2

Working Holiday visa: werken en reizen in Australië

De Working Holiday visa van Australië staat je toe om een jaar lang te werken en reizen in Australië. Dit maakt Australië een perfect land voor een mooi avontuur!

More...

In dit artikel kom je te weten:

 • Hoe je een jaar lang kan werken en reizen in Australië
 • De voorwaarden om voor dit visum in aanmerking te komen
 • Tips om met de regeltjes om te gaan

De Working Holiday visa van Australië

De Working Holiday visa van Australië is bij uitstek de kans voor een groot avontuur. Het visum staat je toe een jaar lang te werken en reizen door Australië. Daarbij heb je de mogelijkheid om voor een tweede jaar visum te gaan en zelfs een derde!

Laten we alleen niet te ver op de feiten vooruit lopen. Wellicht word je al zenuwachtig bij het idee alleen al dat je op een lange reis gaat.

Dat had ik in ieder geval wel!

Laten we dus eerste kijken hoe je aan dat eerste Working Holiday visum komt.

Wat komt bij een Working Holiday Visa kijken?

De Working Holiday visa wordt door de overheid van Australië ook de Subclass 417 genoemd.

 1. Dit visum voor Australië kost 315 euro (510 Australische Dollar).
 2. Je mag het hele jaar werken. Echter, je mag maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever werken in dat jaar.
 3. Je kan voor een extra jaar gaan om zo dus twee jaar in Australië te reizen, wonen en werken (verderop lees je meer hierover).
 4. Mocht je nog een derde jaar willen blijven en je voldoet aan de eisen, dan kan dat ook.

10 voorwaarden voor de Working Holiday visa

Let op! Mocht je voor dit visum willen gaan zijn er een paar voorwaarden waar je rekening mee houdt.

Je moet minimaal 18 zijn en maximaal 30 jaar

Voor het Working Holiday visum moet je minimaal 18 jaar zijn en nog niet de leeftijd van 31 hebben bereikt. Het is jammer van deze beperking. Ik ben veel mensen tegen gekomen die na hun 31ste er achter kwamen dat ze heel graag wilden reizen in combinatie met werken.

Helaas kon dat voor hun niet meer en waren ze er op een toeristenvisum van 3 maanden. Vooraf hadden deze mensen in Nederland gespaard, waarmee ze hun reis bekostigden. Hopelijk ben jij er wel op tijd bij.

Voor Australië is een paspoort nodig

Voor het aanvragen van het Working Holiday visum heb je een paspoort nodig. Het paspoort hoort hierbij nog minimaal 6 maanden tot de verloopdatum geldig te zijn.

Niet iedereen kan dit visum krijgen

Dit visum wordt aan een beperkte hoeveelheid nationaliteiten verleent. Als Nederlander of Belg zal je hier geen problemen mee krijgen.

Mensen uit bijvoorbeeld Roemenië kunnen niet in aanmerking komen voor het Working Holiday visum.

Je mag geen afhankelijk kind hebben

Dit visum krijg je niet als je een kind hebt dat afhankelijk van je is (depending child).

Je moet genoeg op je bankrekening hebben

Australië wil dat je genoeg geld op je bankrekening hebt voordat je het land binnenkomt.

Het is noodzakelijk een bedrag van minimaal 5.000 Australische dollar (ongeveer 3.500 euro) op je bankrekening te hebben. Op deze manier kan je aantonen dat je voor jezelf kan zorgen in Australië.

Je mag niet al een Working Holiday Visa gehad hebben

Ook mag je niet al Australië binnen zijn gekomen op een Subclass 417 (een eerste Working Holiday visa).

Dit is verder niet heel belangrijk ervan uitgaand dat jij voor het eerst een Working Holiday Visum aanvraagt.

Als je nog een jaartje extra wil blijven, raad ik je aan om m'n artikel te lezen over het krijgen van een tweede Working Holiday visum.

Je moet braaf zijn geweest

Daarbij moet je voldoen aan alle medische eisen en te goeder trouw zijn.

Je intenties van het visum voor Australië

Je intenties horen puur en alleen reizen en werken voor recreatief doeleind te zijn.

De lengte van het visum is een jaar

Als laatste: Als je het visum binnen hebt, moet je binnen een jaar naar Australië zijn vertrokken.

De verlening om het land binnen te komen is een jaar geldig. Als je Australië binnen komt, dán pas gaat de teller lopen van het visum zélf.

Tips en opmerkingen

Voordat je helemaal bang wordt van wat je hier allemaal leest. Geen paniek!

Belangrijk om te weten is dat je via het internet een visum gaat aanvragen. Dit kan je via deze link doen. Je komt dan direct op de officiële site van de Department of Immigration and Border Protection.

Je maakt hier een ‘ImmiAccount’ aan en via dat account kun jij je visum aanvragen.

Het aanvragen van het visum gaat helemaal elektronisch. Je beantwoord vragen over, onder andere, of je kinderen hebt, hoe oud je bent, of je een crimineel verleden hebt (die snelheidsboete telt niet).

Op het moment dat je alles naar waarheid hebt ingevuld, dien je de aanvraag in en het is meestal zo dat jij het visum binnen een week krijgt. Ik had hem zelf binnen een dag.

Als je graag wil gaan, maar het geld nog niet bij elkaar hebt

Soms kom ik mensen tegen die wel geld op hun rekening hebben staan, maar niet 5.000,- Australische dollar (3.500,- euro).

Als je voor jezelf het geld nog niet bij elkaar hebt en je gaat het visum aanvragen. Zorg er dan voor dat jij dat aanvullende bedrag van iemand leent.

Dan kun je aangeven dat je wél het geld bij elkaar hebt. Je hoeft bij de aanvraag van de Working Holiday visa geen bewijs aan te leveren. Je hoeft alleen een verklaring af te geven dat je het hebt.

Het kan zijn dat de immigratiedienst later contact met je opneemt waarbij je alsnog bewijs aan moet leveren óf je kan in een steekproef terecht komen op het vliegveld in Australië wanneer je het land wil binnenkomen.

Dit laatste is een kleine kans, want Australië krijgt jaarlijks ontzettend veel aanvragen en mensen binnen. Iedereen controleren zou een enorme klus zijn. Toch is het goed om helemaal voorbereid te zijn.

Mocht het echter zo zijn dat je wél wordt benaderd, dan kan jij in ieder geval aantonen dat je genoeg geld op je bankrekening hebt.

Wanneer je op je Working Holiday visa dan in Australië bent, kan je het geleende bedrag weer terugbetalen aan degene van wie je het hebt geleend.

Tijd om te werken en reizen!

Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Martijn Lamp - August 8, 2023

Hi Luuk,

Met zeer veel interesse en enthousiasme hebben mijn zoon Tobias en ik je website en de informatiebrochure gelezen. Heb een eerste vraag bij de Visumaanvraag waar ze me bij het Visumcentrum niet mee konden helpen. Zo moest ik de inreisdatum invoeren. Hoe exact is dit; moet het de exacte reisdatum zijn of moet het een datum NA deze vermelde inreisdatum zijn?

Alvast dank en groet,
Martijn Lamp en Tobias Lamp.

Reply
  Versio - September 13, 2023

  Hoi Martijn en Tobias, sorry voor mijn late antwoord. Inreisdatum hoeft niet exact. Mensen vragen meestal eerst een visum aan om die verleend te krijgen voordat ze zo’n 1000 euro voor een ticket neerleggen. Wanneer bijvoorbeeld het working holiday is verleend, dan is de verlening (zeg maar) een jaar geldig. Als je dus een ticket boekt een half jaar na de verlening, dan zit je goed. Zolang je maar vóór de verstrijking zit. De dagen van het visum zelf gaan tellen wanneer je in Australië zelf aankomt.

  Hopelijk weet je genoeg zo. Anders hoor ik het wel 🙂

  Reply

Leave a Reply: