4

Welke auto in Australië moet ik kopen? Tips om je auto te kiezen ?

auto verkopen australië

In mijn vorige blog heb ik met je besproken hoe je een auto koopt in Australië. Nu ga ik het hebben over welke auto in Australië je verstandig aan doet om te kopen, zodat je optimaal van je roadtrips kan genieten … zonder problemen!

In dit artikel leer je:

 • De top 10 auto's die in Australië worden verkocht en waarom dat belangrijk is
 • Mijn fout in het kopen van een auto
 • Hoe ik dat heb opgelost
 • Top 4 stationwagens
 • Top 5 busjes
 • Top 3 4x4's
 • Waar je auto's in Australië op het internet kan vinden
 • Enkele donuts op Tasmanië

More...


Welke auto in Australië moet ik kopen!

Nou ja … je moet helemaal niets hè … Dat is zo fijn aan reizen!

​Wel wil ik je graag wat tips meegeven als jij een auto in Australië wil kopen. Er gelden namelijk andere manieren voor het kijken naar auto’s dan in Nederland.

​Zo weet je van uit mijn vorige blog dat Australië heel groot is. Tussen Sydney en Melbourne is het een kleine 900 kilometer rijden en dat zijn steden die nog relatief dicht bij elkaar liggen. Vergelijk het met skivakantie in Gerlos vanuit Amsterdam of Antwerpen. Dat vinden wij Nederlanders en Belgen al best ver weg.

Tussen Sydney en Brisbane leg je ongeveer 950 kilometer af. Adelaide en Melbourne bedraagt ruim 700 kilometer, best dichtbij eigenlijk! En als je met je olieboot van Brisbane naar Cairns wil, leg je 1700 kilometer af en zo hebben we pas de Oostkust gehad.

​Praten we over de Westkust dan is het nog een ander verhaal. Perth, de hoofdstad van de staat Western Australia, staat bekend om één van de meest geïsoleerde steden van de wereld. De eerstvolgende stad van behoorlijke omvang die het dichtst bij is, is Adelaide. Dit ligt in het Zuid-Oosten, 2700 kilometer van Perth af.De ligging van Australië als continent

Naast dat Australië groot is en de steden ver bij elkaar vandaan, is het ook een continent dat ver van de rest van de wereld is verwijderd. Ondanks dat het een verwesterd land is.

​Een paar landen die het dichtst bij zijn, zijn Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea en de landen van Zuidoost-Azië. Met deze landen wordt uiteraard handel gedreven, maar voor auto’s reikt Australië toch al snel naar Japan. Europa en Amerika zijn namelijk nog verder weg voor eventuele import.

Ook heeft Australië zelf een productie van een aantal merken.​

De top 10 auto’s van Australië

Hieronder volgt een lijst van de top verkopende merken die door Australië rijden:

 1. Toyota
 2. Mazda
 3. Holden
 4. Hyundai
 5. Mitsubishi
 6. Ford
 7. Nissan
 8. Volkswagen
 9. Subaru
 10. Honda

Eigenlijk zit je met een Holden, een Ford of een Japanse auto goed. Volkswagen zou ik nog een beetje mee uitkijken. Het zijn degelijke auto's, maar de voorraden in onderdelen zijn nu nog alleen bij de grotere steden.

Waarom is deze top 10 belangrijk om te weten?

Omdat er veel van deze merken auto’s in Australië te vinden zijn.

Mijn fout in het kopen van een auto

Mijn eerste aankoop was een Jeep Cherokee uit 1995. Een prachtding en ik moest en zou een 4×4 wagen hebben om offroad te gaan. Mijn gewilligheid begon helaas al snel in mijn nadeel te werken.

welke auto in australië

Ik noemde hem ook wel Cracky, omdat hij zo on-Roadworthy was als het maar kon: Electronica dat uit begon te vallen zoals koplampen die uitvielen tijdens het rijden in het donker (erg spannend tijdens de nachtritten op de meestal onverlichte wegen). Een truc was om achter een andere auto te rijden, zodat ik wist waar ik naar toe ging. Ook olielekkages en olieverbruik, waardoor ik standaard met een fles motorolie op pad ging.

​Na 5 maanden de auto in bezit te hebben gehad, was ik onderweg van Byron Bay naar Nimbin en kapte de auto er mee. De automatische versnellingsbak was kapot en vervanging was $2,400. Dat was ook de aanschafprijs van de auto.

​De reden waarom het eigenlijk een slechte aankoop is geweest, ondanks het plezier dat ik er van had, is omdat Jeep een exclusieve auto is voor Australië. Er komen er niet veel van in Australië voor.

​Het probleem waar je dan tegenaan loopt, is dat garages je niet snel of helemaal niet kunnen helpen als je panne hebt. In de meer landelijke gebieden kunnen ze niet snel aan onderdelen komen om de auto te repareren.

Wat ik toen heb gedaan

Toen ik met de Jeep bij de garage stond in Bangalow (chille marktdagen trouwens), vroeg ik aan de monteur of hij nog iemand wist die een Holden te koop had staan.

​Hij wist nog iemand! De persoon kwam die middag langs, proefrit gedaan en ik had een nieuwe kar.

​Holden is een Australisch merk onder de noemer van General Motors, hieronder vallen ook Opel, dat we kennen in Nederland en België en Vauxhall, dat ze kennen in Groot-Brittannië. Holden komt veel voor in Australië en is een simpel ontworpen auto zonder al te veel poespas. Er kan dus niet zoveel mis mee gaan en als dat gebeurd, kan het zo gerepareerd worden met de overvloed aan onderdelen die er zijn.

​Ditzelfde geldt voor de merken Ford, Toyota, Mazda, Mitsubishi, Hyundai en Nissan. In de grotere steden zie je ook wel Audi, BMW, Mercedes, Volkswagen en Volvo rijden, maar dit zijn de wat exclusievere auto’s voor mensen die geld over hebben.De perfecte reizigers auto

Ik was op zoek naar een Holden Commodore Wagon. Dit is een ruime stationwagen perfect voor een reiziger. Je kan de achterbanken plat leggen, een matras achterin leggen en je hebt je eigen bedmobiel.

welke auto in australië

Met de Holden heb ik zelf geen problemen gehad. Toen ik de auto van New South Wales kenteken platen naar Queensland kenteken platen wilde overzetten, moest ik hem keuren. Hij was niet direct Roadworthy voor Queensland, omdat de hendel van het knipperlicht een beetje lam was. Ik ging naar de lokale sloperij en ze hadden naast tien miljoen andere onderdelen ook een hendeltje liggen. Klaar was Luuk.

Wil je weten hoe je een auto in Australië op je naam zet?


Top 4 stationwagens voor reizigers

Hier heb ik de top 4 stationwagens op een rij gezet die ideaal zijn voor roadtrips. Zelf had ik dus een Holden en een hele goede vriend van mijn had een Toyota Camry. In het wereldje van backpackers worden de onderstaande stationwagens veel gekocht.

 • Holden Commodore Wagon
 • Ford Falcon Wagon
 • Toyota Camry Wagon
 • Mitsubishi Magna Wagon​

Top 5 busjes voor reizigers

Hier heb ik de top 5 busjes op een rij gezet voor je. Een busje heb ik ook altijd willen hebben. Ze zijn heel ruim en ideaal om in te slapen. Ook kan je veel campingspullen kwijt.

 • Toyota HiAce
 • Toyota TownAce / LiteAce
 • Mitsubishi L300
 • Mitsubishi Express
 • Mazda E2000

Top 3 4x4's voor reizigers

 • Toyota Land Cruiser
 • Nissan Patrol
 • Mitsubishi Pajero

Met deze bakken kan je bijvoorbeeld vette tours doen van Cairns naar Cooktown, toffe bush ritten in het Westen en gassen op de stranden van Tasmanië!

Waar je tweede hands auto's vind

Wil je nog meer weten voor je reis naar Australië?

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

 • Stappenplan en Routes
 • Tips op het gebied van accommodatie
 • Persoonlijke ervaringen van een pro
Backpackgids Australië
Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments
Koen - March 2, 2017

Ik zou zeker voor een Nissan gaan ik heb ook een Nissan en die is echt van alle gemakken voorzien!

Reply
  Versio - March 7, 2017

  Nice man 🙂 Heb je een Patrol of een Pathfinder? Over beide hoor ik goede verhalen. Een Patrol staat op mijn verlanglijst.

  Reply
ingrid - August 20, 2018

hoi, kan ik een auto die de rego op nsw heeft staan ook registreren in queensland?

Reply
  Versio - August 21, 2018

  Hoi Ingrid, dat kan! Dit heb ik zelf ook gedaan.

  Ik wilde mijn auto van New South Wales kenteken overzetten naar een Queensland kenteken. Het proces hiervoor is niet moeilijk, maar neemt wel wat tijd en wellicht wat geld in beslag.

  Naast de vereisten om een rego te vernieuwen, werkt de overheid van Queensland alleen samen met garages die RACQ gecertificeerd zijn voor de keuringen. Die keuringen zijn strenger dan de gemiddelde autoboer die voor een schappelijk bedrag jou een Roadworthy Check gunt.

  Wanneer je dit RACQ Roadworthy Certificaat hebt, dan kan je daarmee naar Queensland Transport gaan en dan zullen ze je een nieuw kenteken geven.

  Reply

Leave a Reply: