11 dingen die je moet regelen voor Australië – UPDATE 2019

Regelen voor Australië

Wanneer je naar Australië gaat om voor een korte of lange tijd te reizen of backpacken, dan zal je aan een paar dingen moeten denken. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels als het hebben of aanvragen van een paspoort óf, waar men minder snel aan denkt, dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn wanneer je naar Australië gaat. Zo zijn er nog een paar dingen waaraan je moet denken en die je moet regelen voor Australië.

In dit artikel kom je te weten:

 • Wat je regelt vóórdat je naar Australië gaat
 • Wat je regelt wanneer je in Australië bent aangekomen
 • Waar je goedkoop vliegtickets boekt
 • Waar je op let verzekeringstechnisch
 • Enkele hacks om goed met je geld om te gaan

Leestijd: 5 minuten

More...


Regelen voor Australië

BAM! Je hebt de knoop doorgehakt en gaat het avontuur aan met een reis naar Australië. Voordat je echter vertrekt zijn er wel een aantal zaken die je moet regelen. Wat zijn bijvoorbeeld de officiële zaken die je moet regelen voor Australië? Denk aan het aanvragen of verlengen van je paspoort of het aanvragen van een visum. Misschien bezoek je wel meerdere landen tijdens je reis en zijn er meer visums nodig.

Dit artikel is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat over wat je regelt vóórdat je naar Australië gaat. Het tweede deel behandeld wat je moet regelen wanneer je in Australië bent aangekomen. Dit tweede gedeelte is vooral van belang wanneer je  van plan bent om lang in Australië te blijven en ook van plan bent om er te gaan werken.


Deel 1: Regelen vóórdat je naar Australië reist

In dit gedeelte ga ik het hebben over de zaken die je regelt voor Australië vóórdat je vertrekt naar dit mooie land. Dit zijn zaken die je eerst in Nederland of België afhandelt.

Paspoort aanvragen

regelen voor Australië

Voor een reis buiten de Europese Unie heb je een paspoort nodig. Als je nog geen paspoort hebt, kan je deze bij je gemeente aanvragen. Als je wel een paspoort hebt, wees dan zeker dat deze nog minimaal geldig is voor 6 maanden. Dit is namelijk een vereiste wanneer je een visum voor Australië aanvraagt.

Ben je van plan om lang te reizen, dan adviseer ik je echter om een nieuw paspoort aan te vragen als deze nog maar 6 maanden geldig is.

Visum voor Australië

Eén van de belangrijkste dingen waar je aan moet denken als je naar Australië gaat is een visum, anders kom je het land niet in! Check of je voor het land of landen waar jij naar toe gaat een visum nodig hebt. Meestal is dit het geval wanneer je naar een land gaat buiten de Europese Unie. Als je naar Australië gaat, dan heb je een visum nodig.

Voor Australië bijvoorbeeld heb je 3 typen visums waarmee je het land in komt:

 • Toeristenvisum - eVisitor (Subclass 651)
 • Toeristenvisum - Visitor Visa (Subclass 651)
 • Working Holiday Visa (Subclass 417)​

Lees meer:

Vliegticket voor Australië

Niet geheel onbelangrijk is om een vliegticket te kopen voor Australië. Het is anders best lang lopen! Vliegtickets naar Australië zijn duur. Er zijn echter wat trucs die je kan uithalen om goedkoop vliegtickets te boeken. In dit artikel vind je uit hoe dat moet.

Verzekering voor Australië

Wanneer je aan een reis begint naar Australië dan ben je ver van huis. Het is dus verstandig om een reisverzekering te nemen. Ook is het de vraag hoe lang je van plan bent om te reizen. Dit heeft namelijk bepaalde gevolgen en deze gevolgen zijn voor Nederlanders en Belgen weer anders. Hieronder zet ik ze voor je beknopt uiteen.

Voor Nederlanders

Er zijn veel opties als het gaat om verzekeringen. Het is daarbij vooral de vraag hoe lang je als Nederlander van plan bent om weg te blijven. Wanneer je namelijk langer dan 8 maanden per jaar niet in Nederland verblijft, dan moet je je uitschrijven uit je gemeente. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete.

Wanneer je je uit de gemeente uitschrijft, heeft dit onder andere tot gevolg dat je ook niet verzekert bent. Je zorgverzekering heeft namelijk een adres nodig. Om deze kosten toch verzorgd te krijgen kan je een paar dingen doen, zoals een uitgebreide reisverzekering afsluiten.

Voor Belgen

Voor Belgen gelden weer andere dingen. Wanneer je als Belg van plan bent om langer dan drie maanden van huis te blijven, dan geldt je reisbijstandverzekering niet. De reisbijstandsverzekering dekt alleen bij 'gewone' vakanties. Het is dus zaak om je extra te laten verzekeren. Het beste is om dan even met je verzekeraar te bellen. Ook stopt de Mutas regeling. 

Je ziekteverzekering blijft wel geldig, maar zorg ervoor dat je een Europese ziekteverzekeringskaart bij je hebt.

Gebruik bankpas buiten Europa instellen

Veel backpackers en reizigers willen dit nog weleens vergeten: Hun Nederlandse of Belgische bankpas zo instellen dat je ook buiten Europa geld kan pinnen. Dit is wel zo handig als je geld uit een pinautomaat wil trekken. Bij de meeste banken kan je dit instellen via de app die de bank aanbiedt.

TransferWise account openen - UPDATE 2019

Sinds 6 december 2018 zijn er door TransferWise nieuwe mogelijkheden in de betaalwereld gekomen. Het gaat hier om het openen van een virtuele TransferWise bankrekening voor Australië en een TransferWise Mastercard credit card. Hierdoor hoef je niet meer per se een Australische bankrekening te openen. Lees snel verder.

Waar ik tegenaan liep tijdens mijn reis door Australië waren de hoge transactiekosten om contant geld te pinnen. Simpel geld overmaken naar mijn Australische bankrekening vanaf mijn Nederlandse bracht nóg hogere kosten met zich mee.

Pas na een jaar in mijn reis kreeg ik te horen over TransferWise. TransferWise heeft een unieke manier (of gewoon superslim) om je geld van jouw Nederlandse of Belgische bank over te maken naar een rekening in het buitenland. 

TransferWise is volledig te vertrouwen met je geld om het van je Nederlandse of Belgische bank over te maken naar je Australische bank. Zelf gebruik ik het altijd wanneer ik geld wil overmaken naar buitenlandse bankrekeningen. Wikipedia meldt onder andere dat PayPal heeft geïnvesteerd in het bedrijf toen het in oprichting was. Dit zegt al veel. Een groot bedrijf als PayPal zou nooit investeren als het idee niet goed zou zijn.

Daarnaast geeft TrustPilot met meer dan 54,000 beoordelingen van gebruikers van TransferWise een 9.2 als cijfer. Heel veel mensen zijn dus positief over TransferWise en hebben er goede ervaringen mee gehad. 

Vraag een debit card aan (pre paid credit card)

Bij TransferWise kan je naast het openen van een GRATIS Borderless Account ook een debit card aanvragen. Een debit card wordt ook wel een prepaid credit card genoemd, waarbij je er zelf dus geld op zet.

De betaalpas van TransferWise biedt veel voordelen. Transactiekosten zijn laag, je kan er geld van je werkgever op ontvangen en je kan er contant geld mee pinnen.

 • Klik hier voor het artikel over de TransferWise Debit Mastercard
Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van staal en gaat daarom dus lang mee. Ideaal ook wanneer je gaat vliegen en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze stevige en functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je bijvoorbeeld veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.


Deel 2: Regelen wanneer je in Australië bent

Regelen voor Australië

In dit gedeelte ga ik met je bespreken wat je regelt wanneer je in Australië bent aangekomen. Bepaalde zaken zijn namelijk pas van toepassing op het moment dat je het moet gaan gebruiken. Het is goed om dit alvast te lezen wanneer je nog naar Australië moet vliegen.

Sommige stukken in dit gedeelte zijn vooral belangrijk wanneer je van plan bent om lang in Australië te verblijven en je ook van plan bent te gaan werken en misschien op te gaan voor je tweede jaars visum (Second Year Visa).

Simkaart

Het eerste wat je waarschijnlijk wil doen wanneer je in Australië bent aangekomen, is je ouders, familie en vrienden laten weten dat je na een lange vliegreis moe en met een jetlag nu eindelijk Down Under bent. Tijd om een simkaart voor je mobiel te kopen!

Er zijn diverse providers waarvoor je kan kiezen en hierover heb ik een artikel geschreven mocht je hier meer informatie over willen. Ik verklap wel alvast het advies van dit artikel; ga voor Optus.

Optus is een provider met goed bereik en goede deals. Je koopt zo een prepaid simkaart, laat er door een medewerker 30 Australische dollar op zetten en je kan teksten totdat je duimen er spierpijn van krijgen.


Een bankrekening openen - UPDATE 2019

Sinds 6 december 2018 zijn er door TransferWise nieuwe mogelijkheden in de betaalwereld gekomen. Hierdoor hoef je niet meer per se een bankrekening te openen in Australië.

Als je toch meer wil weten over het openen van een Australische bankrekening zonder financiële voordelen, lees dan verder.

Wanneer je voor een langere tijd naar Australië gaat, dan is het verstandig om een bankrekening te openen. Je kan namelijk met je Nederlandse of Belgische bankpas niet op alle plaatsen pinnen zoals we dat in de winkel thuis doen. Wel kan je met je Nederlandse of Belgische bankpas geld uit de muur trekken bij de grootste banken zoals de Commonwealth Bank, mits je het zo hebt ingesteld dat je buiten Europa kan pinnen

Wanneer je in Australië geld gaat opnemen met je Nederlandse of Belgische bankpas, dan zullen de transactiekosten hoog zijn. Als je dus geld contant wil pinnen, dan raad ik aan om in één keer een bedrag van bijvoorbeeld 500 Australische dollar op te nemen. De transactiekosten kunnen hierbij oplopen tot 20 euro en 20 euro kosten voor opname is bij een bedrag van 500 Australische dollar relatief minder dan wanneer je 100 dollar opneemt.

Natuurlijk is deze optie niet ideaal, omdat weinig mensen met een lekker gevoel een contant bedrag van 500 dollar bij zich dragen. Je kan er daarom voor kiezen om dit contante bedrag naar de Australische bank mee te nemen en op je Australische bankrekening te laten zetten. Een beetje omslachtig en een methode die ik in het begin van mijn reis hanteerde. Ik kende toen TransferWise nog niet.

Geld op je Australische bankrekening zetten

Nu je een Australische bankrekening hebt én een TransferWise account hebt geopend, kan je geld gaan overmaken. In Australië is het veel makkelijker om te leven wanneer je een Australische bankpas hebt. Nu kan je in supermarkten, café's, restaurants en winkels etc. veel makkelijker betalen.


MediCare aanvragen

Een ander ding dat je kan overwegen wanneer je lang door Australië gaat reizen, is het aanvragen van MediCare. MediCare heeft met Nederland en België een speciale regeling getroffen. 

Wanneer je in Nederland of België je zorgverzekering aanhoudt én je MediCare in Australië aanvraagt, worden de volgende zaken vergoed:

 • Noodzakelijke medische zorg als patiënt in een ziekenhuis en zorg buiten het ziekenhuis om. Dit geldt dus niet wanneer je kiest voor een privé kliniek; 
 • Bepaalde voorgeschreven medicijnen onder het Pharmaceutical Benefits Scheme.

Het inschrijven bij MediCare doe je bij één van de servicecentra. Zorg ervoor dat je European Health Insurance Card bij je hebt! Neem daarnaast je paspoort mee, een uitdraai van je visum. Deze 3 dingen zijn belangrijk.

Tax File Number

Als je voor een lange tijd naar Australië gaat op een Working Holiday Visa, dan is de kans groot dat je er gaat werken en wanneer je gaat werken in Australië, dan heb je een Tax File Number nodig. Yes, ook in Australië ontkom je helaas niet aan het betalen van belasting.


Laat van je horen!

Heb je nog vragen over bepaalde zaken die je moet regelen voor Australië? Mis je misschien dingen in dit artikel waarvan je vind dat dit erbij kan? Laat het ons weten en stel je vraag hier onder!


Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië
Deel dit artikel!
Luuk

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

Australië

Bereid je goed voor

Bereid je goed voor op je reis naar Australië met de GRATIS Kangoeroeland voorbereidingsgids.