16

Visum voor Australië nodig? 3 visums waarop jij kan reizen

Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg over Australië is: “Moet ik een visum voor Australië hebben?” Zo ja, welke visums zijn er en welke moet ik hebben?” In dit artikel ga ik je de 3 meest gangbare visums voor Australië uiteenzetten.

In dit artikel leer je:

 • Met welk visum je snel in Australië zit
 • Met welk visum je ook nog eens kan werken voor de ultieme Aussie ervaring
 • Tips om het je wat makkelijker te maken voor wat de eisen betreft

More...


Een visum voor Australië: de drie meest gangbare soorten

visum voor australië

Australië is beroemd om hun strenge immigratiebeleid en grensbewaking. Ik weet zeker dat je weleens Border Security op T.V. hebt gezien. Dat is dat programma waarbij mensen gefilmd worden wanneer ze uit de rij worden gehaald bij de douane voordat ze Australië daadwerkelijk binnen stappen.

Ik moet ook wel zeggen dat het enigszins imposant is op het moment dat je uit het vliegtuig stapt en in de rij gaat staan om je paspoort te laten zien. Overal schreeuwt het ‘Australian Border Force’ zodat je het echt zeker weet en niet kan missen dat ze er streng zijn. Je voelt je bijna al schuldig van iets wanneer je in de rij staat.

Wat moet ik doen om niet op T.V. te komen?

Bovenstaande titel is uiteraard een grapje. Het is niet zo dat er een camera ploeg trigger happy klaar staat om even jouw 10 minuten van shame fame te geven.

Er zijn echter wel enkele dingen waar je aan moet denken voordat je het vliegtuig in stapt om te vliegen naar dat eiland aan de andere kant van de wereld.

eVisitor (Subclass 651)

Met dit toeristenvisum mag jij een jaar lang in en uit Australië reizen zo vaak je maar wil. De beperking is echter dat jij maar 3 maanden achter elkaar in het land mag blijven. Als je dus bijna aan je drie maanden zit, dan moet je even op vakantie naar een land in de buurt. Denk aan Indonesië of Nieuw Zeeland ... wellicht een welkome onderbreking!

Voor dit eVisitor visum hoef je niet te betalen.

Visitor Visa (Subclass 600)

Australië visum

Dit toeristenvisum voor is één van de meest gangbare visums. Dit visum voor Australië geeft je toegang om voor 3, 6 of 12 maanden te blijven. Uit deze optie kan je uiteraard kiezen. Als je bij deze variant uit 6 of 12 maanden kiest, dan mag je in dit geval wel langer dan drie maanden achter elkaar in het land blijven. Net zo lang tot het visum zelf is verlopen.

Het visum kost ongeveer 235 euro (380 Australische Dollar). Let er op dat het in euro's nog weleens kan verschillen, dit komt door de stand van de wisselkoers. Het visum staat je toe om overal in het land te reizen. Het is dus niet zo dat je bijvoorbeeld voor het Australische eiland Tasmanië een extra visum nodig hebt.

Klik op deze link als je meer informatie wilt hebben over dit visum voor Australië. Het stuurt je direct naar de officiële site van de Department of Immigration and Border Protection. Met het toeristenvisum mag je niet werken in Australië.

Het volgende visum legt uit hoe je óók kan werken tijdens je reis.

Trouwens!

5 essentiële dingen om mee te nemen naar Australië

1. Een goede gids - Wanneer je door Australië reist is het belangrijk om de juiste gids aan te schaffen met alle ins en out over het land. Klik hier voor de gids.


2. Een waterfles - Dit is essentieel tijdens je reis. Deze waterfles is van roestvrij staal en gaat daarom lang mee. Ideaal tijdens je vlucht, op reis en nog gezond ook! Drinken uit plastic is namelijk niet zo goed voor je én het is duurzaam.


3. Een reisstekker - Zonder een reisstekker kom je niet ver in Australië als je graag je apparaten zoals je telefoon wil opladen. Daarom adviseer ik deze functionele reisstekker.


4. Een powerbank - Een powerbank is onmisbaar op je reis door Australië. Er bestaat een grote kans dat je  veel foto's met je mobiel gaat maken wanneer je een hele dag op weg bent of navigatie gebruikt. Je mobiel gaat dus snel leeg en er is niet altijd een gelegenheid om deze op te laden. Met deze powerbank echter wel! Vooral in nood is het handig deze wel te hebben.


5. Een e-reader - Een e-reader is superchill voor op reis. Nu kan je boeken meenemen, maar niet het gewicht dragen! Hier vind je de beste e-reader volgens de Kangoeroeland-test.

Het Working Holiday Visa (Subclass 417)

Australië visum

Dit visum voor Australië vind ik persoonlijk fantastisch. Het staat je toe om in Australië te reizen, zoals op een toeristen visum, en daarbij ook te werken.

Dit is perfect voor de ultieme Australische ervaring.

Met dit visum mag je een jaar lang blijven. Een idee is bijvoorbeeld om de Oostkust af te reizen van Sydney (Zuid) naar Cairns (Noord), zoals ik heb gedaan, en onderweg te werken op een fruit kwekerij of een andere boerderij. Zelf heb ik onder andere op een echte ‘Cattle Station’ gewerkt in ‘The Outback’, ik noem dat ook wel ‘The Middle of Nowhere’.


Laat van je horen!

Heb jij onlangs je visum voor Australië aangevraagd? Heb je vragen? Deel in de reacties hieronder je ervaringen!


Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 16 comments
Iris - November 28, 2017

Ha Luuk,
Fijn zo’n artikel. Ik ben momenteel in Australië, maar mijn 6 maanden visa was afgekeurd. Daar kwam ik netjes op tijd, bij het inchecken van de vlucht achter. Met een spoed visa kan ik nu 3 maanden in Aussie blijven.
Het visum dat afgekeurd was ontbrak een “medical report”. Wellicht heb ik iets verkeerd aangevinkt, want naar mijn weten ben ik helemaal gezond. Ik twijfel nog steeds wat eijsheid is: opnieuw een 6 maanden visa aanvragen, even het land uit of naar de immigratie gaan in een grotere stad. Misschien is even het land verlaten de veiligste optie. Heb jij nog tips wat leuk is in de buurt (voor een week). Ik dacht aan iets als Indonesië.
Groeten Iris

Reply
  Versio - November 28, 2017

  Ha Iris,

  Dank je! 🙂

  Over dat medical report. Het hoeft niet zo te zijn dat je iets verkeerd hebt aangevinkt. Het kan zijn dat je net in die steekproef terecht bent gekomen die ze doen. Dit is willekeurig en kan iedereen overkomen.

  Ok, dus je bent nu op een 3 maanden visum in Australië. Persoonlijk zou ik inderdaad een reis maken naar Indonesië. Het is in de buurt, relatief goedkoop om naar toe te vliegen en een prachtig land. Als je het slim aanpakt kan je er ook heel zuinig leven.

  Vanuit de grotere steden in Australië kan je voor een mooie prijs naar Bali (Denpasar) vliegen. Alleen weet ik even niet hoe het daar nu zit met de vulkaan (https://goo.gl/MP1sJd).
  Hopelijk heb je nog tijd genoeg in Australië om dat rustig te plannen.

  Op Bali heb je hele mooie plekken, zoals Canggu en Ubud. Dit is perfect om een week te chillen.

  Andere oorden zijn duurder, zoals Nieuw Zeeland, en is niet mijn eerste keuze.
  Je hebt ook Papua New Guinea in de buurt. Hier heb ik echter geen informatie over, waardoor ikzelf voor Indo zou kiezen.

  Gelukkig ben jij gezond! En gek zijn mag altijd 😉
  Leuk dat je je droom achterna gaat. Hopelijk heb je wat aan deze info.

  Reply
Chantal - February 8, 2018

Hey Luuk,
Ik ga eerdaags ook een visum voor een jaar aanvragen. Stel dat ik wel een medisch rapport moet gaan opmaken. Waar kan ik deze laten doen?
Ennnn ik heb nog een vraagje 🙂 als ik dus een jaar visum neem is het dan mogelijk dat ik twee weken voor dat me visum verloopt even het land uit ga? En dat bij terug komst me visum weer voor een jaar verlengt word?

Hopelijk weet jij hier iets meer van!

Groetjes chantal

Reply
  Versio - February 12, 2018

  Super Chantal!

  De kans is klein dat je een medisch rapport moet aanvragen, maar als dat gebeurd kan dat bij je huisarts:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/patientenrecht-en-clientenrecht/vraag-en-antwoord/mag-ik-mijn-medisch-dossier-inzien-laten-aanpassen-of-vernietigen

  Ik neem aan dat je op het working holiday jaarvisum gaat. Dit kan je met nog een jaar verlengen als je aan de voorwaarden voldoet (http://www.kangoeroeland.nl/tweede-jaar-australie/).

  Vanaf het punt dat je voor een tweede jaar kan gaan, vraag je het aan en dat kan je op twee manieren doen. Je kan het in Australië aanvragen via internet, of je kan het later buiten Australië aanvragen via internet.

  Persoonlijk ben ik twee jaar direct achter elkaar gegaan. Ik heb het IN Australië aangevraagd drie maanden (september 2013) voordat mijn eerste jaar verliep via internet. Het tweede jaar werd me vrij snel verleend en ging pas in op 8 december 2013; een jaar na de dag dat ik voet zette op Australische bodem (8 december 2012).

  De eerste 3 maanden van het tweede jaar heb ik in de VS besteed. Dit zou je kunnen zien als 3 ‘verspilde’ Australië maanden.

  Dus ja, het is mogelijk, maar je hoeft er niet per se het land voor uit te gaan. De verlenging hangt bij een working holiday visa niet af van het feit of je het land uit gaat of niet, het hangt puur af van de voorwaarden waaraan je wel of niet voldoet. Je zou dus bijvoorbeeld naar Bali kunnen vlak voordat je visum verloopt. Op Bali vraag je je tweede jaar aan met alle documenten die je nodig hebt (bewijs van farm work etc.) en dan wacht je daar op verlenging.

  Hopelijk weet je zo genoeg, anders hoor ik het wel 🙂

  Reply
Pieter - June 26, 2018

Luuk!

Fijn deze praktische info met een knipoog te lezen! Nu blijft er alleen nog wel een vraag hangen… Ik wil graag de subclass 600 visum aanvragen voor 12 maanden, aangezien ik 32 ben en niet meer in aanmerking kom voor een WHV. Stel dat ze positief gestemd zijn over mijn komst (wat ik me niet anders kan voorstellen), wanneer gaan deze 12 maanden in?
Is dit;
Antwoord A: vanaf het moment dat de aanvraag is toegezegd (dus bijvoorbeeld 2 maanden voor binnenkomst van Australië, waardoor ik nog maar 10 maanden over heb)
Antwoord B: vanaf het moment dat ik mijn eerste stapjes heb gezet op Australische bodem?

Ik hoor graag van je,

Groet, Pieter

Reply
  Versio - June 30, 2018

  Fijn om te horen Pieter!

  Goeie vraag ook, ik zal het erbij zetten.

  Met een Subclass 600 visum gaat het lopen vanaf het moment dat je je eerste stapjes in Australië hebt gezet ?

  Reply
   Pieter - June 30, 2018

   Top! Dank voor je reactie!

   Dan ga ik deze maar eens aanvragen..!

   En, ook de gids gelijk gedownload. Veel praktische info, daar heb ik echt wat aan!

   Reply
    Versio - July 1, 2018

    Goed om te horen. Geniet van de voorbereidingen voor deze prachtige reis!

    Reply
Lou - February 3, 2019

Hoi Luuk,
Samen met m’n vriend ben ik van plan om eerst een paar weken (6 à 8 weken) te gaan reizen door Australië met een toeristenvisum. Vervolgens willen we een paar weken (6 à 8 weken) reizen door Nieuw-Zeeland en van daaruit een WHV aanvragen als Australië goed is bevallen (wat ik me héél goed kan voorstellen). Weet jij toevallig of dit mag? Als in: mag je zo kort op elkaar twee visa (toeristenvisum, WHV) hebben aangevraagd? Of moet daar een bepaalde periode tussen zitten? Aan de verdere voorwaarden zullen we natuurlijk voldoen: eerste WHV, genoeg geld op onze bankrekening etc. Ik hoor het graag!

Reply
  Versio - February 4, 2019

  Hoi Lou,

  Dat mag. Je gaat op een toeristen visum naar Australië toe en voordat deze verloopt, ben je het land uit en zit je in Nieuw-Zeeland.
  Daar vraag je dan meteen je Working Holiday Visa aan voor Australië en in dit proces geef je aan dat je het visum aanvraagt buiten Australië, je zit immers in NZ.
  Het mag zo kort op elkaar, alleen ik kan geen uitspraak doen hoe snel dit proces gaat verlopen.

  Reply
Helga - August 20, 2019

Hoi luuk, net evisitor 651 aangevraagd en binnen 2 minuten goedgekeurd ! Was heel nuttig te lezen dat deze gratis is , zat nml eerst op foute site en moest daar 78,- euro p.p. afrekenen. Gelukkig had ik jou artikel in mn achterhoofd !!

Reply
  Versio - August 20, 2019

  Goed om te lezen Helga!

  Er zijn inderdaad een aantal sites die geld vragen voor de aanvraag van een visum voor Australië en andere landen. Dit is helemaal niet nodig!

  Goede reis en veel plezier!

  Reply
Kim - December 7, 2019

Hi Luuk ,

In Februari ga ik 5 maand stage lopen in Australië en ik ben van plan om hierna voor onbepaalde tijd te gaan reizen langs de oostkust. Nu is mijn vraag : Mijn stage is onbetaald , ben ik dan wel een WHV nodig ? Ik ben ook niet van plan om te gaan werken na mijn stage. Of is een WHV simpel weg gewoon verstandiger in mijn geval om aan te vragen omdat ik nog verder wil reizen en langere tijd in Australië zal zijn, ondanks dat ik niet betaald zal krijgen?

Ik hoor het graag van je !
Kim

Reply
  Versio - December 8, 2019

  Hoi Kim,

  Dan is een Visitor Visa Subclass 600 geschikt voor je. Hier vind je de officiële link voor dit type visum voor Australië:

  https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/visitor-600/tourist-stream-overseas

  Klik verder op “See all conditions”.

  Eén van de belangrijkste condities is dat je NIET betaald mag werken. Dit vind je onder “8101 – No work”.
  Je ziet hier dan onder andere staan:

  “With our permission, you can only:

  do unpaid work relating and credited to your study if you are studying in a university outside Australia.”

  En dit bovenste geldt dus voor jou; je gaat onbetaald werken in Australië dat toegewezen is aan je studie (stage) en je universiteit (of hogeschool) is buiten Australië.

  Dan nog een paar dingen voor de zekerheid:

  Wanneer je na je stage gaat reizen reizen langs de oostkust voor onbepaalde tijd, dan is het belangrijk om in ieder geval Australië uit te zijn voordat je visum verloopt en zoals je zei ben je niet van plan na je stage te gaan werken; dit laatste mag inderdaad ook niet.

  Bij “About this visa” zie je een link met “How long you can stay”.

  Hier staat o.a.:

  “You might not be granted the length of stay you want.

  We can grant this visa with one entry or multiple entries. If we grant you a visa with multiple entry, you can leave and re-enter Australia on the visa while it is valid. Generally we grant a stay period of 3 months, but we might grant a stay of up to 12 months in certain circumstances.”

  Geef dus tijdens het proces als je op “Apply” hebt geklikt aan dat je 12 maanden wil blijven (in ieder geval langer dat 5 maanden). De kans is niet groot, maar als je het visum niet krijgt, dan is een Working Holiday Visa het beste.

  Hopelijk weet je voldoende zo. Als je nog vragen hebt, let me know.

  Reply
Eveline Bal - January 30, 2020

Hoi Luuk, ga 25 feb naar Australië maar heb nog geen visum waar kan ik het best en het snelst een visum aanvragen?

Groetjes van Eveline

Reply

Leave a Reply: