3

Een reisverzekering voor Australië: Ga je kort of lang reizen?

Wanneer je naar Australië reist, is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. De vliegreis is namelijk lang en je bent ver van huis. Er zijn een aantal zaken waar veel mensen niet vanaf weten of rekening mee houden, zoals een eventuele uitschrijving uit Nederland met de bijbehorende gevolgen. In dit artikel vind je de zaken die je moet weten over een reisverzekering voor Australië. Lees snel verder!

In dit artikel leer je:

  • Waar je rekening mee houdt op het moment dat je langer dan 8 maanden weg blijft
  • De gevolgen van het uitschrijven bij je gemeente
  • Hoe je deze gevolgen kan opvangen met alternatieven
  • Wanneer je korter reist dan 8 maanden
  • De juiste reisverzekering voor Australië

Leestijd: 5 minuten

More...


Wanneer je langer dan 8 maanden gaat reizen

Als je langer dan 8 maanden gaat reizen dan zijn er wat meer zaken die je moet regelen.

  • Uitschrijven bij de gemeente
  • Eventueel zorgverzekering stopzetten, maar dit hoeft niet
  • Afhankelijk van de voorgaande, je aanvullend of volledig verzekeren via een reisverzekering

Uitschrijven bij de gemeente

De Rijksoverheid zegt dat, wanneer je binnen een jaar langer dan 8 maanden weg blijft uit Nederland, je je uit hoort te schrijven uit je gemeente. Zoals de Rijksoverheid dat zo netjes zegt: Uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.

De 8 maanden in dat jaar hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het gaat om het totaal aantal maanden van je afwezigheid. Wellicht is dit laatste overbodige informatie, want je bent waarschijnlijk niet van plan om heen en weer te vliegen tussen Nederland en Australië.

Uitschrijven bij de gemeente waar je woont doe je vanaf 5 dagen voor vertrek en niet eerder. Het moet persoonlijk gebeuren bij een gemeentehuis en daar kan je dan ook een bewijs krijgen, mocht je dat willen.

Als je je niet uitschrijft riskeer je een boete van 325 euro.

Wanneer je nog niet zeker weet hoe lang je weg blijft

Als je nog niet zeker weet hoe lang je weg blijft, dan kan je ook wachten met uitschrijven totdat je de 8 maanden nadert. Er bestaat een optie dat je je ook vanuit het buitenland uitschrijft. Het is alleen aan jou om na te vragen bij je gemeente of dit voor jou ook mogelijk is.

De gevolgen van je uitschrijving

Wanneer je je uitschrijft bij de gemeente heeft dit enkele gevolgen voor jou. Ik zet ze even op een rijtje voor je:

  • Je krijgt minder AOW voor elk jaar dat je niet in Nederland staat ingeschreven. Elk jaar wordt je voor 2% gekort.
  • Op uitkeringen heb jij ook geen recht meer als je niet meer ingeschreven staat. Denk aan een werkloosheidsuitkering, een bijstandsuitkering of kinderbijslag.
  • Verzekeringen die gebonden zijn aan jouw inschrijving bij de gemeente komen te vervallen. Denk aan je aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering en inboedelverzekering. Aanhouden heeft geen zin, want ze zijn niet meer geldig en dit is dus weggegooid geld.
  • Én er bestaat een kans dat je je huidige zorgverzekering moet stopzetten. Hier ga ik in het volgende paragraaf even op door.

Droge materie, ik weet het ...

reisverzekering voor australië

De gevolgen voor je zorgverzekering

Zoals ik al zei, bestaat er een kans dat je je zorgverzekering moet stopzetten wanneer je je bij je gemeente uitschrijft.

Het is aan jou om te achterhalen of dat het geval is of niet. Ik beveel je aan om het volgende bericht te sturen naar jouw zorgverzekeraar:

Geachte heer/mevrouw,

Vanaf (vertrekdatum) tot (datum terugkomst) ben ik van plan om naar (land of landen waar je naar toe wilt) te gaan. Het plan is om op een (type visum) te gaan waarbij het ook is toegestaan om te (werken/studeren/stage lopen).

Wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je je bij de gemeente uitschrijven. Dit kan gevolgen hebben voor mijn zorgverzekering.

Graag zou ik willen weten wat voor gevolgen dit heeft voor mijn zorgverzekering.

  • Kan ik mijn zorgverzekering aanhouden of moet ik deze stopzetten?
  • Als ik het niet hoef stop te zetten, tot welk niveau blijf ik verzekerd in het buitenland?
  • Hoeveel bedraagt mijn eigen risico?
  • Geldt dit ook als ik ga werken? (mocht dit van toepassing op jou zijn. Als dit niet het geval is kan je in de e-mail vermelden dat je niet gaat werken)

Hier heeft u alvast enkele gegevens van mij:

  • Je gehele naam zoals die in je paspoort staat
  • Jouw adres met postcode en woonplaats
  • Je geboortedatum
  • Het polisnummer van je zorgverzekering

Graag hoor ik van u.

Alvast bedankt en met vriendelijke groet,

Je naam

Het antwoord van je zorgverzekeraar

De volgende stap is te kijken naar wat voor antwoord je krijgt. Afhankelijk van dit kan je 3 kanten op gaan. Dit zijn:

  • Alles zit helemaal snor en je bent voor 100% gedekt zoals je dat in Nederland bent (ook als je werkt);
  • Jouw zorgverzekering komt niet te vervallen en je bent niet voor de volle 100% verzekerd. Je wil aanvullend worden verzekerd op het gat op te vangen (ook als je werkt);
  • Je zorgverzekering komt volledig te vervallen op het moment dat je vertrekt (ook als je werkt);
Mijn ervaring met de zorgverzekeraar

Zo kreeg ik bij mijn zorgverzekeraar ZorgActief van Interpolis dit antwoord toen ik hen de bovenstaande e-mail stuurde voordat ik naar Australië ging:

U bent verzekeringsplichtig tot een jaar reizen in het buitenland
Bij langer verblijf dan een jaar doet de Sociale Verzekeringsbank uitspraak over het verzekeringsplicht. U vraagt in dit geval zelf een onderzoek bij de SVB aan.

Uw verzekeringsplicht vervalt wanneer u gaat werken in Australië
Zegt u voor deze periode(s) tijdelijk uw verzekering bij ons op. U bent weer verzekeringsplichtig wanneer u stopt met werken. Uw verzekeringsplicht vervalt volledig na in totaal 3 maanden werken in Australië. U kunt zich pas weer inschrijven na terugkomst in Nederland.

De dekking van uw verzekering is afhankelijk van uw verzekeringspakket
U bent volledig verzekerd voor spoedeisende zorg met een basis- en aanvullende verzekering. Met alleen een basisverzekering bent u verzekerd tot maximaal het Nederlands tarief. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk van uw keuze. Het Wettelijk eigen risico is € 385,00 over het gehele kalenderjaar 2017.

We vergoeden niet-spoedeisende zorg in het buitenland tot 75% van het gemiddeld Nederlands tarief
Deze vergoeding komt vanuit de basisverzekering. Hierover betaalt u eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering kunt u de extra kosten vergoed krijgen tot de kostprijs.

Waar ik op lette

Het stukje dat gaat over: “We vergoeden niet-spoedeisende zorg in het buitenland tot 75% van het gemiddeld Nederlands tarief” was voor mij het belangrijkst. Hierin staat dat ik ben verzekerd, zoals dat in Nederland het geval is, alleen wel tot 75% van het tarief dat in Nederland geldt.

Ook het stuk: “De dekking van uw verzekering is afhankelijk van uw verzekeringspakket” was belangrijk. Voor spoedeisende hulp was ik dus ook verzekerd. MAAR, dit vermeld de website: “Heeft u alleen een basisverzekering? Dan helpt Eurocross u om naar een goed ziekenhuis te gaan. De rekening moet u zelf voorschieten. Daarna stuurt u de rekening naar ons toe.” Je moet dus wel geld hebben om de rekening voor te schieten.

In dit geval hoef ik mijn zorgverzekering dus niet stop te zetten. Ik was daarnaast zelfs verplicht het aan te houden. De verzekeringsplicht verviel echter wel toen ik werkte, maar ik heb ervoor gekozen om de zorgverzekering aan te houden.

De reisverzekering kat


Het opvangen van het tekort in je verzekering

Er zijn dus 3 scenario's mogelijk aan de hand van het antwoord dat je van je zorgverzekeraar krijgt:

  • Alles zit helemaal snor en je bent voor 100% gedekt zoals je dat ook in Nederland zou zijn (ook als je werkt);
  • Jouw zorgverzekering komt niet te vervallen en je bent niet voor de volle 100% verzekerd. Je wil aanvullend worden verzekerd op het gat op te vangen (ook als je werkt);
  • Je zorgverzekering komt volledig te vervallen op het moment dat je vertrekt (ook als je werkt);

Waar je op let

In het bovenstaande stukje zie je 3 scenario's.

In de eerste heb ik het volgende dik gedrukt staan: "Voor 100% gedekt zoals je dat ook in Nederland zou zijn." Dit houdt dus in dat je bij uitschrijving uit de gemeente voor 100% bent gedekt voor de medische kosten zoals die in Nederland zou gelden. Betaal je bijvoorbeeld in Nederland 40 euro voor een huisartsbezoek en het is in het land waar je naar toe gaat duurder (zoals in Australië), dan betaal je het verschil uit eigen zak. 

In het tweede stuk staat dik gedrukt: "Komt niet te vervallen en je bent niet voor de volle 100% verzekerd." Dit houdt dus in dat je bij uitschrijving uit de gemeente niet voor de volle 100% bent verzekerd, maar, zoals in mijn geval, voor 75% van de prijs hoe dit in Nederland het geval zou zijn.

In het derde stuk staat dik gedrukt: "Zorgverzekering komt volledig te vervallen." Dit houdt dus in dat je niet verzekerd bent in het buitenland." In dat geval is het dus sowieso wijs om een alternatief te vinden dat jouw medische kosten dekt in het buitenland.

Alternatieven voor verzekeringen van jouw medische kosten

De bovenstaande 3 scenario's kunnen je doen besluiten om aanvullend of volledig te worden verzekerd voor de medische kosten die je maakt in het buitenland.

Wellicht dat je het tekort dat mogelijk valt in je zorgverzekering opvangen met een aanvullende verzekering óf je wil volledig worden verzekerd, omdat je zorgverzekering compleet vervalt.

In deze gevallen heb ik enkele tips voor je geschreven in deze artikelen:

De Allianz Globetrotter reisverzekering

Klik op het plaatje voor mijn artikel over de Allianz Globetrotter reisverzekering.

allianz

De Tasman Reisverzekering

Klik op het plaatje voor mijn artikel over de Tasman reisverzekering.

tasman verzekeringen

Wanneer je korter gaat reizen dan 8 maanden

Als je korter gaat reizen dan 8 maanden dan is uitschrijven uit je gemeente niet nodig en heeft dit ook geen gevolgen voor je zorgverzekering. Wél is het belangrijk om te weten in hoeverre jij op reis bent verzekerd. 

Wellicht dat je ook hierbij aanvullend moet worden verzekerd. Hiervoor kan je de bovengenoemde alternatieven voor gebruiken óf een reguliere doorlopende reisverzekering.

Het punt met de doorlopende reisverzekering is dat deze een looptijd hebben van maximaal een jaar en goedkoper zijn dan de bovengenoemde alternatieven die gelden voor als je langer dan 8 maanden uit Nederland bent.

Backpackgids Australië

De meest volledige reisgids voor Australië

Dit boek behandelt alles dat je moet weten!

  • Stappenplan en routes
  • Tips op het gebied van accommodatie
  • Persoonlijke ervaringen van een pro

Deel dit artikel!
Luuk
 

Luuk is in 2012 naar Australië gegaan om te reizen, ontdekken en van de natuur te genieten met leuke mensen. Tijdens zijn reizen liep hij tegen dingen op die hij zelf moest uitvinden omdat er geen heldere informatie voor handen was. Daarom besloot hij om Kangoeroeland op te richten waar hij mede enthousiastelingen informeert om het beste uit hun Australië reis te halen. Als jij alvast wil beginnen, check dan ook zeker deze gids.

Click Here to Leave a Comment Below 3 comments
Nicolette - May 24, 2023

Ik ga langer dan 8 maanden naar Australie ( een klein jaar) maar ik werk vanuit daar verder en blijf gewoon mijn geld verdienen vanuit Nederland, betaal belasting en m’n sociale premies etc. Moet ik mij dan tóch uitschrijven in mijn gemeente? Waarmee mijn inboedelverzekering, WA verzekering etc ook vervallen?

Reply
    Versio - May 27, 2023

    Hoi Nicolette,

    Goede vraag! Je zou verwachten dat als je in het buitenland verblijft, maar toch je werk in Nederland houdt, je niet hoeft uit te schrijven uit de gemeente.

    Toch is dit wel zo en dat zie je hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/brp/wanneer-uitschrijven-gemeente

    Verblijft u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland? Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland.

    Toch ga ik even contact opnemen met de juiste afdeling. Persoonlijk vind ik het namelijk vreemd dat je je moet uitschrijven, ook al breng je nog steeds belastingcentjes in de kas van de Nederlandse staat.

    Als ik meer weet dan hoor je het.

    Groetjes

    Reply
      Versio - June 6, 2023

      Hoi Nicolette,

      Dit is het bericht dat ik terug krijg:

      “Hartelijk dank voor uw bericht. Onze excuses voor de verlate beantwoording van uw schrijven: het is momenteel erg druk.

      Ik begrijp dat u twijfels heeft omtrent uw aanstaande verhuizing en wel of niet uitschrijven bij uw gemeente.
      Personen die langer dan 8 maanden in het buitenland verblijven, dienen zich uit te schrijven bij de gemeente. Het is dan ook de bedoeling dat u zich inschrijft in Australië.
      Op het moment van uitschrijving in Nederland, zullen uw gegevens opgeslagen worden in de RNI (Registratie Niet Ingezetenen).
      Dit geldt ook indien uw werkgever in Nederland is gevestigd.

      Ik stuur u hierbij meer informatie over dit thema. Op deze pagina treft u ook informatie aan die voor uw situatie van belang kan zijn.
      Aangezien wij u geen persoonlijk advies kunnen geven omdat wij u situatie niet kennen, is het raadzaam om de thema’s die hierin benoemd worden, door te nemen.
      Wellicht staat voor u praktische informatie vermeld om uw vertrek goed te kunnen regelen:
      Checklist verhuizen naar het buitenland | Nederland Wereldwijd
      Werken in het buitenland | Nederland Wereldwijd

      Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Ik wens u heel veel succes met alle voorbereiding en een prettig verblijf in Australië.”

      Hopelijk heb je hier iets aan Nicolette!

      Reply

Leave a Reply: