5

11 dingen die je moet regelen voor Australië in 2023

Regelen voor Australië

Wanneer je naar Australië gaat om voor een korte of lange tijd te reizen of backpacken, dan zal je aan een paar dingen moeten denken. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels als het hebben of aanvragen van een paspoort óf, waar men minder snel aan denkt, dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn wanneer je naar Australië gaat. Zo zijn er nog een paar dingen waaraan je moet denken en die je moet regelen voor Australië.

In dit artikel kom je te weten:

  • Wat je regelt vóórdat je naar Australië gaat
  • Wat je regelt wanneer je in Australië bent aangekomen
  • Waar je goedkoop vliegtickets boekt
  • Waar je op let verzekeringstechnisch
  • Enkele hacks om goed met je geld om te gaan

Leestijd: 5 minuten

More...


Regelen voor Australië

BAM! Je hebt de knoop doorgehakt en gaat het avontuur aan met een reis naar Australië.

Voordat je vertrekt, zijn er echter wel een aantal zaken die je moet regelen.

Wat zijn bijvoorbeeld de officiële zaken die je moet regelen voor Australië? Denk aan het aanvragen of verlengen van je paspoort of het aanvragen van een visum. Misschien bezoek je wel meerdere landen tijdens je reis en zijn er meer visums nodig.

Dit artikel is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat over wat je regelt vóórdat je naar Australië gaat. Het tweede deel behandeld wat je moet regelen wanneer je al in Australië bent .

Dit tweede gedeelte is vooral van belang wanneer je  van plan bent om lang in Australië te blijven en ook van plan bent om er te gaan werken.


Deel 1: Regelen vóórdat je naar Australië reist

In dit gedeelte ga ik het hebben over de zaken die je regelt voor Australië vóórdat je vertrekt naar dit mooie land. Dit zijn zaken die je eerst in Nederland of België afhandelt.

Paspoort aanvragen

regelen voor Australië

Voor een reis buiten de Europese Unie heb je een paspoort nodig. Als je nog geen paspoort hebt, kan je deze bij je gemeente aanvragen.

Als je wel een paspoort hebt, wees dan zeker dat deze nog minimaal geldig is voor 6 maanden. Dit is namelijk een vereiste wanneer je een visum voor Australië aanvraagt.

Gaat je paspoort binnen een niet al te lange tijd verlopen, dan adviseer ik je om een nieuw paspoort aan te vragen.

Een visum voor Australië

Eén van de belangrijkste dingen waar je aan moet denken als je naar Australië gaat is een visum. Anders kom je het land niet in.

Check of je voor het land of landen waar jij naar toe gaat een visum nodig hebt. Meestal is dit het geval wanneer je naar een land gaat buiten de Europese Unie. Als je naar Australië gaat, dan heb je een visum nodig.

Voor Australië bijvoorbeeld heb je 3 typen visums waarmee je het land in komt:

  • Toeristenvisum - eVisitor (Subclass 651)
  • Toeristenvisum - Visitor Visa (Subclass 651)
  • Working Holiday Visa (Subclass 417)

Lees meer:

Je vliegticket voor Australië

Niet geheel onbelangrijk is om een vliegticket te kopen voor Australië. Het is anders best lang lopen! Vliegtickets naar Australië zijn duur. Er zijn echter wat trucs die je kan uithalen om goedkoop vliegtickets te boeken. In dit artikel vind je uit hoe dat moet.

Een reisverzekering voor Australië

Wanneer je aan een reis begint naar Australië dan ben je ver van huis. Het is dus verstandig om een reisverzekering te nemen. Ook is het de vraag hoe lang je van plan bent om te reizen. Dit heeft namelijk bepaalde gevolgen en deze gevolgen zijn voor Nederlanders en Belgen weer anders. Hieronder zet ik ze voor je beknopt uiteen.

Voor Nederlanders

Er zijn veel opties als het gaat om verzekeringen. Het is daarbij vooral de vraag hoe lang je als Nederlander van plan bent om weg te blijven. Wanneer je namelijk langer dan 8 maanden per jaar niet in Nederland verblijft, dan moet je je uitschrijven uit je gemeente. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete.

Wanneer je je uit de gemeente uitschrijft, heeft dit onder andere tot gevolg dat je ook niet verzekert bent. Je zorgverzekering heeft namelijk een adres nodig. Om deze kosten toch verzorgd te krijgen kan je een paar dingen doen, zoals een uitgebreide reisverzekering afsluiten.

In dit artikel kom je te weten uit welke reisverzekeringen je kan kiezen.

Voor Belgen

Voor Belgen gelden weer andere dingen. Wanneer je als Belg van plan bent om langer dan drie maanden van huis te blijven, dan geldt je reisbijstandverzekering niet.

De reisbijstandsverzekering dekt alleen bij 'gewone' vakanties. Het is dus zaak om je extra te laten verzekeren. Het beste is om dan even met je verzekeraar te bellen. Ook stopt de Mutas regeling. 

Je ziekteverzekering blijft wel geldig, maar zorg ervoor dat je een Europese ziekteverzekeringskaart bij je hebt.

Klik hier als je als Belg wil weten uit welke reisverzekering je kan kiezen.

Gebruik bankpas buiten Europa instellen

Veel backpackers en reizigers willen dit nog weleens vergeten: hun Nederlandse of Belgische bankpas zo instellen dat je ook buiten Europa geld kan pinnen.

Dit is wel zo handig als je geld uit een pinautomaat wil halen. Bij de meeste banken kan je dit instellen via de app die de bank aanbiedt.

Je Australische bankrekening openen via Wise  

Nieuwe mogelijkheden via Wise

Sinds 6 december 2018 zijn er door Wise (voormalig TransferWise) nieuwe mogelijkheden in de betaalwereld gekomen. Het gaat hier om het openen van een virtuele Wise bankrekening voor Australië en een Wise Mastercard debit card. Hierdoor hoef je niet meer per se een bankrekening te openen bij een Australische bank. Lees snel verder.

Zo werkt Wise

Wanneer je voor een langere tijd naar Australië gaat én van plan bent er te werken, dan is het verstandig om een bankrekening te openen. Ook wanneer je voor een kortere tijd naar Australië gaat, is het verstandig dit te doen.

Je kan namelijk met je Nederlandse of Belgische bankpas niet op alle plaatsen pinnen zoals we dat in de winkel thuis doen. Wel kan je met je Nederlandse of Belgische bankpas geld uit de muur halen bij de grootste banken zoals de Commonwealth Bank (mits je het zo hebt ingesteld dat je buiten Europa kan pinnen zoals eerder genoemd).

Vermijd lage kosten om geld op te nemen in Australië

Waar ik tegenaan liep tijdens mijn reis door Australië waren de hoge transactiekosten om contant geld te pinnen. Simpel geld overmaken naar mijn Australische bankrekening vanaf mijn Nederlandse bracht nóg hogere kosten met zich mee.

Ik pinde daardoor in één keer 500 dollar contant. Ten eerste is dit niet ideaal en ten tweede liepen de transactiekosten op tot 25 euro. Dat vond ik zonde van mijn geld. 25 euro is namelijk een nacht in een hostel.

Pas na een jaar in mijn reis kreeg ik te horen over Wise. Wise heeft een unieke (of gewoon een superslimme) manier om je geld te beheren. Zij hebben een Borderless Bankrekening ontwikkeld waardoor je in één keer de beschikking hebt over een Australisch rekeningnummer waarop je geld kan ontvangen en waarmee je kan betalen. Het geld beheren doe je via de app en je kosten zijn vele malen lager.

Klik op de knop hieronder voor meer uitleg.

Tipje van de sluier

Wise is volledig te vertrouwen met je zuurverdiende geld. PayPal met oprichter Elon Musk heeft geïnvesteerd in het bedrijf toen het in oprichting was. Dit zegt al veel. Een groot bedrijf als PayPal zou nooit investeren als het niet goed zou zijn.

Daarnaast geeft TrustPilot met ongeveer 190.000 beoordelingen van gebruikers van Wise een dikke voldoende als beoordeling. Heel veel mensen zijn dus positief over TransferWise en hebben er goede ervaringen mee gehad. 

Vraag een debit card aan (pre paid credit card)

Bij Wise kan je naast het openen van een gratis Borderless Account ook een debit card aanvragen. Een debit card wordt ook wel een prepaid credit card genoemd, waarbij je er zelf dus geld op zet.

Deze betaalpas van Wise biedt veel voordelen. Transactiekosten zijn laag, je kan er geld van bijvoorbeeld je Australische werkgever op ontvangen via jouw Australische bankrekening, je kan er contant geld mee pinnen bij de meest vooraanstaande banken van Australië én je kan overal contactloos betalen.

Voor meer informatie over de Wise betaalkaart, klik hieronder.


Deel 2: Regelen wanneer je in Australië bent

Regelen voor Australië

In dit gedeelte ga ik met je bespreken wat je regelt wanneer je in Australië bent aangekomen.

Bepaalde zaken zijn namelijk pas van toepassing op het moment dat je het moet gaan gebruiken. Het is echter wel goed om dit gedeelte alvast te lezen wanneer je nog naar Australië vliegt.

Sommige stukken zijn vooral belangrijk wanneer je van plan bent om lang in Australië te verblijven en je ook van plan bent te gaan werken en misschien op te gaan voor je tweede jaars visum (Second Year Visa).

Simkaart

Het eerste wat je waarschijnlijk wil doen wanneer je in Australië bent aangekomen, is je ouders, familie en vrienden laten weten dat je na een lange vliegreis moe en met een jetlag nu eindelijk Down Under bent. Tijd om een simkaart voor je mobiel te kopen!

Er zijn diverse providers waarvoor je kan kiezen en hierover heb ik een artikel geschreven mocht je hier meer informatie over willen. Ik verklap wel alvast het advies van dit artikel; ga voor Optus.

Optus is een provider met goed bereik en goede deals. Je koopt zo een prepaid simkaart, laat er door een medewerker 30 Australische dollar op zetten en je kan teksten totdat je duimen er spierpijn van krijgen.


MediCare aanvragen

Een ander ding dat je kan overwegen wanneer je lang door Australië gaat reizen, is het aanvragen van MediCare. MediCare heeft met Nederland en België een speciale regeling getroffen. 

Wanneer je in Nederland of België je zorgverzekering aanhoudt én je MediCare in Australië aanvraagt, worden de volgende zaken vergoed:

  • Noodzakelijke medische zorg als patiënt in een ziekenhuis en zorg buiten het ziekenhuis om. Dit geldt dus niet wanneer je kiest voor een privé kliniek; 
  • Bepaalde voorgeschreven medicijnen onder het Pharmaceutical Benefits Scheme.

Het inschrijven bij MediCare doe je bij één van de servicecentra. Zorg ervoor dat je European Health Insurance Card bij je hebt! Neem daarnaast je paspoort mee, een uitdraai van je visum.

Deze 3 dingen zijn belangrijk.

Tax File Number

Als je voor een lange tijd naar Australië gaat op een Working Holiday Visa, dan is de kans groot dat je er gaat werken en wanneer je gaat werken in Australië, dan heb je een Tax File Number nodig. Yes, ook in Australië ontkom je helaas niet aan het betalen van belasting.

Klik hier voor het artikel over belastingen in Australië.


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

  • Stappenplan en Routes
  • Tips op het gebied van accommodatie
  • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië

Laat van je horen!

Heb je nog vragen over bepaalde zaken die je moet regelen voor Australië? Mis je misschien dingen in dit artikel waarvan je vind dat dit erbij kan? Laat het ons weten en stel je vraag hier onder!


Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 5 comments
Erik Korthof - July 24, 2019

Je schrijft ergens; “een uitdraai van je visum” , maar ik kreeg bericht: ” Your ETA is automatically linked to your passport. The Department of Immigration and Border Protection and airline check-in staff have access to this information so there is no need for you to present any further documentation or reference numbers”. Dus…

Reply
Arlette van Schijndel - September 30, 2019

Hoi Luuk, bedankt voor al je emails en info. Dat is werkelijk top. Ik heb een vraag over de medicarekaart. Ik ga voor 1 maand naar Australie en vroeg me af of ik die medicarekaart moet aanvragen, want ik zag dat dat een papierwinkel is van 13 bladzijden invullen. Ik had wel van mijn ziektekostenverzekering begrepen, dat er op het vliegveld Brisbane een medicare-balie is, maar ik kan dat niet vinden bij de info. groetjes Arlette.

Reply
    Versio - October 1, 2019

    Hoi Arlette, Medicare zou ik voor 1 maand niet regelen in Australië. Ik zou dan in Nederland/België via de instantie waar je al zit een aanvullende reisverzekering van een maand afsluiten voor Australië.
    Ziektekosten die je daar dan maakt, kan je dan declareren op je Nederlandse/Belgische verzekering. Ik zou je huidige instantie even bellen en vragen naar hoe en wat.
    Het voordeel dat je met Medicare krijgt, weegt niet op tegen de moeite. En ook; het voordeel van Medicare dat je krijgt weegt niet op tegen de iets extra kosten die je maakt bij je verzekeringsinstantie voor een aanvullende reisverzekering. Medicare wordt in mijn ogen pas gunstig als je een jaar naar Australië gaat.

    Hopelijk kom je hiermee verder.

    Reply
Arlette - October 1, 2019

Hoi Luuk, dank voor je antwoord, dan weet ik genoeg hierover. Reisverzekering is al geregeld. Ik vertrek volgende week.

Reply
    Versio - October 1, 2019

    Leuk, veel plezier in Aussie!

    Reply

Leave a Reply: