificate of roadworthiness genoemd. Dit certificaat kan je wederom krijgen bij garages of servicepunten doe daartoe bevoegd zijn. Als je wil weten waar dat kan, dan heeft de website van Victoria daar een zoekfunctie voor.

De kosten voor het doen van een roadworthy check ligt rond de 180 Australische dollar (rond de 120 euro).​ Als je auto waardig genoeg wordt gevonden dan krijg je het certificaat, zo niet, dan zal je reparaties moeten verrichten aan je auto waardoor je in eerste instantie het certificaat niet hebt gekregen. Als je hem wel hebt, dan is dit certificaat 30 dagen geldig.

South Australia​

Roadworthy Certificate

Bij South Australia gelden andere regels. Hier hoef je géén Roadworthy Certificate aan te leveren op het moment dat je de auto gaat verkopen.

Het enige dat je hier hoeft te doen, is een disposal notice invullen waarin jij aangeeft afstand te willen doen van je auto. Dit moet gedaan zijn binnen 14 dagen nadat je de auto hebt verkocht. De koper is verplicht binnen 14 dagen de auto op zijn of haar naam te hebben staan. Easy as.​

Western Australia

Roadworthy Certificate

In Western Australia is er geen roadworthy certificaat vereist bij het verkopen van je auto. 

Northern Territory

Roadworthy Certificate

Wanneer je auto meer dan vijf jaar oud is, dan is een roadworthy certificate vereist in Northern Territory. Ook hier geld dat je dit moet doen bij een garage die bevoegd is om dergelijke certificaten uit te geven.

De prijs om een roadworthy check te laten doen en in aanmerking voor het certificaat te komen, is 39.60 Australische dollars (dit is ongeveer 26 euro). Wanneer je auto niet door de check komt, dan repareer je wat nodig is en vervolgens kom je er wel doorheen.

Australian Capital Territory

Roadworthy Certificate

En bij de Australian Capital Territory (ACT) zijn de regels omtrent het certificaat niet veel anders. Op de website van ACT staat het één en ander uitgelegd over het roadworthy certificaat, bijvoorbeeld in welk geval je het certificaat moet halen als je je auto wil verkopen. Zo zegt één van de eerste regels dat je een certificaat moet halen wanneer je auto ouder is dan 6 jaar en meestal is dat zo.

De prijs voor het doen van een inspectie is 59.60 Australische dollars. Wanneer je auto door de check heen komt, heb je je certificaat. Wanneer je auto niet door de check heen komt, doe je wat je moet doen en is een her-inspectie 14.40 Australische dollars.

Tasmania​

Op Tasmanië is het weer anders. Daar is een roadworthy certificaat niet van toepassing. Wat de overheid van Tasmanië wel heeft ingesteld, is een Defective Vehicle and Random Vehicle Inspection Call-in Scheme. Dit houdt in dat, als de politie aan je auto kan zien dat het écht een keertje tijd wordt dat je 'm laat onderhouden.

auto verkopen in australië

Daarnaast kan de overheid van Tasmanië op een willekeurig moment bepalen of jij je auto moet laten checken. Deze check kan je dus niet zelf bepalen en is wat a-relaxt.Doe dit ALTIJD

Als je iemand hebt gevonden die jouw auto wil kopen, ga dan samen met deze persoon naar een vestiging van Queensland Transport. Op deze manier ben jij er persoonlijk bij wanneer de koper de auto op zijn of haar naam zet. Daarnaast is er dan ook iemand bij van Queensland Transport in het geval jullie vragen hebben. Een normale Australische burger, mocht dat de koper zijn, weet over het algemeen de regels niet als het gaat om het overschrijven van een auto.

Een normale Australische burger, mocht dat de koper zijn, weet over het algemeen de regels niet als het gaat om het overschrijven van een auto.​

Ook hierover ga ik wat vertellen in mijn persoonlijke ervaringen.

Je kan het ook zelf doen

Stel nu dat jij wat dingen aan je auto moet laten fiksen voordat je een Roadworthy Certificate krijgt. Ik heb bijvoorbeeld gehad dat ik twee voorbanden op mijn auto had zitten, die nog in een goede staat waren. Alleen, die twee banden waren van een verschillend merk. Persoonlijk dacht ik, wat maakt dat nu in vredesnaam uit, maar ik maak de regels niet. De Queensland overheid wil dat niet.

Je zou kunnen gaan voor twee splinternieuwe banden. Afhankelijk van je auto ligt de prijs van een nieuwe band, inclusief montage, al snel op de 120 dollar per band.​ 

Er zijn echter bedrijven die handelen in tweede hands banden. Die banden kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van auto's die naar de sloop gaan waarvan de banden nog prima zijn en in principe nog veel kilometers kunnen maken. Die gaan dan naar het bedrijf en verkoopt ze voor ongeveer 70 dollar per band inclusief montage. Spekkoper, check. ​

Dit kun je ook doen met andere zaken. Bijvoorbeeld vervangen van een koplamp. Geloof mij, ik ben a-technish en zelfs ik het een rit kunnen maken naar een sloperij en heb het, aan de hand van info op internet, zelf kunnen vervangen. Kostte 20 dollar voor een koplamp. In plaats van 80 vanwege het uurloon van de monteur.

Voor

auto verkopen in australië

Na

auto verkopen in australië

Je kan de Yellow Pages gebruiken om sloperijen te vinden. Uiteraard is ook Google je vriend.​

Wanneer je je auto wil verkopen in een andere staat of territorium

Als jij bijvoorbeeld een roadtrip hebt gemaakt van Sydney naar Cairns en je hebt een auto in Sydney gekocht, dan is er een behoorlijk grote kans dat die auto in de staat New South Wales is geregistreerd.

Vervolgens kom je aan in Cairns en Cairns ligt in de staat Queensland.​

Als jij je auto wil verkopen in Cairns, dan zal dit lastig gaan als je auto niet in Queensland geregistreerd staat. ​Het is dus zaak dat je je New South Wales kentekenplaten veranderd naar Queensland kentekenplaten.

auto verkopen in australië

Dit doe je door naar een door de overheid erkende instelling te gaan die bevoegd is om Roadworthy Certificates uit te geven die gebruikt kunnen worden voor een omzetting van de registratie. 

Dit is voor Queensland bijvoorbeeld de Royal Automobile Club of Queensland (RACQ)​. Dit is de ANWB van Queensland zeg maar. Deze instanties zijn wat strenger als het gaat om het afgeven van een Roadworthy Certificate, omdat ze verbonden zijn met de overheid.

Breng je New South Wales auto naar de RACQ, laat 'm nakijken, doe de reparaties die nodig zijn en laat de auto bij Queensland Department of Transport and Main Roads ​overgezet worden naar een Queensland kenteken.

​Handige links

​Hierboven gaf ik het voorbeeld om je auto over te zetten van een New South Wales kentekenplaat naar een Queensland kentekenplaat. Hieronder volgt een lijst van website voor informatie die je kan gebruiken als je je in andere staten bevind.Goede plekken om je auto te verkopen

Goede plekken om je auto te verkopen zijn Gumtree en websites als CarsGuide. Daarnaast zijn er op Facebook ook tal van groepen te vinden waarin spullen te koop worden gezet.

Mijn persoonlijke ervaring met het verkopen van mijn auto

Garages die je oplichten

Waar ik vooral tegenaan liep toen ik mijn auto wilde verkopen, waren garages die je een oor aan probeerden te naaien. Vooral de grote fancy garagebedrijven hebben deze neiging. Ze zijn niet voor niets zo groot en fancy. Ze willen geld op je verdienen.

Zo was ik naar een garage gegaan in Smithfield bij Cairns. Deze garage heet DC Mechanics, een redelijk groot bedrijf met een hoeveelheid mensen in dienst en gaf bij mij over het algemeen een goede indruk.

Totdat ik mijn auto liet checken voor een Roadworthy Certificate​. De check kostte ongeveer 100 dollar en dat is niet raar, dus dat nam ik voor lief. Echter, de lijst die ze hadden opgesteld van de dingen die aan de auto gedaan moesten worden was behoorlijk. Ze hadden een schatting gemaakt dat het mij 1,400 dollar zou kosten. 

Ik vertrouwde het niet en heb mijn auto naar een andere garage gebracht​. Dit was een monteur die in zijn eentje werkte en bevoegd was om een certificaat af te geven. Voor 80 dollar moest ik de check laten doen en hij zei dat de auto in goede staat was. Er moesten twee dingen worden vervangen en dat zou in totaal 250 dollar kosten. De keuze was snel gemaakt.

Vooral dit niet vergeten als je je auto verkoopt

Toen ik in 2014 Australië voor een jaar verliet, verkocht ik mijn auto. Het was een goede deal en alles was ingevuld dat ingevuld moest worden. Het enige dat ik niet had gedaan, en toen ook niet wist, was met de koper naar de Department of Transport te gaan. 

Helaas was de persoon van luie aard of iets dergelijks en heeft in het jaar dat ik weg was met een auto gereden dat op mijn naam stond. In dat jaar zijn er door de persoon boetes gereden, waarvoor ik persoonlijk werd beboet terwijl de nieuwe eigenaar deze boetes had gereden.

Toen ik terug kwam in Australië kreeg de Australische overheid daar lucht van en zei: "Hee Luuk​, of je even 1.100 dollar wil ophoesten voor de boetes die je hebt gereden." Gelukkig was de eigenaar niet ver omdat deze onderdeel uitmaakte van een sociale kring, maar het had ook zomaar kunnen zijn dat de persoon nergens te vinden is, de auto allang al heeft gedumpt ergens en de kentekenplaten van de auto heeft afgeschroefd. Dit is namelijk geen vreemd fenomeen in Australië.

Nogmaals, ga ALTIJD met de koper naar een Department of Transport, zodat alles legaal is geregeld bij verkoop.​


Laat van je horen!

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Ben je ook van plan om je auto te verkopen in Australië? Heb je vragen of misschien ervaringen die je wil delen? Laat een reactie achter onderaan deze pagina.


TIJDELIJK Gratis mijn Australië Gids Downloaden!

Kangoeroeland Australië Gids

Download nu TIJDELIJK deze GRATIS Kangoeroeland Australië Gids. In deze gids vind je handige tips en trucs om je reis zo goedkoop en efficiënt mogelijk te beginnen. Als BONUS krijg je nu ook persoonlijke verhalen om je te inspireren tijdens je reis of om nog te gaan reizen.

Je gegevens zijn 100% veilig en worden nooit met derden gedeeld.

Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 12 comments
Aniek Godrie - July 2, 2018

Hey Luuk,
Ik heb een vraagje ik heb een auto gekocht in Cairns met een west Australië rego. Ik wist niet dat je met de koper naar department of transport moest gaan.. Toen ik hem heb kocht zeide ze dat ik alles zelf makkelijk online kan regelen met op naam zetten en de rego verlengen. Maar dat lukt mij niet.. kan jij mij hier mischien mee helpen. Mijn rego verloopt 12-07-2018

Reply
  Versio - July 6, 2018

  Hoi Aniek,

  Natuurlijk wil ik je hiermee helpen. Waar loop je vast? Heb je nog contact met de verkoper?
  Waarschijnlijk lukt het niet, omdat je toch gegevens nodig hebt van de verkoper om het op jouw naam te kunnen zetten.

  Hier vind je wat informatie https://www.transport.wa.gov.au/licensing/renew-replace-my-vehicle-licence.asp

  Het beste is, als dat nog kan, om contact op te nemen met de verkoper in Cairns om daar samen het proces te doorlopen. Het is een beetje makkelijk van de verkoper om te zeggen dat je het makkelijk zelf kan doen wanneer je dat nog nooit hebt gedaan. Dit kan hij/zij dus mooi even laten zien!

  Je laatste optie, maar dat is een wat omslachtige en kán wat duur uitpakken (afhankelijk van wat je moet repareren), is om bij de RACQ een roadworthy check te laten doen om het vervolgens op Queensland registratie te kunnen zetten.

  Ik hoor graag van je acties.

  Reply
Ilse - July 18, 2018

Hoi Luuk, naar welke garage ben je geweest voor de roadworthy check waarbij de monteur in zijn eentje werkte? Dat klinkt namelijk een stuk beter om naartoe te gaan dan naar zo’n fancy autobedrijf 🙂

Reply
Ilse - July 19, 2018

Hoi Luuk, een vraagje: bij welke garage in Cairns ben je geweest waarbij die monteur in z’n eentje werkte? Dat klinkt een stuk beter dan die fancy autobedrijven inderdaad!

Reply
Michel - January 6, 2019

Hi Luuk,

Ik hoor en lees (op internet) een aantal tegenstrijdige berichten. Een auto is gekocht in Sydney in NSW. De auto zal ergens in mei verkocht moeten worden in West Australia. Rond mei loopt ook de rego af. Waar moet ik rekening mee houden ivm de keuring? Het overzetten kan neem ik aan in WA? En klopt het dat ik een adres nodig heb in WA om te kunnen laten omzetten? Dank alvast voor je reactie.

Reply
  Versio - January 7, 2019

  Hoi Michel,

  Hier vind je het één en ander op de officiële website van de Department of Transport West Australië: https://www.transport.wa.gov.au/licensing/license-a-vehicle-new-to-wa.asp

  Stap 1 is dat je de auto laat keuren bij een geautoriseerde keuringsinstantie. De lijst van garages vind je onder de link. Rondvragen naar welke van de lijst een betrouwbare is, zou ik wel doen. Er zijn diverse FB groepen beschikbaar zoals Cars Under $5k – Buy & Sell – Perth, hier zou je een vraag kunnen stellen bij welke garage je op een eerlijke manier je auto kan laten keuren en je auto te koop zetten.
  Overzetten doe je inderdaad in WA en in de link staat dat je een WA residential address moet hebben.

  Zelf heb ik geen ervaring met het overzetten van een NSW naar een WA rego. Er gaan verhalen te ronde dat dit heel eenvoudig online te doen is etc. zonder dat je een residential address nodig hebt. Als het iemand is gelukt op een manier die anders is dan op de officiële website staat vermeld, dan zou ik diegene persoon even berichten.

  Reply
Vincent Rondwijk - January 25, 2019

Bedankt voor dit handige artikel! Woon sinds een tijdje in Australië en ben toe aan een nieuwe auto. Ben alleen onze Nederlandse autogarages gewend, dus kan wel wat extra tips gebruiken. Ik ga straks meteen achter mijn safety certificate aan.

Reply
  Versio - January 25, 2019

  Dank je wel Vincent 🙂 Goed om te horen.

  Wanneer je een nieuwe auto koopt of verkoopt, dan kan je goed op gumtree terecht. Koop ALTIJD een auto die nog veel tijd aan rego heeft in de staat waarin je je bevind.
  Veel garages doen een roadworthy. Het is altijd de vraag of een garage je ‘matst’ of niet; soms ben je zo door de check heen en soms moet je dingen verbeteren.

  Het is het beste om even met de locals te praten en vooral met een paar waarmee je bevriend bent. Als een Australiër je meeneemt naar een garage is de kans ongeveer nihil dat ze veel op je willen verdienen.

  Succes! Ik ben benieuwd wat het is geworden.

  Reply
Marieke Jansen - February 16, 2019

Hi Luuk,

Wij hebben onze auto in Sydney gekocht en rijden nu richting Cairns, waar we onze auto het liefst willen verkopen. In jouw artikel staat dat je het kenteken kan veranderen van staat, want het is een NSW kenteken. Weet jij ook hoe duur dit ongeveer is? Bedankt alvast!

Groetjes,
Marieke

Reply
  Versio - February 19, 2019

  Hoi Marieke,

  De kosten verschillen, maar het is niet goedkoop om je alvast met de realiteit te confronteren.
  Om van kenteken te veranderen moet je de auto eerst laten checken bij de RACQ (Queensland Transport vereist dit) en als er iets aan mankeert, laten repareren bij een RACQ gecertificeerde garage.

  Vervolgens krijg je je roadworthy en kan je het makkelijk omzetten bij Queensland Transport. Het omzetten zelf is niet duur, het proces vooraf kan dus wat gaan kosten.
  Je kan de auto ook ‘as is’ verkopen en dan is het aan de koper zaak om het om te zetten naar een Queensland rego. Het nadeel van deze stap is dat je niet het geld ervoor terug krijgt dat je misschien wil, maar je bent er dan wel vanaf.

  Kijk of je je auto nu al op Gumtree kan zetten en bekijk of je er reactie op krijgt. Dus je geeft dan aan dat je een NSW auto in QLD verkoopt. Wie weet krijg je al wat goede reacties en kan je er mooi op plannen en inspelen.

  Reply

Leave a Reply: