1

Fraser Island: Waarom je hier geweest moet zijn!

Fraser Island

Fraser Island...zucht...de plek waar romances ontstonden. Met het strand, met de geluiden van de oceaan en de walvissen in de achtergrond...

"Wakker worden Luuk!!"

Oja, Fraser Island! Eén van dé hoogtepunten van mijn Australië reis en ik had er héél veel.

In dit artikel leer je:

 • Waarom je niet naar Australië bent geweest als je Fraser Island mist
 • Dat dit een harde stelling is, maar waar
 • Hoe je op het eiland komt
 • check
  Dat een 4x4 tour van een paar dagen het leukst is om te doen
 • check
  Dat je moet uitkijken voor Dingo's!

Leestijd: 4 minuten

More...


Fraser Island

fraser island

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en ligt aan de kust van Queensland ter hoogte van Hervey Bay. Hervey Bay ligt weer ongeveer 250 kilometer ten noorden van Brisbane, de hoofdstad van de staat Queensland. De lengte van het eiland is ongeveer 120 kilometer en de breedte is ongeveer 24 kilometer. Genoeg plek dus om te spelen in het zand!

Wees er wel een beetje voorzichtig mee, het is namelijk ook sinds 1992 beschermd gebied. Toen is het namelijk opgenomen in de werelderfgoedlijst. 


Hoe kom je op Fraser Island terecht?

Je kan op verschillende manieren op dit prachtige zandeiland terecht komen. Ik zal ze even op een rijtje zetten:

 • Zwemmen
 • Roeien
 • Met de waterfiets
 • check
  Grapje!!

Er zijn diverse plaatsen waar je de toegang tot Fraser Island vindt. De meest gangbare plaatsen zijn Rainbow Beach en Hervey Bay. Deze bespreek ik hier onder.


Rainbow Beach

fraser island

Eén van de plekken vanwaar je naar Fraser Island kan komen is Rainbow Beach. Rainbow Beach kom je tegen vanaf Brisbane, na Noosa Heads en nog voor Hervey Bay. Deze volgorde is het wanneer je dus de Oostkust van Australië afreist van Zuid naar Noord. In Rainbow Beach heb je diverse hostels en hotels waaruit je kan kiezen. Het aanbod is niet heel groot, omdat Rainbow Beach een kleine plaats is en eigenlijk bestaat op de toegang tot Fraser Island.

Bij alle accommodaties zal je dus een loket hebben dat tours aanbiedt en dat loket zal FRASER ISLAND schreeuwt. Naast het bezoeken van Fraser Island vanuit Rainbow Beach vind je via de link hieronder meer dingen om te doen in deze plaats.


Hervey Bay

Hervey Bay is de andere plaats waar je terecht kan voor toegang tot Fraser Island. Deze vind je aan de Oostkust van Australië ná Rainbow Beach wanneer je van Zuid naar Noord Australië reist. Hervey Bay is iets groter dan Rainbow Beach. Waar Rainbow Beach ongeveer 1.100 inwoners kent, heeft Hervey Bay er ongeveer 52.000. Vandaar dat je er dus ook meer aanbod hebt in accommodatie en dus ook in tours. De tours naar Fraser Island zijn niet te missen.

fraser island

Als je meer wil weten over Hervey Bay, wat je er kan doen en welke accommodatie er goed is, klik dan op de link hieronder,

Wil je weten meer weten over Hervey Bay?

 • Hier lees je over accommodatie en dingen om te doen in Hervey Bay
Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van staal en gaat daarom dus lang mee. Ideaal ook wanneer je gaat vliegen en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je bijvoorbeeld veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.


Waarom je naar Fraser Island zou moeten

Ja, dat lees je goed! Iedereen die door Australië reist en dan ook nog eens de Oostkust, moet eigenlijk wel Fraser Island hebben gezien. Alleen al het feit dat het op de werelderfgoedlijst staat, zegt al genoeg.

fraser island

Fraser Island staat voor avontuur. Het is een zandeiland en dat betekent géén verharde wegen. De meeste tours die je aangeboden krijgt zijn 4 x 4 tours en de meerdaagse hiervan zijn fantastisch. Je hebt ook een ééndaagse tour, maar je loopt dan het risico in een bus vol toeristen te zitten. Niet dat je er geen bent wanneer je een meerdaagse doet, maar je omzeilt de cliché toeristen in grote groepen en een camera in de hand.

De meerdaagse 4 x 4 tours zijn voor jong en oud en bij bepaalde aanbieders zal je veel jongeren treffen en ik als eind twintiger, begin dertiger vond dat heel prettig. Wanneer je dus een tour boekt, dan is het verstandig dit te vragen voor het geval je bepaald publiek wil vermijden.


De tour die ik had geboekt

Ik had mijn 3 daagse tour geboekt bij Palace Adventures. Palace adventures is gericht op jongeren en nemen je echt mee de wildernis in. Je vertrekt van het hostel naar de veerpont van Hervey Bay en vanaf daar steek je met de 4x4's over naar het zandeiland.

fraser island

Eenmaal aangekomen ga je door met touren. Je komt bij de mooiste plekken, zoals Lake McKenzie, de Champagne Pools, Hammerstone Sandblow met Lake Wabby en uitkijkpunten over zee waar je walvissen kan spotten. Deze mooie plekken worden verdeeld over 3 dagen en er wordt overnacht in een kamp waar iedereen in tenten slaapt.

Wat ik één van de gaafste dingen vond, is dat iedereen een keer aan de beurt kwam om in de 4x4 te rijden (als je wil). Sommigen vonden het eng om te rijden, dus het hoeft niet per se. De gids rijdt met zijn 4x4 altijd voorop, want hij weet hoe en waar je kan rijden om zo de wat ruigere stukken te begaan. Soms kon het terrein er best uitdagend uit zien, maar die 4x4's trekken je overal door heen. Maak zeker gebruik van de kans om zelf ook eens te proberen. Het gaat om jouw ervaring!

fraser island

Dingo's

fraser island

Wat je zal opvallen aan je Fraser Island toer is dat de organisaties heel panisch zijn over Dingo's en met wilde verhalen komen. Ik heb het niet uitgetest, maar kijk toch goed uit met deze dieren. Het zijn de wilde inheemse honden van Australië en wat wild is, daar kijk je voor uit. Persoonlijk vond ik ze niet zo gevaarlijk lijken, maar ik raad niet aan om in de buurt te komen en vooral niet 's nachts buiten het kamp alleen aan de wandel te gaan.


Mijn ervaring van Fraser Island

Voor mij is het een onvergetelijke tour geworden waar ik vrienden heb gemaakt en een al bestaande vriendschap heb versterkt. Het was in de periode van mijn leven PRECIES wat ik nodig had en ik durf deze ervaring in de top 5 van mijn meest mooie Australië ervaringen te zetten. Als je twijfelt aan Fraser Island, doe dat dan zeker niet! Ga op avontuur en ervaar.

fraser island

Wil je nog meer plekken weten die je niet mag missen?

Kom alles te weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië
Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
Thijs - January 23, 2020

Frasier Island is inmiddels een erg dure “tourist trap” geworden. Een paar veel goedkopere alternatieven zijn te vinden in Brisbane. North Stradbroke Island ook wel Straddie genoemt is misschien niet zo groot als Frasier maar nog steeds groot genoeg om behoorlijk indrukwekkend te zijn. Pluspunt,. veel minder toeristen en een retourtje met de ferry kost maar $18(te voet) De ferry vertrekt vanuit Cleveland

Een ander alternatief is Victoria Point en de ferry naar Coochiemudlo Island. Dit is een klein eilandje maar ziet er vanaf de kant uit als een typisch tropisch eiland. Een retourtje kost $8

Reply

Leave a Reply: